Πως ετοιμάζoυμε βλεννολυτικό και αποχρεμπτικό σιρόπι βοτάνων.

Ένα υπέροχο και αποτελεσματικό σιρόπι βοτάνων για την ανακούφιση από το βήχα, λόγω του κοινού κρυολογήματος,
της βρογχίτιδας ή παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος με σχηματισμό βλέννας.
Το σιρόπι μας έχει βλεννολυτικές, αποχρεμπτικές και αντιιικές ιδιότητες
Θα το ετοιμάσουμε με:
– έγχυμα θυμαριού,
– έγχυμα ξηρών φύλλων κισσού
– αφέψημα από ρίζα μολόχας
– αφέψημα από κοπανισμένους σπόρους γλυκάνισου
Θα χρειαστούμε:
3 gr κοπανισμένων σπόρων γλυκάνισου
3 gr αποξηραμένης και κοπανισμένης ρίζας μολόχας
3 gr αποξηραμένα λουλούδια θυμαριού
2 gr αποξηραμένα φύλλα κισσού
4 κουταλιές μέλι
2,5 l κρύο νερό
Και
1.-  Ανακατεύουμε το γλυκάνισο και τη μολόχα σε ένα μείγμα και ετοιμάζουμε το αφέψημα μας-
Σε ένα κατσαρολάκι που να σκεπάζει ρίχνουμε 1,5l κρύο νερό.
Προσθέτουμε το μείγμα του γλυκάνισου και της μολόχας και σκεπάζουμε.
Τοποθετούμε το κατσαρολάκι μας στην εστία της κουζίνας και ανοίγουμε το μάτι.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά – μετά από σιγανό βρασμό 20 λεπτών θα έχουμε περίπου 800ml ρόφημα
2.- Ανακατεύουμε το θυμάρι και τον κισσό σε ένα μείγμα και ετοιμάζουμε το έγχυμα.
Σε ένα κατσαρολάκι που να σκεπάζει ρίχνουμε 1l κρύο νερό νερό.
Τοποθετούμε το κατσαρολάκι στην εστία της κουζίνας και ανοίγουμε το μάτι.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας.
Προσθέτουμε το μείγμα του θυμαριού και του κισσού.
Σκεπάζουμε αμέσως και αφήνουμε τα βότανά μας να εκχυλιστούν για 20 περίπου λεπτά – μετά την εκχύλιση των 20 λεπτών θα έχουμε περίπου 800ml ρόφημα
Διευκρίνιση: Ετοιμάζουμε ταυτόχρονα το αφέψημα και το έγχυμα.
Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε ένα-ένα σε ένα γυάλινο μπολ – έχουμε περίπου 1,5l ρόφημα
Τα ανακατεύουμε με προσοχή, ώστε να έχουμε ένα ομογενοποιημένο ρόφημα.
Τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία περίπου 35°C.
Μόλις το ρόφημά μας έρθει στη θερμοκρασία που θέλουμε, προσθέτουμε το μέλι.
Ανακατεύουμε πολύ-πολύ καλά, διότι το οργανικό μέλι διαλύεται πολύ δύσκολα, ώστε να έχουμε ένα ομογενοποιημένο παχύρευστο ρόφημα.
Μόλις το σιρόπι μας είναι έτοιμο το ρίχνουμε σε ένα αναλόγου μεγέθους γυάλινο μπουκάλι και το κλείνουμε με το σκέπασμά του.
Το διατηρούμε στο ψυγείο για μία εβδομάδα.
Παίρνουμε μία κουταλιά της σούπας έως και τρις φορές την ημέρα.
Μπορούμε να προσθέσουμε μια κουταλιά της σούπας σε διάφορα ροφήματα βοτάνων όπως θυμαριού, μολόχας ή γλυκάνισου και να τα γευόμαστε μετά από μια κουραστική μέρα, ή μέρες που μας περιτριγυρίζουν διάφορες ιώσεις. 

Σημειώσεις:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
Share: