Παντζάρια με δενδρολίβανο, μια ιδιαίτερη και γευστικότατη σαλάτα

Παντζάρια και δενδρολίβανο, για μια γευστικότατη και ιδιαίτερη σαλάτα.
Όταν το φαγητό μας έχει καλή γεύση δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη νοιώθουμε ικανοποιημένοι.
Έτσι κάθε σαλάτα,
κάθε σάλτσα, που ενισχύει τη γεύση των πιάτων μας με έντονα αρώματα από υγιή συστατικά, όπως φρέσκα βότανα,
φρέσκα λαχανικά,
μπαχάρια και ελαιόλαδο, πρέπει να αποτελούν συνειδητές επιλογές μας,  αντί να τρώμε ό,τι μας είναι πιο βολικό.
Και όταν απολαμβάνουμε αυτά που τρώμε, νιώθουμε σίγουρα ικανοποιημένοι και πλήρεις και σιγά-σιγά θα ανακαλύπτουμε ότι
όλοι σχεδόν οι συνδυασμοί λαχανικών έχουν την δική τους μαγεία,
και είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος για να συνοδεύουμε τα διάφορα πιάτα μας.
Ανάμεσα στους διατροφικούς μας συνδυασμούς θα υπάρχουν:
– πικροί
– γλυκείς
– ξινοί
– φρουτώδεις,
– καυτεροί,
Eμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να δέσουμε τα πιάτα μας γευστικά και διαιτητικά, χωρίς να ξεχνάμε ότι τα λιπαρά, όπως τα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά έλαια, σαν το ελαιόλαδο, είναι απαραίτητα για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών καροτενοειδών συστατικών που περιέχονται  στα λαχανικά.
Και ας ετοιμάσουμε μιά ωραιότατα σαλάτα – μπορούμε να το πούμε και dressing – με παντζάρια, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμέσως, μετά από κάποια ώρα, ή την επομένη ημέρα, αφού μπορούμε να την διατηρήσουμε κάποιες λίγες μέρες στο ψυγείο μας.
Θα χρειαστούμε:
– ενάμιση (1,5) κιλό μικρά παντζαράκια ή μεγάλα κομμένα σε κύβους
– τουλάχιστον 12 σκελίδες σκόρδο
– 4 φύλλα δάφνης
– μια χούφτα φύλλα από τα κλωνάρια φρέσκου ή αποξηραμένου δεντρολίβανου
– περίπου δώδεκα (12) γαρίφαλα
– περίπου έξι (6) κόκκους μπαχάρι
– λίγο μαύρο πιπέρι
– ένα (1) φλιτζάνι ελαιόλαδο
– ένα (1) φλιτζάνι μηλόξυδο
– δυό (2) φλιτζάνια ζωμό από τα παντζάρια που θα βράσουμε
– δυό (2) κουταλιές της σούπας αγνό μέλι
– ένα (1) κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
Και να τα ετοιμάσουμε:
– καθαρίζουμε τα παντζάρια
– τα πλένουμε
– τα κόβουμε σε φέτες -αν είναι μεγάλα- και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν
-προσοχή: δεν πετάμε το ζωμό από το βράσιμό τους-
-1. στη συνέχεια σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε:
– τα παντζάρια
– τη δάφνη
– το δεντρολίβανο
– τα γαρίφαλα
– το μπαχάρι
– το ελαιόλαδο και
– το πιπέρι
– 2. σε μιά κατσαρόλα βάζουμε
– το ζωμό από τα παντζάρια που βράσαμε, όπως είναι ζεστός
– το μέλι
– το αλάτι και
– ανακατεύουμε  μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά τα υλικά μας.
προσθέτουμε το ξύδι, ανακατεύουμε πολύ καλά και με αυτό περιχύνουμε τα υλικά μας που έχουμε στο μπολ.
– ανακατεύουμε πολύ καλά κουνώντας το μπολ ή προσεχτικά με ένα κουτάλι χωρίς να καταστρέψουμε τα παντζάρια μας.
– τα τοποθετούμε, με τη βοήθεια μια κουτάλας, σε γυάλινα βάζα
– προσθέτουμε ελαιόλαδο, τόσο όσο να σκεπαστή η επιφάνεια
– τα κλείνουμε πολύ καλά και τα τοποθετούμε στο ψυγείο.
– μπορούμε να τα διατηρήσουμε για περίπου δέκα μέρες
-. τα σερβίρουμε με πολτοποιημένο σκόρδο
Εγώ σας έδωσα μιά ιδέα, εσείς μπορείτε και να τροποποιήσετε και να διαφοροποιήσετε την συνταγή σας.
Τα παντζάρια όπως και να τα ετοιμάσουμε είναι υπέροχα.

read more:https://botanologia.gr/pantzaria-ena-polytimo-kai-anantikatastato-lachaniko-gia-tin-ygeia-mas/

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: