Οι δράσεις των βοτάνων – Iσχυρά βότανα για τη βελτίωση της πέψης

Βότανα για την βελτίωση της πέψης

Η υγεία μας αλλά και η θεραπεία μας ξεκινά από το έντερο.
Το τονίζουν όλοι οι βοτανολόγοι, είναι το motto της βοτανοθεραπείας, το υποστηρίζουν χιλιάδες μελέτες και έρευνες.
Ένα υγιές πεπτικό σύστημα υποστηρίζει την ψυχική και συναισθηματική μας ευεξία, ενώ παράλληλα επεξεργάζεται θρεπτικά συστατικά και τα παραδίδει σε ολόκληρο το σώμα.
Και δεν είναι μόνο αυτό που τρώμε, αλλά αυτό που αφομοιώνουμε.
Μέσω της απελευθέρωσης των χολικών και των πεπτικών ενζύμων του ήπατος και μιας “ορχήστρας” άλλων διεργασιών, το σώμα μας είναι ικανό να δημιουργεί καύσιμα από τις τροφές που τρώμε και να απορροφά βασικές βιταμίνες και μέταλλα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υγιής πεπτική μας λειτουργία είναι τόσο σημαντική, την οποία και υποστηρίζουν πολλά ροφήματα και βάμματα βοτάνων, όπως βέβαια υποστηρίζουν και το συκώτι μας

Για αιώνες, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει διάφορα βότανα για να βελτιώσουν φυσικά την πεπτική τους υγεία.
Η εξασφάλιση της σωστής αφομοίωσης του φαγητού μας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της γενικής υγείας και ευεξίας ολόκληρου του οργανισμού μας.
Έτσι όταν μαγειρεύουμε, εκτός του ότι πρέπει το φαγητό μας να είναι υγιεινό και νόστιμο,
πρέπει οπωσδήποτε να είναι και εύπεπτο.
Πρέπει να είναι εύπεπτο διότι ο δρόμος προς την υγεία είναι συνυφασμένος με το υγιές εντερικό σύστημα.
Ένα υγιές πεπτικό σύστημα υποστηρίζει την πνευματική και συναισθηματική μας υγεία και ευεξία, ενώ παράλληλα επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά με τα οποία τροφοδοτεί όλο το σώμα.
Το υγιές εντερικό σύστημα  είναι η πύλη για τη βέλτιστη φυσική και ψυχολογική μας υγεία.
Ένας πολύ απλός τρόπος να είναι τα φαγητά μας εύπεπτα και
να μην δημιουργούν τα συνηθισμένα πεπτικά προβλήματα όπως αέρια,
κολικούς,
μη σωστή πέψη των πρωτεϊνών,
καούρες,
φούσκωμα,
δυσπεψία,
δυσκοιλιότητα και πολλές φορές διάρροια, είναι να τους προσθέτουμε κατά περίσταση διάφορα βότανα που βοηθούν την πέψη.

Οι βοτανολόγοι δεν είναι οι μόνοι που αναγνωρίζουν τις τεράστιες δυνάμεις του εντέρου.
Μελέτες δείχνουν ότι τα “συναισθήματα του εντέρου” δεν είναι απλώς μια “παλιά ιστορία αγάπης”, στην πραγματικότητα είναι μια παλιά σοφή ιστορία, η οποία υπογραμμίζει αυτό που γνωρίζουμε τώρα: η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου είναι απίστευτα περίπλοκη και ακόμη και το μικροβίωμα του εντέρου μας μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σεροτονίνης μας και, με τη σειρά της, τη διάθεσή μας.

Βότανα ιδανικά για την πέψη
Υπάρχουν πέντε κύριες ομάδες βοτάνων που είναι συχνά χρήσιμες στην πέψη μας και στο πεπτικό μας :
τα πικρά,
τα αρωματικά,
τα μαλακτικά,
τα στυπτικά και
τα έντονα καθαρτικά
Η πέψη μας ξεκινά όταν βλέπουμε και μυρίζουμε για πρώτη φορά το φαγητό μας .
Η θέα και το άρωμα ενός νόστιμου γεύματος ενεργοποιεί τους σιελογόνους αδένες μας , οι οποίοι απελευθερώνουν σάλιο για να βοηθήσουν το σώμα να διαλύσει τα σάκχαρα και τα άμυλα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα πικρά πεπτικά βότανα είναι ιδανικά για την πέψη μας, καθώς διεγείρουν μια παρόμοια αντίδραση, προκαλούν δηλαδή παραγωγή πεπτικών χυμών, από το σάλιο έως τη χολή.
Στη συνέχεια μασάμε το φαγητό μας , που είναι μια από τις πρώτες εκούσιες ευκαιρίες που έχουμε να προωθήσουμε την υγιή πέψη.
Μασώντας αργά, μπορούμε να επεξεργαστούμε πιο προσεκτικά τα τρόφιμά μας και να προωθήσουμε την υγιή πέψη.
Μόλις καταπιούμε το φαγητό μας, αυτό περνά μέσα από τον οισοφάγο και με τη βοήθεια της περίσταλσης*, περνούν μέσα από τον πεπτικό σωλήνα και φτάνουν στο στομάχι, όπου μπορεί να αποθηκευτούν για έως και πέντε ώρες.
Με τη βοήθεια των γαστρικών χυμών, η τροφή μας διασπάται σε μια υγρή ουσία που ονομάζεται χυμός και απελευθερώνεται αργά στο λεπτό έντερο.
Ενώ η περισσότερη απορρόφηση συμβαίνει στο λεπτό έντερο, το νερό και τα ροφήματα των βοτάνων είναι ικανά να απορροφηθούν γρήγορα μέσω του στομάχου και στη συνέχεια απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.
Το λεπτό έντερο απορροφά κρίσιμα θρεπτικά συστατικά μέσω των τοιχωμάτων του.
Από εκεί, αυτά τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται και παραδίδονται στον οργανισμό μας μέσω της ροής του αίματος.
Επόμενη στάση της διαδρομής είναι το παχύ έντερο.
Το παχύ έντερο, όπου τα τελικά μη αφομοιωμένα σωματίδια απορροφώνται ή μετατρέπονται σε απόβλητα για απελευθέρωση μέσω του ορθού.
Κατά τη διάρκεια αυτής της ολοκληρωμένης διαδικασίας, βοηθητικά όργανα όπως το συκώτι,
η χοληδόχος κύστη και το πάγκρεας λειτουργούν ταυτόχρονα με το στομάχι και τα έντερα για τη διευκόλυνση της πέψης.
Τι συμβαίνει λοιπόν αν αυτά τα “συναισθήματα” του εντέρου δεν είναι τόσο ευχάριστα;
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης της πεπτικής δυσλειτουργίας, ανάλογα με τη αιτία του συμπτώματος.
Εάν βρισκόμαστε σε περιόδους όπου τα νεύρα μας είναι σε άσκημη κατάσταση, αυτό περνάει στο έντερο μας και τα βότανα που θα μας ηρεμήσουν και θα “ηρεμήσουν” και το έντερό μας είναι τα πολύτιμα χαμόμηλο και μελισσόχορτο.
Εάν ένα βαρύ εορταστικό γεύμα έχει οδηγήσει σε δυσάρεστες κράμπες, το τζίντζερ ή ο τέλειος μάραθος είναι εδώ για να καταπραΰνουν τους πεπτικούς σπασμούς και το φούσκωμα.
Εάν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την πέψη των λιπών, ίσως είναι καιρός να χρησιμοποιήσετε μερικά βότανα πικρά, όπως το πολύτιμο αγριοράδικο, για να υποστηρίξει τη λειτουργία του συκωτιού μας
Και όπως σιγά-σιγά όλοι αρχίζουμε να κατανοούμε πόσο σημαντικό είναι να λειτουργεί σωστά το πεπτικό και εντερικό μας σύστημα, ένας απλός οδηγός βοτάνων, ιδανικά για την πέψη, πάντα θα μας είναι χρήσιμος.
Τα βότανα που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο βοηθώντας στη διατήρηση της πεπτικής μας υγείας – από την απλή ελάφρυνση ενός πεπτικού προβλήματος, την ενίσχυση της πέψης μέχρι την επούλωση των εντερικών φλεγμονών είναι:
ο μάραθος,
η μολόχα
το χαμόμηλο,
ο βασιλικός,
το φασκόμηλο,
ο κόλιανδρος,
ο άνηθος,
ο μαϊντανός,
η πικραλίδα το αγριοράδικο,
η αγκινάρα,
το τζίντζερ,
το εστραγκόν, 
το θυμάρι,
η ρίγανη,
το δεντρολίβανο,
ο δυόσμος,
η μέντα.
Αν παρόλα αυτά φάγαμε πολύ από τα πλούσια εδέσματα του τραπεζιού μας , ή το  γεύμα μας περιείχε ραφιναρισμένα σάκχαρα και trans-λίπη και νιώθουμε το στομάχι μας βαρύ, ένα δροσερό έγχυμα χαμομηλιού ή μέντας θα μας κάνει να νιώσουμε πολύ καλύτερα.
Η μέντα και ο δυόσμος έχουν ισχυρές καταπραϋντικές ιδιότητες και είναι ιδανικά ροφήματα για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας και άλλων στομαχικών διαταραχών.
Αν κατά τη διάρκεια ενός γεύματος αγχωθήκαμε ή στρεσαριστήκαμε για κάποιο λόγο και νιώθουμε στομαχικές διαταραχές, το αγαπημένο και ευωδιαστό μελισσόχορτο, που υποστηρίζει το νευρικό μας  σύστημα, θα καταπραΰνει την πεπτική οδό και θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από το φούσκωμα και άλλα πεπτικά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:
Κολλιτσίδα -Ισχυρότατο αντικαρκινικό,διουρητικό και αποτοξινωτικό βότανο

Κείμενο,επιμέλεια:thalia-botanologia.gr

*Στη βιολογία και ειδικότερα στο μεταβολισμό με τον ελληνικό, διεθνή σήμερα, όρο περίσταλση, ή περισταλτική κίνηση ή περισταλτισμός, χαρακτηρίζεται η εναλλασσόμενη σύσπαση και χαλάρωση, από άνω προς τα κάτω τόσο των λείων μυϊκών ινών του χιτώνα του στομάχου όσο και των διαμήκων μυών του γαστρεντερικού σωλήνα.
Κατά την περίσταλση δημιουργούνται κυματικές κινήσεις σε όλο το μήκος του πεπτικού σωλήνα και ιδιαίτερα του γαστρεντερικού με συνέπεια το περιεχόμενο αυτών να μετακινείται έτσι προς μία κατεύθυνση.
Χαρακτηριστική εικόνα της περίσταλσης είναι η παρατηρούμενη στους γαιοσκώληκες κυματική κίνησή τους (περισταλτική κίνηση).
Η περίσταλση αποτελεί μία πολύ σημαντική λειτουργία της πέψης των ζώων που ενεργεί εντονότερα τόσο στο στάδιο αυτής καθαυτής της πέψης, όσο και στο στάδιο της αποπάτησης, που χωρίς την λειτουργία αυτής αμφότερες οι άλλες δεν θα μπορούσαν να συντελεστούν.

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/the-gut-brain-connection
https://en.wikipedia.org/wiki/Chyme
https://medlineplus.gov/ency/anatomyvideos/000097.htm

Σημείωση:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας

Share: