Τα ισχυρότατα – Για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας σε περιόδους λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Τα ισχυρότατα – Για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας και ως συμπληρωματική αγωγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων, όπως η καταρροή,
η βουλωμένη μύτη-ρινική συμφόρηση
ο βήχας,
ο πονόλαιμος
ο πονοκέφαλος,
το φτέρνισμα,
η κόπωση και
η εξάντληση
Αλθαία η θεραπευτική
Η αλθαία χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τη θεραπεία του έντονου και ξηρού βήχα.
Έχει ισχυρότατες αντιφλεγμονώδεις και αποχρεμπτικές ιδιότητες και μειώνει τον ερεθισμό των βλεννογόνων.
Η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή Φυτοθεραπείας (ESCOP), τονίζει τις θεραπευτικές ιδιότητες της αλθαίας, σε περιπτώσεις ξηρού βήχα και ερεθισμένου φάρυγγα.
Πειράματα δε in vitro με το λουλούδι της αλθαίας, απέδειξαν την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, καθώς και τις ισχυρές αποχρεμπτικές,
βλενολυτικές,
αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και δράσεις της.
Ευκάλυπτος.
Το αιθέριο του ευκάλυπτου αποτελεί μια πατροπαράδοτη φυσική λύση για όταν θέλουμε να διευκολύνουμε την αναπνοή μας και να μειώσουμε τα συμπτώματα της ρινικής συμφόρησης.
Η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή Φυτοθεραπείας (ESCOP) συνιστά το αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου ως συμπληρωματική αγωγή για την αντιμετώπιση της βρογχίτιδας,
του βρογχικού άσθματος και της αναπνευστικής δυσχέρειας, τονίζοντας την ισχυρή αντιμικροβιακή του δράση έναντι πολλών παθογόνων που προσβάλλουν το αναπνευστικό, ενώ η Επιτροπή Φυτικών Φαρμακευτικών Προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΜΕΑ/HMPC) ενέκρινε τη χρήση του ως παραδοσιακού μέσου για την ανακούφιση από το κρυολόγημα και το βήχα.
Θυμάρι
H Επιτροπή Φυτικών Φαρμακευτικών Προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΜΕΑ/HMPC) έχει εκκρίνει τη χρήση του θυμαριού, ως παραδοσιακού αποχρεμπτικού, για την ανακούφιση από το κρυολόγημα και το βήχα, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή Φυτοθεραπείας (ESCOP), η οποία το συνιστά για την αντιμετώπιση της καταρροής και την ενίσχυση του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. 
Φασκόμηλο
Το πανίσχυρο φασκόμηλο είναι πια γνωστό πως  αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιμικροβιακά και αντισηπτικά βότανα, πολύτιμο σε μολύνσεις της ρινικής και φαρυγγικής κοιλότητας, απαραίτητο για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.
Φλόμος
Ο φλόμος  ή βερμπάσκο είναι βότανο γνωστό από την αρχαιότητα και έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά  για τη θεραπεία των διαταραχών της αναπνευστικής οδού και θεωρείται ειδικό ίαμα για την καταρροή και για τη βρογχίτιδα, όταν υπάρχει έντονος βήχας με ερεθισμό του λαιμού.
Συνδυάζεται άριστα με το μαρρούβιο-Marrubium vulgare και

το βήχιο-Tussilago farfara για τη θεραπεία της βρογχίτιδας.
Τις θεραπευτικές του ιδιότητες του χαρίζουν οι ισχυρές βλεννολυτικές,
αποχρεμπτικές,
αντιφλεγμονώδεις,
αντιβακτηριακές και αντιϊκές του ιδιότητες και δράσεις. 
Εσπεριδοειδή και βιταμίνη C
Όλα τα παραπάνω βότανα, από μόνα τους ή σε μείγματα και με τη συμπλήρωση της πανίσχυρης βιταμίνης C  των εσπεριδοειδών, μπαίνουν ασπίδα αλλά και συντελούν στη θεραπεία πολλών ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων που τυχόν μας προσβάλλουν.
Πως κάνω έγχυμα με φλόμο
Παρασκευή και δοσολογία:
-. σε ένα μικρό δοχείο βράζω 500ml νερό, περίπου δυο μεγάλα φλυτζάνια του τσαγιού
-. μόλις αρχίζει να κοχλάζει το αποσύρω από το μάτι της κουζίνας και ρίχνω το βότανό μου -. περίπου 6 με 7gr αποξηραμένα φύλλα και άνθη
-. σκεπάζω το δοχείο μου και
-. το αφήνω για δεκαπέντε με είκοσι περίπου λεπτά να εκχειλιστεί στο καυτό νερό.
-. και το ρόφημά μου είναι έτοιμο
-. το σερβίρω σε δύο πορσελάνινα φλυτζάνια και το γευόμαστε, απολαμβάνοντας τα πολύτιμα στοιχεία που μας προσφέρει.
Τι προσέχω:
Το έγχυμα του φλόμου θέλει προσεκτικό σούρωμα για να μην περάσουν οι μικρές τριχίτσες και ερεθίσουν τον λαιμό μας.
Τι κάνω:
Προσαρμόζω στο σουρωτήρι μου ένα φίλτρο του καφέ!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένουthalia-botanologia.gr

Σημειώσεις:
-πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε, είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
-σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
-δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
-τo botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
-το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.

-δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
-ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας.
-πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
-εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
-δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

Share: