Πορτοκάλι – οι πολύτιμες ιδιότητες της φλούδας του πορτοκαλιού

Το πορτοκάλι και η φλούδα του – Τις περισσότερες φορές όταν λέμε πορτοκάλι η σκέψη μας πάει στο χυμό του.
Το πορτοκάλι όμως δεν είναι μόνο ο χυμός του.
Το πορτοκάλι είναι και η φλούδα και η ψίχα, ακόμα και τα κουκούτσια του και πρέπει να γνωρίζουμε ότι πάρα πολλές ιδιότητες του πορτοκαλιού βρίσκονται σε αυτά που πετάμε- ναι στις φλούδες- δηλαδή σε ολόκληρο τον καρπό του πορτοκαλιού και όχι μόνο στο χυμό του.

Η φύση που μας περιβάλλει μας έχει δώσει πολλά βοηθήματα και υλικά με σπουδαίες ιδιότητες, ώστε να μπορεί ο οργανισμός μας να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες και στις ανισορροπίες που πολλές φορές τον αποπροσανατολίζουν.
Πολλές φορές όμως λόγω άγνοιας, κάποια προϊόντα ή τμήματά τους τα προσπερνάμε ή και τα πετάμε σαν άχρηστα
Τι εννοώ; Aς δούμε-
Τα πορτοκάλια τα γνωρίζουμε όλοι μας και σιγά-σιγά κατανοούμε την σπουδαιότητα της βιταμίνης C, που σε υψηλές ποσότητες φέρει το πορτοκάλι.
Και ναι όλοι τρώμε τα πορτοκάλια με διάφορους τρόπους και ναι όλοι πετάμε τις φλούδες των πορτοκαλιών.
Oι φλούδες όμως των πορτοκαλιών που κάθε φορά τις πετάμε περιέχουν μιά  αξιοσημείωτη θρεπτικότατη ουσία η οποία ονομάζεται d-limonene
Το d-limonene είναι τερπένιο και είναι το κύριο συστατικό στις φλούδες των εσπεριδοειδών και ειδικά του πορτοκαλιού με περιεκτικότητα περίπου 97%
Το d-limonene είναι άκρως απαραίτητο για τον οργανισμό μας διότι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας.
Έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει
– ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες – το d-limonene έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους φλεγμονώδεις δείκτες που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή, στην δε ελκώδη κολίτιδα, μια άλλη ασθένεια που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή, το d-limonene μείωσε σημαντικά τη φλεγμονή και τη βλάβη του παχέος εντέρου.
– ισχυρές αντιοξειδωτικές – τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση της βλάβης των κυττάρων που προκαλείται από τα ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.
Η συσσώρευση ελευθέρων ριζών μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ασθένεια
Τα αποτελέσματα μελετών έχουν δείξει ότι το d-limonene μπορεί να αναστέλλει τις ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα της λευχαιμίας, υποδηλώνοντας μείωση της φλεγμονής και της κυτταρικής βλάβης.

– ισχυρές αγχολυτικές,
– ισχυρές ηρεμιστικές,
– ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες – σε μια μελέτη πληθυσμού, εκείνοι που κατανάλωναν φλούδα εσπεριδοειδών, ως κύρια πηγή διαιτητικού d-limonene, είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μόνο εσπεριδοειδή ή τους χυμούς τους.
Μια άλλη μελέτη σε γυναίκες που διαγνώστηκαν πρόσφατα με καρκίνο του μαστού παρουσιάστηκε σημαντική μείωση, μέχρι και 22%, της έκφρασης των κυττάρων του όγκου του μαστού μετά από λήψη 2gr d-limonene καθημερινά για 2-6 εβδομάδες
Επιπλέον, η έρευνα διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με d-limonene ανέστειλε την ανάπτυξη όγκων του δέρματος με την πρόληψη της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες
– ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες – αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων, μυκήτων και ορισμένων παρασίτων
Επίσης έχει προταθεί το d-limonene ως μιά εναλλακτική και φυσική θεραπεία για την καούρα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Το εκχύλισμα της φλούδας του πορτοκαλιού έχει μιά καταπληκτική ικανότητα να εξουδετερώνει το γαστρικό οξύ και να προστατεύει τον οισοφάγο
Άλλα οφέλη
Εκτός από τα οφέλη που ανέφερα παραπάνω, το d-limonene:
– μειώνει την όρεξη. Έχει αποδειχθεί ότι το άρωμα της φλούδας του λεμονιού μειώνει σημαντικά την όρεξη.
– μειώνει το στρες και το άγχος.
– υποστηρίζει την υγιή πέψη καθώς προστατεύει από τα έλκη του στομάχου.
Πως μπορούμε να εντάξουμε τις φλούδες του πορτοκαλιού στη διατροφή μας.
Τις φλούδες του πορτοκαλιού μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε αποξηραμένες ή φρέσκιες σε
ροφήματα και τσάγια,
στα φαγητά μας,
στις σαλάτες μας,
στις σούπες μας και βέβαια στα smoothies
Όταν κάνουμε smoothies από τα εσπεριδοειδή μας δεν πετάμε την φλούδα, απλά τα πλένουμε πολύ καλά και την πολτοποιούμε.
Ο χυμός μας έχει όλα τα φυτοθρεπτικά συστατικά των πολύτιμων αυτών καρπών και όπως η φλούδα του λεμονιού έτσι και η φλούδα του πορτοκαλιού είναι πολύτιμες και πρέπει να τις  εντάξουμε στην διατροφή μας
Αν θέλουμε να αποξηράνουμε τις φλούδες του πορτοκαλιού, βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί μία λαδόκολλα, τις απλώνουμε και τις αφήνουμε να αποξηρανθούν.
Το μέρος που θα τις τοποθετήσουμε προς αποξήρανση πρέπει να είναι ξηρό και στεγνό χωρίς άμεσο ηλιακό φως.
Τις αφήνουμε για δύο με τρεις μέρες προσέχοντας να μην έχουν καθόλου υγρασία όταν θα τις αποθηκεύουμε σε σκουρόχρωμα γυάλινα δοχεία.
Όταν αποξηραίνουμε φλούδες λεμονιών ή πορτοκαλιών πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι εντελώς ξηρές -εύθραυστες- διότι
αν υπάρχει υγρασία θα δημιουργηθεί μούχλα.
Τα δοχεία που τις αποθηκεύσαμε να είναι αεροστεγώς κλεισμένα και σε σκοτεινό μέρος αποθηκευμένα, διότι το φως δημιουργεί αποχρωματισμό.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

μελέτες και έρευνες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18072821
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16734569
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20625233
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20492298
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28260017
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3329358/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19410566
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22995322
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18809464
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25622554
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3692564/

Share: