Η τριγωνέλλα στην λαϊκή ιατρική των ευρωπαϊκών χωρών
Από τη στιγμή που η τριγωνέλλα καθιερώθηκε στη λαϊκή ιατρική των διάφορων χωρών της Ευρώπης, έχει χρησιμοποιηθεί:
1) στη Δανία, εσωτερικά ως παυσίπονο, εξωτερικά για τη θεραπεία της πιτυρίδας και της τριχόπτωσης
2) στην Πολωνία ως μαλακτικό σε έλκη
3) στην Αυστρία ως κατάπλασμα για μώλωπες, μικροτραυματισμούς και εγκαύματα
4) στην Ουγγαρία ως καταπραϋντικό των εντέρων και των κολικών
5) στην Ελβετία η Trigonella caerulea για τον αρωματισμό του τσαγιού,
ενός ψωμιού με βότανα και του πράσινου τυριού Schabziger – το Schabziger ή sapsago είναι παραδοσιακό τυρί που παράγεται αποκλειστικά στο καντόνι της Glarus στην Ελβετία.
Το Schabziger παρασκευάζεται από το αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα και από την Trigonella caerulea, που ονομάζεται επίσης blue melilot.
6) στην Ασία
7) στη μέση Ανατολή και
6) στα Βαλκάνια, τα επίγεια τμήματα του βοτάνου χρησιμοποιήθηκαν ως γιατρικό για τις κοιλιακές κράμπες που συνδέονται με τους πόνους της περιόδου
της διάρροιας ή
της γαστρεντερίτιδας,
για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες
για τη θεραπεία των πληγών,
για τη θεραπεία της βρογχίτιδας,
για τη θεραπεία των πεπτικών προβλημάτων
για τη θεραπεία της αρθρίτιδας,
για την αύξηση του στήθους,
για την αύξηση της ερωτικής επιθυμίας ανδρών και γυναικών
Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης οι σπόροι της τριγωνέλλας είχαν τη φήμη μπαχαρικού που προκαλεί έντονα πάθη και αισθησιακά όνειρα και μαζί με τα επίγεια μέρη χρησιμοποιήθηκαν σε ιάματα αντιβηχικά,
διουρητικά και καθαρτικά.
Αργότερα περίπου το 1920 οι σπόροι της τριγωνέλλας χρησιμοποιήθηκαν ως αντικατάσταση του μουρουνέλαιου που έδιναν στα παιδιά, διότι
παρατηρήθηκε η πολύ καλή επίδραση της στην όρεξη σε άτομα που έπασχαν από αδυναμία
Άλλες εφαρμογές της τριγωνέλλας που έχουν εφαρμοστεί και εφαρμόζονται είναι:
γαργάρες για τα αποστήματα των αμυγδαλών
καταπλάσματα για μώλωπες
φλεγμονές και
εκχυμώσεις…
read more:https://botanologia.gr/trigonella-ena-apo-ta-palaiotera-farmakeytika-votana-toy-planiti/