Η apigenin, ένωση που βρίσκεται στο σέλινο καταστρέφει το 86% των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα

Η πρόληψη του καρκίνου μέσω της διατροφής μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με την αυξημένη κατανάλωση φρούτων,
λαχανικών,
βοτάνων,
μπαχαρικών, σε μια αγαστή συνεργασία.

     Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στον εντοπισμό διαιτητικών παραγόντων φυτικής προέλευσης που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ως πολλά υποσχόμενα χημειοπροληπτικά.
Ένας τέτοιος παράγοντας είναι και η apigenin.
Μια φυσική φυτική φλαβόνη, η οποία υπάρχει σε αφθονία σε κοινά φρούτα και λαχανικά, όπως το σέλινο,

το μαϊντανό,
τα κρεμμύδια,
τα πορτοκάλια,
το χαμομήλι,
τα φύτρα σιταριού και μερικά μπαχαρικά.
Η apigenin έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει αξιοσημείωτες αντιφλεγμονώδεις,

αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Τα τελευταία χρόνια, σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στη μελέτη των βιολογικών επιδράσεων της apigenin και των τροφίμων που την περιέχουν, σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο
Πολλά από τα μελετημένα τρόφιμα έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία μας, ενώ κάποια από αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως θαύματα, διότι οι θεραπευτικές τους ιδιότητες όντως είναι θαυματουργές.
Ένα από αυτά είναι και το σέλινο.
Το σέλινο έχει βρεθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών,
του παγκρέατος,
του προστάτη,
του μαστού,
του ήπατος και του πνεύμονα.
Μάλιστα, σε  μελέτη, το σέλινο σκότωσε έως και το 86% των καρκινικών κυττάρων στους πνεύμονες (in vitro).
Τι κάνει το σέλινο τόσο ισχυρά αντικαρκινικό;
Αυτό το θρεπτικό και με λίγες θερμίδες λαχανικό φαίνεται ανεπιτήδευτο – είναι όμως έτσι;
Το σέλινο το οποίο αποτελείται κυρίως από νερό, εκτός από το ότι ηρεμεί το νευρικό σας σύστημα, βοηθά στην πέψη,
μειώνει τη φλεγμονή,

μειώνει την αρτηριακή πίεση, περιέχει την ισχυρότατη αντικαρκινική ένωση apigenin, η οποία είναι αποτελεσματική στην πρόκληση απόπτωσης- κυτταρική αυτοκτονία, σε πολλούς τύπους καρκινικών κυττάρων.
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τρώγοντας μόνο δύο μέτρια κοτσάνια σέλινου 2 έως 3 φορές την εβδομάδα μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα κατά ένα εκπληκτικό ποσοστό 60%.
Δεν είναι ακόμα οριστικό μέσω της έρευνας των επιστημόνων, εάν η apigenin από μόνη της θανατώνει τα καρκινικά κύτταρα ή εάν λειτουργεί σε συνεργασία με άλλες ενώσεις που βρίσκονται στο σέλινο.
“Η apigenin αναστέλλει ευρέως τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό διαφόρων κυτταρικών γραμμών καρκίνου του πνεύμονα με δοσοεξαρτώμενο τρόπο και η συνδυαστική θεραπεία apigenin και αντικαρκινικών φαρμάκων είναι πολύ αποτελεσματική στα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα”, λένε σε άλλο σημείο οι ερευνητές*
Και η περίληψη μιας άλλης μελέτης που επικεντρώνεται στον ευρύτερο αντίκτυπο της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και την σχέση με τον καρκίνο κατέληξε στο συμπέρασμα** :
Ειδικότερα, η υψηλή πρόσληψη Brassica rapa/ράμβη η ράπυς,
σχοινόπρασου,
καρότων και σέλινου συσχετίστηκε με μεγάλη μείωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Οι δε καπνιστές χρειάστηκαν ακόμα υψηλότερες ποσότητες.
Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν η σχέση μεταξύ της πρόσληψης λαχανικών και φρούτων και του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα τόσο στους καπνιστές όσο και στους μη καπνιστές- όσο υψηλότερη η λήψη, τόσο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος του καρκίνου.
Επιπλέον, οι γυναίκες που τρώνε άφθονες ποσότητες τροφίμων που περιέχουν apigenin,  μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 19% και καρκίνου των ωοθηκών κατά 20%.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η apigenin δρα ακόμη και σε θανατηφόρους, ταχέως αναπτυσσόμενους όγκους του μαστού μέσω της αναστολής της κυτταρικής ανάπτυξης και της καταστολής της έκφρασης ενός γονιδίου που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την ανάπτυξη του καρκίνου.
Επιπλέον, τα αιμοφόρα αγγεία που είναι γνωστό ότι τροφοδοτούν τα καρκινικά κύτταρα βρέθηκαν*** να συρρικνώνονται και να στέλνουν περιορισμένη ροή θρεπτικών συστατικών στον όγκο – στερώντας την ικανότητά του να πολλαπλασιάζεται.
Ένας τρόπος με τον οποίο πιθανότατα λειτουργεί η apigenin είναι μειώνοντας την πιθανότητα ανάπτυξης καρκινικού όγκου, έχοντας ως στόχο τον αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα  και αποτρέποντας την πρόσληψη γλυκόζης – ελαχιστοποιώντας τον κύκλο των καρκινικών κυττάρων που σχηματίζονται στο πάγκρεας.
Με τόσο πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, το σέλινο θα πρέπει να είναι ένα νέο βασικό στοιχείο στη διατροφή μας και στη διατροφή όλων όσων αγαπάμε.
Απλώς φροντίζουμε να τρώμε βιολογικά και οργανικά φρούτα και λαχανικά, καθώς το σέλινο είναι συχνά βουτηγμένο σε φυτοφάρμακα – διαφορετικά μπορούμε να καλλιεργήσουμε το δικό μας!

read more:
Το σέλινο και η καθοριστική σχέση του με τις άμυνες του οργανισμού μας
smoothie σέλινου – ένα από τα ισχυρότερα και θεραπευτικότερα smoothies

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

https://naturalsociety.com/celery-apigenin-kills-86-percent-lung-cancer-cells/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23996752/
*https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21984153/
**https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17060488/
***https://munewsarchives.missouri.edu/news-releases/2012/0515-breast-cancer-effectively-treated-with-chemical-found-in-celery-parsley-and-spice-by-mu-researchers/
https://molpharm.aspetjournals.org/content/68/3/635.long
https://www.journals.elsevier.com/annals-of-oncology
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17143534/
https://en.wikipedia.org/wiki/Apigenin
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16407641/

Share: