Μελισσόχορτο – Το βότανο για τον έλεγχο του άγχους και της κατάθλιψης

Μελισσόχορτο – το βάλσαμο του Διοσκουρίδη που θεραπεύει το άγχος και μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Οι ευρέως χρησιμοποιούμενες τρέχουσες θεραπείες για την άνοια,το άγχος και την κατάθλιψη περιλαμβάνουν εκχυλίσματα των ισχυρότατων βοτάνων:
φασκόμηλο – Salvia officinalis,
μελισσόχορτο – Melissa officinalis και
δεντρολίβανο – Rosmarinus officinalis
Το μελισσόχορτο- Melissa officinalis- έχει χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται ως ρυθμιστής της διάθεσης και της γνωστικής μας λειτουργίας, με ισχυρά αγχολυτικά αποτελέσματα.
Είναι πολυετές βότανο με ένα εξαίσιο άρωμα λεμονιού.
Τα αρχεία σχετικά με τη φαρμακευτική του χρήση χρονολογούνται πάνω από 2000 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας σύστασης του Paracelsus (1493–1541) ότι το μελισσόχορτο αναζωογονεί πλήρως έναν άνδρα και θα πρέπει να χρησιμοποιείται για “όλα τα παράπονα που υποτίθεται ότι προέρχονται από το διαταραγμένο του νευρικό σύστημα”.
Σήμερα η προσοχή των ερευνητών έχει στραφεί στις βιοδραστικές ιδιότητες του μελισσόχορτου , συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων του στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα
Εκτεταμένες σημερινές μελέτες και έρευνες έχουν αποδώσει στο βότανο ευεργετικά αποτελέσματα τόσο γενικά στον εγκέφαλο όσο και ειδικά στην ενίσχυση της μνήμης

Αγχώδεις διαταραχές,
εκδηλώσεις άγχους,
στρες,
αϋπνίες,
κατάθλιψη,
χρόνια κόπωση!
Και οι βοτανικές θεραπείες από πολύ παλιά έχουν στραφεί προς βοήθεια σε βότανα, τα οποία να έχουν αγχολυτικές,
ηρεμιστικές και χαλαρωτικές ιδιότητες και δράσεις, χωρίς όμως να έχουν παρενέργειες.
Κατά συνέπεια, παραδοσιακά βοτανικά εκχυλίσματα όπως της βαλεριάνας,
του τίλιου,
της πασιφλόρας και του μελισσόχορτου έχουν αναπτυχθεί ως θεραπευτικά ιάματα, επειδή η αποτελεσματικότητά τους, η οποία είναι άμεση και ισχυρή, σπάνια συνδέεται με παρενέργειες
Διότι, ένα βοτανικό εκχύλισμα που θεραπεύει το άγχος, τη νευρικότητα,
τις  διαταραχές του ύπνου και διαχειρίζεται την κατάθλιψη πρέπει να έχει ακριβώς αυτές τις ιδιότητες και δράσεις.
Αυτές οι ιδιότητες υπάρχουν στα εκχυλίσματα των φύλλων του μελισσόχορτου που έχει καθιερωθεί σαν το ισχυρότερο βότανο για τη βελτίωση της γνωστικής απόδοσης,
την ενίσχυση και βελτίωση της  μνήμης,
τη βελτίωση της διάθεσης,
τη μείωση του επαγόμενου στρες,
τη διαχείριση και τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης,
την ηρεμία του μυαλού,
την προαγωγή του ύπνου,
τη διαχείριση, και τη μείωση του άγχους και των συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτό, όπως προβλήματα διατροφής,
συναισθηματική αστάθεια,
χρόνια κόπωση,
αισθήματα ενοχής,
αίσθημα κατωτερότητας,
διανοητική διαταραχή,
μυϊκές αντιδράσεις,
κακές διαπροσωπικές σχέσεις και ψυχοσωματικά συμπτώματα.
Σε μικρότερο βαθμό, μειώθηκαν συμπτώματα, όπως ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά,
προβλήματα ομιλίας  και ασαφή σωματικά συμπτώματα.
Και η παλιά γνώση των μεγάλων φαρμακολόγων και γιατρών όπως του Διοσκουρίδη, του Ιπποκράτη και του Γαληνού, πως το μελισσόχορτο είναι το βάλσαμο της ψυχής μας και του σώματός μας, επιβεβαιώνεται από όλες τις σύγχρονες μελέτες, οι οποίες εκτός των άλλων μας λένε πως το μελισσόχορτο στοχεύει κατευθείαν στις ορμόνες του στρες μειώνοντας τα επίπεδά του.
Επίσης έχουν επιβεβαιωθεί και πάρα πολλές από τις υπόλοιπες ιδιότητές του, όπως οι αντιοξειδωτικές,
οι αντισπασμωδικές και οι χαλαρωτικές, οι οποίες χαλαρώνουν τους σφιγμένους μας μύες, μας ανακουφίζουν από τον πόνο που σχετίζεται με την ένταση,
από ημικρανίες και όλες τις γυναίκες που υποφέρουν από τις κράμπες της εμμηνόρροιας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και όχι μόνο,  ο Διοσκουρίδης το χαρακτήριζε ως βάλσαμο!
– Μια μικρή ανασκόπηση
Η χρήση φαρμακευτικών βοτάνων και φυτικών φαρμάκων είναι μια παλιά παράδοση και η πρόσφατη πρόοδος στη σύγχρονη θεραπευτική έχει ενθαρρύνει τη χρήση φυσικών προϊόντων παγκοσμίως για διάφορες παθήσεις και ανισορροπίες του οργανισμού μας.
Στην παραδοσιακή ιατρική, οι λαοί χρησιμοποίησαν φαρμακευτικά φυτά με διαφορετικούς τρόπους για τη θεραπεία ασθενειών και είναι η παραδοσιακή ιατρική δημοφιλής σε όλες τις περιοχές του κόσμου και η χρήση της επεκτείνεται ραγδαία ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολόγισε ότι πάνω από το 80% των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες βασίζονται σε παραδοσιακές θεραπείες όπως βότανα για τις καθημερινές τους ανάγκες και περίπου 855 παραδοσιακά φάρμακα περιλαμβάνουν ακατέργαστα φυτικά εκχυλίσματα.
Στην πραγματικότητα, τα φυτικά φάρμακα που διαθέτουν φυσικές βασικές χημικές ενώσεις στο προφίλ τους θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις πρωταρχικές ανάγκες των ανθρώπων και να θεραπεύσουν τις ασθένειές τους.
Έχει αναφερθεί ότι τα φυσικά προϊόντα και τα παράγωγά τους αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% όλων των φαρμάκων σε κλινική χρήση.
Η ποικιλομορφία των φυσικών ενώσεων στα βότανα και οι διαφορετικές λειτουργίες τους στην πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, από τη μία πλευρά, και η ιδιότητά τους να είναι φυσικά και άνετα με το σώμα και να μην έχουν δυσμενείς επιπτώσεις, μας παρέχουν την κατάλληλη χρήση τους και τις ιδιότητές τους.
Πολλοί επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης έχουν δείξει τεράστιο ενδιαφέρον για αυτά τα βότανα και τα φυτά και ερευνητές και μελετητές έχουν συγκεντρώσει μελέτες για αυτά τα βότανα και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες ,υπάρχει όμως ακόμα σύγχυση σχετικά με τον προσδιορισμό, τη θεραπευτική δοσολογία, την τοξικότητα κάποιων βοτάνων και την τυποποίηση τους.
Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες που επικεντρώνονται στον εντοπισμό των φαρμακευτικών βοτάνων για τη δημιουργία του ευνοϊκού τους χημικού και φαρμακολογικού προφίλ.
Όσον αφορά το μελισσόχορτο-Melissa officinalis έχουν αναλυθεί λεπτομερώς πολλές από τις ιδιότητές του, όπως οι ισχυρές αντιοξειδωτικές και αγχολυτικές του ιδιότητες, καταδεικνύοντάς το ως ένα από τα απαραίτητα βότανα του οικιακού μας φαρμακείου αλλά και της κουζίνας μας.

Ας θυμηθούμε και:
Μελισσόχορτο ,το ισχυρότερο βότανο για τον επιχείλιο έρπητα
Τα βότανα στην προληπτική διατροφή και ένα υπέροχο ρόφημα μελισσόχορτου

Σημειώσεις:
– Αν θέλουμε να κάνουμε έγχυμα μελισσόχορτο ξαναδιαβάζουμε το-Βότανα και τρόποι χρήσης : πως παρασκευάζουμε έγχυμα
– Για το μελισσόχορτο, δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες όταν αυτό χρησιμοποιείται τοπικά ή από του στόματος σε συνιστώμενες δόσεις, έως και 30* ημέρες, από  υγιείς ενήλικες και όταν καταναλώνεται σε ποσότητες που βρίσκονται σε τρόφιμα.
– Και πάντα συμβουλευόμαστε το γιατρό μας εάν είμαστε υπό ιατρική επίβλεψη για διάφορες θεραπείες!
– Συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας πριν ακολουθήσουμε οποιαδήποτε θεραπεία για μας και την οικογένειά μας
– Οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
– Σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο γιατρό , ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
– Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
– Ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας.
– Δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
– Πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
– Εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
– Δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Σε επόμενο άρθρο όλες οι πληροφορίες για το θαυμάσιο αυτό βότανο!
πηγές:
* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871149/
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/melissa-officinalis
https://link.springer.com/article/10.1007/s12349-010-0045-4
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871149/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457717305144
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4245564/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17168769
https://www.naturalnewsblogs.com/lemon-balm-use-benefits-side-effects/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22207903
link.springer.com
www.ncbi.nlm.nih.go

Share: