Γιουβαρλάκια με πολλά-πολλά βότανα,ένα αγαπημένο φαγητό

Γιουβαρλάκια με πολλά-πολλά βότανα,ένα πολύ αγαπημένο φαγητό για μικρούς και μεγάλους

Τα γιουβαρλάκια επίσης γουρβαλάκια ή γουβαρλάκια -τουρκικά yuvarlak, ή yuvarlak köfte, είναι φαγητό της ελληνικής, της κυπριακής και της τουρκικής κουζίνας
Το όνομα σημαίνει στρογγυλός στα τουρκικά, περιγράφοντας μια πηχτή σούπα με αυγολέμονο.

Γίνεται με μείγμα κιμά, συνήθως με ρύζι ή πλιγούρι, κρεμμύδι, μαϊντανό, λάδι, αλάτι και πιπέρι. Το μείγμα χωρίζεται σε σφαιρίδια σαν κεφτέδες, τα οποία τοποθετούνται προσεκτικά στο νερό που βράζει και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν σε χαμηλή φωτιά για να μη διαλυθούν. Τέλος, περιχύνονται με αυγολέμονο το οποίο προκαλεί πήξη των ζωμών του κρέατος και δίνει χαρακτηριστική όξινη γεύση. Για να μη κόψει το αυγολέμονο πρέπει να αραιώνεται σταδιακά με ζωμό μέτριας θερμοκρασίας, και ανακινείται μαζί με το φαγητό στην κατσαρόλα. Σερβίρεται καυτό με μαϊντανό, ή ξαναζεσταμένο και τρώγεται χειμώνα και καλοκαίρι. Συνοδεύεται από ψωμί, το οποίο βουτάμε στο πιάτο.
Ας τα ετοιμάσουμε με πολλά-πολλά μυρωδικά και με μπόλικο λεμόνι
Θα χρειαστούμε:
-ένα κιλό κιμά μοσχαρίσιο
-ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη μας
-μία κούπα από:
φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλικομμένα,
μαϊντανό ψιλοκομμένο,
δυόσμο ψιλοκομμένο,
άνηθο ψιλοκομμένο,
-100gr ρύζι
-αλάτι,λίγο θαλασσινό
-πιπέρι μαύρο, όσο μας αρέσει
-κουρκούμι τριμμένο,μισό κουταλάκι του γλυκού – και μην ξεχνάμε να ψιλοκόβουμε τα βότανα και τα λαχανικά μας με το ψαλίδι κουζίνας και όχι με μαχαίρι.
Για την κατσαρόλα μας – μισή κούπα περίπου αγνό λάδι ελιάς
Για το αυγολέμονο – δύο αυγά και δύο ή ένα λεμόνια και πάμε:
Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και αφήνουμε το μείγμα μας να ομογενοποιηθεί μία ώρα περίπου.
Αφού το ξαναζυμώσουμε πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και τα τοποθετούμε σε μία λεία επιφάνεια.
Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε περίπου ενάμιση λίτρο νερό και λίγο πριν να βράσει, τοποθετούμε ένα-ένα τα γιουβαρελάκια (ποτέ σε κρύο νερό θα διαλυθούν) και τα βράζουμε περίπου για είκοσι με τριάντα λεπτά.
Λίγο πριν σβήσουμε την φωτιά προσθέτουμε το λάδι και αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει μία δύο βράσεις μόνο, μέχρι να ομογενοποιηθεί το λάδι με το υπόλοιπο φαγητό.
Σβήνουμε την φωτιά και τραβάμε το φαγητό μας.
Σε μία γαβάθα βγάζουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα προσθέτοντας το λεμόνι και ενώ την αφήνουμε λίγο να κρυώσει ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Κτυπάμε σε μαρέγκα τα ασπράδια και όταν είναι έτοιμη προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπάμε λίγο μαζί και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζουμί που έχουμε στην γαβάθα.
Δεν ρίχνουμε ποτέ απότομα το μείγμα του αυγολέμονου στην κατσαρόλα αλλά σιγά-σιγά μέχρι να ισορροπήσει η θερμοκρασία και των δύο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την κουνάμε σιγά-σιγά να γίνει η ομογενοποίηση των υλικών για δύο-τρία δευτερόλεπτα.
Την ξεσκεπάζουμε και καλή μας όρεξη.

Κείμενο,επιμέλεια:thalia-botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:Η «ντοματοτραχανόσουπά» μου-ένα ιδανικό πιάτο για δείπνο και όχι μόνο!

Share: