Συνήθειες κατά τη διάρκεια των γευμάτων που βελτιώνουν την πέψη μας

Πέψη – Στη Βιολογία και ιδιαίτερα στη Βιοχημεία με το γενικό όρο πέψη -digestion, χαρακτηρίζεται το σύνολο των διεργασιών διάσπασης της τροφής σε μορφές που μπορούν ν΄ αξιοποιηθούν από τον οργανισμό.
Ξεκινάει στο στόμα, όταν μασάμε και καταπίνουμε, και ολοκληρώνεται στο λεπτό έντερο.

Το φαγητό μας – όπως όλοι γνωρίζουμε – είναι μια αναγκαία πρακτική που έχει ως στόχο να θρέψει τον οργανισμό μας ώστε να μπορεί να λειτουργεί σωστά.
Ωστόσο, η κακή παραγωγή τροφίμων και
οι κακές διατροφικές συνήθειες ταλαιπωρούν πολύ συχνά την πέψη μας και οδηγούν σε μια πληθώρα από πεπτικά προβλήματα που ανοίγουν τις πύλες για όλα τα είδη των ανισορροπιών του οργανισμού μας.
Υπάρχουν όμως κάποιες πολύ εύκολες αλλαγές και συνήθειες στη διατροφή μας που έχουν τη δυνατότητα να εξισορροπήσουν και να βελτιώσουν την πέψη μας και να υποστηρίξουν τις λειτουργίες της με αποτέλεσμα να νοιώθουμε πάντα πολύ καλύτερα μετά από τα γεύματά μας.
Ας τις γνωρίσουμε:
1) σωστό μάσημα της τροφής μας
Η πέψη ξεκινά μόλις η τροφή εισέρχεται στο στόμα μας και αρχίζει το μάσημα.
Με το μάσημα της τροφής και με τα ένζυμα  που εκκρίνονται από τους σιελογόνους διασπώνται τα συστατικά της τροφής και ξεκινά η διαδικασία της πέψης.
Οι περισσότεροι από εμάς όμως, μασούν την τροφή από επτά (7) έως το πολύ δεκατέσσερις (14) φορές ανά μπουκιά, κάτι που θέτει σε άμεσο κίνδυνο το πρώτο στάδιο της πέψης.
Όταν το μάσημα -το πρώτο στάδιο της πέψης- γίνεται λανθασμένα, το δεύτερο στάδιο που ακολουθεί δεν έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τη δουλειά του αποτελεσματικά.

Η πέψη αρχίζει στο στόμα μόλις ξεκινήσουμε να μασάμε την τροφή μας.
Αυτόματα αρχίζει να παράγεται το σάλιο, το οποίο περιέχει τα απαραίτητα ένζυμα που βοηθούν στην διάσπαση της τροφής.

Και τι προτείνουν οι ειδικοί για αυτό;
Οι ειδικοί προτείνουν τριάντα (30) έως (50) φορές μάσημα ανά μπουκιά προκειμένου να αναμειγνύεται σωστά και αποτελεσματικά το φαγητό με το σάλιο που περιέχει τα ένζυμα
ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη πέψη.
Το σωστό μάσημα έχει άμεσο αποτέλεσμα και αποτρέπει τους κινδύνους από το πρώτο στάδιο της πέψης
Το σωστό μάσημα μετατρέπει την τροφή σε λεπτά σωματίδια, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται ο τραυματισμός του γαστρικού σωλήνα και να ελαχιστοποιούνται οι φλεγμονές.
Να διευκολύνεται η προώθηση της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο και από εκεί σε όλο τον υπόλοιπο γαστρικό σωλήνα.

Όταν καταπίνουμε, το φαγητό -ο βλωμός- αναμειγνύεται με τα γαστρικά υγρά του στομαχιού μας
Η ανάμειξη της τροφής με τα γαστρικά υγρά  δημιουργεί το χυλό που στη συνέχεια προωθείται στο λεπτό έντερο.

Επίσης αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι, όταν δε μασούμε καλά την τροφή μας και όταν  τρώμε και πολύ γρήγορα δεν αισθανόμαστε εύκολα κορεσμό, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μεγαλύτερες  ποσότητες φαγητού προκειμένου να χορτάσουμε.
Και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε το ένα φέρνει το άλλο, έτσι οι μεγάλες ποσότητες φαγητού αυξάνουν γρήγορα το σωματικό μας βάρος με αποτέλεσμα την παχυσαρκία,
τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2,
την υπέρταση,
την αθηροσκλήρωση,
την κόπωση κ.τ.λ
Έχουμε  καούρες,
γαστρικό έλκος,
δυσπεψία και διάφορα άλλα γαστρεντερικά προβλήματα.
Επίσης έχει επισημανθεί από μελετητές πως πολλές τροφικές αλλεργίες οφείλονται στον ερεθισμό του βλεννογόνου του γαστρεντερικού συστήματος από μεγάλα και άπεπτα κομμάτια μη σωστά μασημένης τροφής.
2) όχι όξινους χυμούς, αναψυκτικά, γάλα  ή αλκοόλ κατά τη διάρκεια του φαγητού.
Μια κοινή συνήθεια κατά τη διάρκεια των γευμάτων είναι να καταναλώνουμε κάποιο είδος ποτού, όπως όξινους χυμούς,
γάλα,
ή αλκοόλ.
Αυτό έχει γίνει μια συνήθης συνήθεια που έχει παρέμβει άμεσα στη διαδικασία της πέψης με
τα πολύ κρύα ποτά να είναι μία από τις χειρότερες επιλογές.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα περισσότερα ποτά και ειδικά τα κρύα ποτά, πρέπει να καταναλώνονται τριάντα (30) λεπτά ή και περισσότερο πριν και μετά από τα γεύματα, διότι τείνουν να στεγνώσουν το σάλιο που παράγουν οι αδένες μας, γεγονός που επιβραδύνει την πέψη μας και καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την σωστή αφομοίωση των τροφίμων
Αυτό διότι παρεμβαίνουν με τα οξέα του στομάχου και ως εκ τούτου εμποδίζουν τη δεύτερη φάση της πέψης και την τελική φάση της πέψης.

Στο λεπτό μας έντερο το διασπώμενο φαγητό -ο χυλός-  αναμιγνύεται με τα πεπτικά ένζυμα που παράγονται από το πάγκρεας και χολικά οξέα που παράγονται από το συκώτι μας
Αυτά με τη σειρά τους, διασπούν περισσότερο το ήδη διασπώμενο φαγητό προετοιμάζοντας κάθε θρεπτικό συστατικό για την απορρόφηση του από τον οργανισμό μας
Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται από το λεπτό έντερο.
Απομένει ένα πολύ μικρό ποσοστό άπεπτων υπολειμμάτων της τροφής, το οποίο οδεύει προς το παχύ έντερο και εκκρίνεται μέσω των κοπράνων, και εδώ τελειώνει η πέψης μας 
Η διαδικασία της πέψης μπορεί να διαρκέσει από 24 έως 72 ώρες, ανάλογα πάντα με το τι έχουμε φάει.

Αν θέλουμε να πίνουμε κάτι λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του γεύματος ένα μικρό ποτηράκι προβιοτικών – π.χ  χυμοί ζυμωμένων λαχανικών -είναι ότι καλύτερο για την πέψη- ένα ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου και σε μικρές γουλιές, ένα ρόφημα βοτάνων όπως ένα ρόφημα αγριοράδικου ή τσουκνίδας, ένα ποτήρι κρασί αρίστης ποιότητας.
3) σωστοί συνδυασμοί των τροφών
Όχι μόνο πρέπει να προσέχουμε τα είδη των τροφίμων που τρώμε, αλλά να μάθουμε να γνωρίζουμε τους συνδυασμούς τους, το οποίο είναι ένας από τους θεμελιώδης κανόνες για σωστή πέψη.
Μερικοί θεμελιώδεις κανόνες:
– τρώμε τα φρούτα μόνα τους και πάντα με άδειο στομάχι
– δεν τρώμε ζωικές πρωτεΐνες με αμυλούχα λαχανικά π.χ δεν τρώμε κρέας με πατάτες και δη τηγανιτές
– τρώμε δημητριακά ή αμυλούχα τρόφιμα με μη αμυλούχα λαχανικά
– τρώμε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση – προβιοτικά – με κάθε γεύμα για να βοηθήσει ακόμα περισσότερο την πέψη μας
4) δεν τρώμε ποτέ περισσότερο από αυτό που πρέπει
Βέβαια αυτό δεν είναι και το ευκολότερο επειδή μερικές φορές το φαγητό είναι πάνγευστο, ώστε να σταματήσουμε να τρώμε.
Χρειάζεται μεγάλη αυτοσυγκράτηση, διότι είναι σημαντικό να μην υπερφορτώνουμε το πεπτικό μας σύστημα και ένας καλός κανόνας είναι να τρώμε μέχρι να είμαστε περίπου 80% πλήρης, αφήνοντας
διαθέσιμο ένα 20%!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η υγεία είναι βασική ανθρώπινη αξία.
Είναι ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και προσωπική ευθύνη του κάθε ενός μας ανάλογα πάντα με τις ικανότητές του.
Η υγεία μας δεν είναι μια σταθερή κατάσταση, αλλά μια δυναμική διεργασία προσαρμογής μας στα πλαίσια του περιβάλλοντος που ζούμε και της κοινωνικής μας πραγματικότητας, η οποία κατασκευάζεται από τις κοινωνικές μας σχέσεις.
Υψηλό επίπεδο υγείας θεωρείται το επίπεδο όπου ο κάθε ένας μας εμφανίζει αυτοπειθαρχία,
υγιή συνείδηση – δεν τροφοδοτεί τη συνείδησή του με “τοξίνες”,
λύνει των ψυχικές και κοινωνικές του “συγκρούσεις”,
αποδέχεται τις θλίψεις του,
διαχειρίζεται σωστά τις αποτυχίες του,
χαίρεται τις επιτυχίες του,
δε είναι έρμαιο των  επιθυμιών του, οι διαπροσωπικές του σχέσεις είναι δημιουργικές και έχει τη δύναμη να νικήσει τις αρνητικές δυνάμεις που υπονομεύουν την υγεία του.

Ας θυμηθούμε:
Τα κορυφαία πιο ισχυρά βότανα για τη βελτίωση της πέψης
Ελαιόλαδο, το χρυσό δώρο των θεών και το πεπτικό μας σύστημα
Φρέσκα φύλλα δυόσμου και τα πολλαπλά τους οφέλη στην υγεία μας

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

αναφορές:
http://www.naturalhealthschool.com/foodallergies.html
http://www.worldallergy.org/professional/allergic_diseases_center/foodallergy/
drkaslow.com

Share: