Πατάτες “γιαχνί” με ντομάτα, κουρκούμι, κανέλα, δάφνη και ρίγανη

Πατάτες γιαχνί, ένα “ξεχασμένο” πεντανόστιμο φαγητό
Ένα θεσπέσιο φαγητό με εξαιρετικά αρώματα και μεγάλη διατροφική αξία, την οποία του χαρίζουν  τα μπαχαρικά, σαν ισχυρά αντιοξειδωτικά,
η ντομάτα με το λυκοπένιο,
το κρεμμύδι,
και οι πατάτες με τις πρωτεΐνες, τις βιταμίνες, B1-B2-B6-C, και τα ιχνοστοιχεία τους όπως ο σίδηρος και το κάλιο -υψηλή περιεκτικότητα
Για να ετοιμάσουμε το φαγητό μας θα χρειαστούμε:
– ένα κιλό πατάτες βιολογικές κομμένες σε κύβους
– τρία ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
– ένα φλιτζάνι λάδι
– ένα μεγάλο ποτήρι του νερού φρεσκοτριμμένες ώριμες ντομάτες
– μία μεγάλη ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη και χωρίς τα σπόρια της, κομμένη σε κύβους
– τρία με τέσσερα φύλλα δάφνης
– πιπέρι-όσο μας αρέσει
– ένα κουταλάκι του γλυκού κόκκινη γλυκιά πάπρικα
– στη μύτη από το κουταλάκι κανέλα
– μισό κουταλάκι κουρκούμι
– μισό κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
– ελάχιστο θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι
Και σε μιά αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα σοτάρουμε*, σε μέτρια φωτιά, στο λάδι το κρεμμύδι, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει, πολύ ελαφρά, και να βγάζει τις μυρωδιές του.
Προσθέτουμε τις πατάτες,
και τις ντομάτες και τα γυρνάμε όλα μαζί στην κατσαρόλα με ξύλινη κουτάλα, για 1 – 2 λεπτά, να σοταριστούν λίγο και προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας, την τριμμένη μας ντομάτα και τόσο χλιαρό νερό, όσο που να σκεπάζει τις πατάτες μας.
Μόλις αρχίζει ο βρασμός μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και
σιγοβράζουμε το φαγητό μας για δεκαπέντε λεπτά περίπου.
Τώρα το φαγητό μας πρέπει να είναι σχεδόν έτοιμο (αν όχι το αφήνουμε λίγο ακόμα) το ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, ξανασκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου ακόμα 10 λεπτά,
σείοντας πότε-πότε την κατσαρόλα, για να μην μας κολλήσει το φαγητό μας.
Όταν μελώσουν οι πατάτες μας και το φαγητό μας έχει μείνει με ελάχιστη μελωμένη σάλτσα, ρίχνουμε τη ρίγανη,
κουνάμε λίγο την κατσαρόλα μας, με τον τρόπο που γνωρίζουμε όλοι όσοι μαγειρεύουμε,
την σκεπάζουμε και την τραβάμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε το φαγητό μας για λίγο να “ξεκουραστεί” και να βγάλει τις μυρωδιές της η ρίγανη και
σερβίρουμε!
Το συνοδεύουμε με μιά σαλάτα πράσινων λαχανικών, στην οποία έχουμε προσθέσει μια σκελίδα πολτοποιημένο σκόρδο! – τρόπος διαχείρισης του σκόρδου:Το σκόρδο και ο πολύτιμος κανόνας των “10 λεπτών”
     Οι πατάτες “γιαχνί” με φρεσκοτριμμένη ντομάτα είναι ένα καλοκαιρινό πιάτο, ιδανικό για αυτή την εποχή του καλοκαιριού μας!
Σημειώσεις:
-. όταν χρησιμοποιώ τη λέξη “σοτάρισμα” εννοώ  ελαφρύ ζέσταμα του λαδιού και μαγείρεμα για 1 με 2 λεπτά σε αυτό τα όποια υλικά μου – δεν θερμαίνω ποτέ πολύ τα λάδι μου
-αγοράζουμε βιολογικές πατάτες με προσοχή, να μην είναι χτυπημένες και πράσινες
-δεν αφήνουμε τις πατάτες στο νερό πριν τις μαγειρέψουμε γιατί χάνουν πολλά από τα διατροφικά συστατικά τους
-δεν μαγειρεύουμε τις πατάτες σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί καταστρέφουμε την βιταμίνη C που περιέχουν
-δεν ανακατεύουμε με κουτάλα τις πατάτες, γιατί θα μας λιώσουν, απλά κουνάμε την κατσαρόλα

Κείμενο, επιμέλεια και συνταγή:thalia-botanologia.gr

Share: