Χαμόμηλο – Πως κάνουμε μυρωδάτο βάμμα χαμομηλιού

Χαμομήλι

Στο άρθρο μου “Βάμμα βοτάνων -ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων” είχαμε δει τις γενικές πληροφορίες για το πως ετοιμάζουμε βάμματα βοτάνων.
Στη αυτό θα δούμε πως ετοιμάζουμε βάμμα από τα λουλούδια του χαμομηλιού.
Ήδη έχει αρχίσει να ανθίζει το πανέμορφο αυτό βότανο και είναι καιρός να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε το λάδι μας και
το βάμμα μας από τα λουλούδια του,ενώ λίγο αργότερα θα ετοιμάσουμε την αποξήρανσή του για να έχουμε τα ροφήματά μας τον επόμενο χειμώνα.
Πως μπορούμε να κάνουμε βάμμα χαμόμηλου
Παίρνουμε ένα γυάλινο δοχείο -αν είναι δυνατόν με λίγο μεγάλο στόμιο – το οποίο να κλείνει αεροστεγώς
Το γεμίζουμε περίπου κατά τα 2/3 με τα άνθη του χαμομηλιού μας
Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλκοολούχο ποτό της αρεσκείας μας-η ρακή είναι ιδανική-μέχρι να σκεπαστεί όλο το βότανό μας και να καλυφτεί και το υπόλοιπο 1/3 από το δοχείο μας.
Κλείνουμε το βάζο μας και το κουνάμε ήρεμα για μερικά λεπτά ώστε το βότανό μας να εμποτιστεί πολύ καλά με το ποτό μας.
Αφήνουμε το δοχείο μας , όπως είναι κλειστό ,σε ένα ζεστό σημείο μακρυά από το άμεσο φως,μακριά από τον αέρα και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες για ένα περίπου μήνα ενώ το κουνάμε  κάθε τόσο.
Μετά το πέρας των  ημερών , σουρώνουμε με τη βοήθεια διηθητικού χαρτιού,ή με ένα σουρωτήρι ή με ένα φίλτρο του καφέ,για να μην περάσουν κομματάκια του φυτού μέσα στο υγρό.
Το υγρό που μας προέκυψε είναι το βάμμα μας μέσα στο οποίο έχουν περάσει και θα συντηρηθούν οι ουσίες του βοτάνου μας.
Το βάμμα μας το βάζουμε σε αποστειρωμένα, σκουρόχρωμα μπουκαλάκια και το αποθηκεύουμε σε δροσερό,σκοτεινό και ξηρό σημείο και μπορούμε να το έχουμε για ένα,με ενάμιση περίπου χρόνο.
Πως χρησιμοποιούμε το βάμμα χαμόμηλου
Το βάμμα του χαμόμηλου έχει πολλές χρήσεις ,οι πιο κοινές είναι σαν συμπλήρωμα σε διάφορα ροφήματα για περιπτώσεις κρυολογημάτων και βήχα.
Το προσθέτουμε σε έγχυμα ή αφέψημα χαμόμηλου, σε χυμούς, αλλά και σε κομπρέσες, σε εντριβές , σε επιθέματα,σε μπάνια και πάντα με φειδώ,γνώση και αγάπη.
Πρότυπη ποσότητα:
Για μονή εκχύλιση:
– μισό λίτρο αλκοόλ και
– 50gr αποξηραμένου βοτάνου ή 100gr φρέσκου βοτάνου
– σαν αλκοόλ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρίστης ποιότητας ρακή
Δεν χρησιμοποιούμε ποτά με άρωμα όπως π.χ το ούζο.
Σημείωση:
– είναι σημαντικό , όταν χρησιμοποιούμε φρέσκα βότανα τα αφήνουμε μία-δύο μέρες να φύγει η υγρασία – ας θυμηθούμε πως κάνουμε βάμματα βοτάνων
– η ποσότητα των υλικών είναι πρότυπη εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε αναλογία ότι ποσότητα θέλουμε.
– αν συλλέξουμε μόνοι μας το χαμόμηλό μας καλό είναι να γνωρίζουμε κάποιους σημαντικούς κανόνες – Συλλογή βοτάνων,μια ασχολία που απαιτεί απόλυτη γνώση του αντικειμένου

read more: Χαμόμηλο το θεραπευτικό – Ένα φυτικό φάρμακο του παρελθόντος με λαμπρό μέλλον

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia – botanologia.gr

Share: