Από τις συνταγές μου -Γιουβαρλάκια με πολλά-πολλά βότανα,ένα αγαπημένο φαγητό

Γιουβαρλάκια με πολλά-πολλά βότανα,ένα πολύ αγαπημένο φαγητό για μικρούς και μεγάλους

Τα γιουβαρλάκια επίσης γουρβαλάκια ή γουβαρλάκια -τουρκικά yuvarlak, ή yuvarlak köfte, είναι φαγητό της ελληνικής, της κυπριακής και της τουρκικής κουζίνας
Το όνομα σημαίνει στρογγυλός στα τουρκικά, περιγράφοντας μια πηχτή σούπα με αυγολέμονο.

Γίνεται με μείγμα κιμά, συνήθως με ρύζι ή πλιγούρι, κρεμμύδι, μαϊντανό, λάδι, αλάτι και πιπέρι. Το μείγμα χωρίζεται σε σφαιρίδια σαν κεφτέδες, τα οποία τοποθετούνται προσεκτικά στο νερό που βράζει και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν σε χαμηλή φωτιά για να μη διαλυθούν. Τέλος, περιχύνονται με αυγολέμονο το οποίο προκαλεί πήξη των ζωμών του κρέατος και δίνει χαρακτηριστική όξινη γεύση. Για να μη κόψει το αυγολέμονο πρέπει να αραιώνεται σταδιακά με ζωμό μέτριας θερμοκρασίας, και ανακινείται μαζί με το φαγητό στην κατσαρόλα. Σερβίρεται καυτό με μαϊντανό, ή ξαναζεσταμένο και τρώγεται χειμώνα και καλοκαίρι. Συνοδεύεται από ψωμί, το οποίο βουτάμε στο πιάτο.

Ας τα ετοιμάσουμε με πολλά-πολλά μυρωδικά και με μπόλικο λεμόνι
Θα χρειαστούμε:
-μισό κιλό κιμά (προτιμώ τον μοσχαρίσιο)
-ένα ξερό κρεμμύδι ή τρία με τέσσερα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλικομμένα
-ένα αυγό
-μία κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
-μισή κούπα δυόσμο ψιλοκομμένο
-μισή κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
-μισή κούπα περίπου αγνό λάδι ελιάς
-μισή κούπα ρύζι
-αλάτι πιπέρι και μην ξεχνάτε να ψιλοκόβετε τα βότανα και τα λαχανικά με ψαλίδι κουζίνας και όχι με μαχαίρι.

για το αυγολέμονο-
δύο αυγά και δύο ή ένα λεμόνια και πάμε:
Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και αφήνουμε το μίγμα μας να ομογενοποιηθεί μία ώρα περίπου.
Αφού το ξαναζημώσουμε πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και τα τοποθετούμε σε μία λεία επιφάνεια.
Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε περίπου ενάμιση λίτρο νερό και λίγο πρίν να βράσει,τοποθετούμε ένα-ένα τα γιουβαρελάκια (ποτ’ε σε κρύο νερό θα διαλυθούν) και τα βράζουμε περίπου για είκοσι με τριάντα λεπτά.
Λίγο πριν σβήσουμε την φωτιά προσθέτουμε το λάδι και αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει μία δύο βράσεις μόνο, μέχρι να ομογενοποιηθεί το λάδι με το υπόλοιπο φαγητό.
Σβήνουμε την φωτιά και τραβάμε το φαγητό μας.
Σε μία γαβάθα βγάζουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα προσθέτοντας το λεμόνι και ενώ την αφήνουμε λίγο να κρυώσει ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Κτυπάμε σε μαρέγκα τα ασπράδια και όταν είναι έτοιμη προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπάμε λίγο μαζί και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζουμί που έχουμε στην γαβάθα.
Δεν ρίχνουμε ποτέ απότομα το μείγμα του αυγολέμονου στην κατσαρόλα αλλά σιγά-σιγά μέχρι να ισορροπήσει η θερμοκρασία και των δύο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την κουνάμε σιγά-σιγά να γίνει η ομογενοποίηση των υλικών για δύο-τρία δευτερόλεπτα.
Την ξεσκεπάζουμε και καλή μας όρεξη.

Κείμενο,επιμέλεια:thalia-botanologia.gr

Share: