Πιλάφι µε μανιτάρια, καρότο, κρεμμύδι, πράσο-ένα ενεργειακό, πεντανόστιμο πιάτο
Πιλάφι* µε µανιτάρια,
καρότο,
κρεμμύδι,
πράσο.
Ένα πεντανόστιμο, υγιεινό πιάτο με λειτουργικές τροφές***, που μας προσφέρει ενέργεια και ισορροπία.
Για τέσσερις μερίδες θα χρειαστώ:
400gr ρύζι κίτρινο**
100gr μανιτάρια αποξηραμένα
δύο καρότα, καθαρισμένα και τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
ένα πράσο κομμένο σε ροδέλες,
μία πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε λεπτές λωρίδες
δύο σκελίδες σκόρδο, λιωμένες,
μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι,
δύο κούπες ζεστό νερό – αναλογία ρυζιού και νερού ένα προς δύο
το χυμό από φρέσκο λεμόνι
ξύσμα λεμονιού
τέσσερα πέντε κλωνάρια µμαϊντανό , ψιλοκομµένο
δυο τρία κλωνάρια άνηθο ψιλοκομμένο,
λάδι,
αλάτι,
πιπέρι.
Διαδικασία μαγειρέματος:
– βάζω τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό να μουλιάσουν για 10 με 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν
– τα βγάζω προσεκτικά ένα-ένα και τα κόβω σε πολύ μικρά κομμάτια και τα αφήνω να στραγγίξουν.
– σε µια κατσαρόλα αναλόγου μεγέθους βάζω το λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί λίγο και προσθέτω
τα ψιλοκομμένα μανιτάρια,
το κρεμμύδι,
το πράσο,
τις πιπεριές,
το σκόρδο και
το καρότο.
– ανακατεύω απαλά και συνεχίζω το σοτάρισμα για περίπου άλλα τρία λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
– προσθέτω το ρύζι και
– τον άνηθο και ανακατεύω να ομογενοποιηθούν καλά όλα μου τα υλικά,
– ρίχνω το ζεστό νερό με προσοχή, και περιμένω λίγο μέχρι να αρχίσει να αρχίσει να κοχλάζει και προσθέτω
το κουρκούμι,
το αλάτι και
το πιπέρι, ανακατεύω και χαμηλώνω τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή,
– σκεπάζω την κατσαρόλα μου και σιγοβράζω για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιει όλα τα υγρά του.
– αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω:
– το χυμό του λεμονιού
– το ξύσμα του λεμονιού,
– σκορπίζω πάνω το μαϊντανό και ανακατεύω απαλά,
– σκεπάζω την κατσαρόλα με μία καθαρή βαμβακερή πετσέτα,
– βάζω πάνω το καπάκι και αφήνω το φαγητό μου να “ξεκουραστεί” για λίγο, 3 με 5 λεπτά, και
σερβίρω
– συνοδεύω με σαλάτα εποχής
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
*Ο Αγγλικός όρος “pilaf” είναι δανεισμένος απευθείας από το Τουρκικό “pilav”, το οποίο με την σειρά του προέρχεται από το Περσικό “polow” (پلو), Χίντι “pulāo”, από το Σανσκριτικό “pulāka”, που σημαίνει “μπάλα από ρύζι”.
Η Αγγλική ορθογραφία είναι επηρεασμένη από το Νεοελληνικό “πιλάφι” – “pilafi” , το οποίο προέρχεται από το Τουρκικό “pilav”.
**προτιμώ πάντα ελληνικά ρύζια
***Λειτουργικά τρόφιμα : Ο ρόλος τους στην πρόληψη των ασθενειών