Κακάο- το ποτό των θεών, το ποτό του Μοντεζούμα για ικμάδα και νεότητα

Κακάο

Μήπως είναι πιο υγιεινό χωρίς ζάχαρη και trans λιπαρά;
Μήπως οι Μάγιας είχαν δίκιο;
Μήπως η μαγική τους σοκολάτα ήταν και αυτή ένα από τα πολλά θαύματά τους;
Μήπως θα έπρεπε να τους ευχαριστήσουμε για το γεγονός ότι εξακολουθεί το κακάο – σε όποια του μορφή – να μας συναρπάζει εδώ και χιλιετίες;
Κακάο – και από τότε που οι Ισπανοί κονκισταδόρες το έφεραν στην Ευρώπη τον 16ου αιώνα το ζεστό αυτό ελιξίριο καταναλώθηκε και καταναλώνεται άλλοτε σαν ειδικό ποτό σε διάφορες εκτελέσεις και μορφές και άλλοτε ως φάρμακο.
Το ρόφημα του κακάο έχει χρησιμοποιηθεί για χρόνια για τη θεραπεία παθήσεων και ασθενειών.
Όταν έκανε την εμφάνισή του στη Γαλλία τον 17ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε εκτενώς “για την καταπολέμηση των ξεσπασμάτων θυμού και της κακής διάθεσης” κάτι
το οποίο η σύγχρονη έρευνα έχει αποδείξει.
Η σοκολάτα μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό των ατόμων τα οποία διακατέχονται από έντονο στρες και άγχος.
Πολλές φορές όμως παρά το γεγονός ότι το κανονικό κακάο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ένα πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων όλα αυτά τα οφέλη τείνουν να εξανεμιστούν λόγω των κορεσμένων λιπαρών που υπάρχουν σε πολλά προϊόντα με κακάο
Κάνοντας το δικό μας υγιές ρόφημα κακάο ή σοκολάτας μπορούμε να αποφύγουμε όλα τα επιβαρυντικά για την υγεία μας trans λιπαρά και την ζάχαρη.
Και όπως έχω αναφέρει στο άρθρο μου Ζεστό λαχταριστό ρόφημα κακάο ή ζεστό ρόφημα σοκολάτα;  οι όροι: ζεστό κακάο και ζεστή σοκολάτα φαίνεται να χρησιμοποιούνται αδιακρίτως,  ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει μία διαφορά.
Το ζεστό ή κρύο ρόφημα κακάο γίνεται με τη διάλυση της σκόνης κακάο σε ζεστό νερό, ενώ η ζεστή σοκολάτα γίνεται με το λιώσιμο ενός κομματιού σοκολάτας σε ζεστό νερό ή γάλα
Το ζεστό ρόφημα σοκολάτας δίνει μια πιο πλούσια υφή από ό, τι το ρόφημα κακάο, αλλά το ρόφημα κακάο είναι υγιεινότερος τρόπος για να γευτούμε αλλά και να πάρουμε όλα τα υγιεινά θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει το κακάο.
Με όλες τις συνταγές μπορούμε να παίξουμε και μπορούμε να προσθέσουμε ότι μας αρέσει ή να αφαιρέσουμε κάτι που βλέπουμε ότι δεν μας ταιριάζει.
Έτσι και αλλιώς πίνοντας ένα ζεστό και μυρωδάτο ρόφημα κακάο θα σκεφτόμαστε καλύτερα!
Και τώρα ας απολαύσουμε μερικές συνταγές.
– αποξηραμένα δαμάσκηνα στο ζεστό μας κακάο
Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και το “ζεστό smoothie με εμποτισμένα δαμάσκηνα σε κακάο”  γιατί κάλλιστα θα μπορούσε να σταθεί και σαν κάτι τέτοιο, αλλά είναι ένα παχύ και πλούσιο ζεστό ρόφημα, το οποίο αντί για τις κενές θερμίδες της ζάχαρης είναι γεμάτο από βιταμίνες,
αντιοξειδωτικά,
ανόργανα άλατα και πολύτιμες φυτικές ίνες.
Για να το ετοιμάσουμε θα χρειαστούμε:
μισό φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
τρία (3) μέτρια δαμάσκηνα
δύο (2) κουταλάκια του γλυκού σκόνη κακάο
στη μύτη από του κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
στη μύτη από το κουταλάκι σποράκια φυσικής βανίλιας
ένα (1) φλιτζάνι νερό
Βάζουμε όλα μας τα υλικά – εκτός από το νερό – στο μπλέντερ και ετοιμάζουμε μιά απαλή ρευστή κρέμα, την οποία μεταφέρουμε σε μιά μικρή κατσαρολίτσα στην οποία έχουμε ρίξει το νερό μας.
Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και ανακατεύουμε συνέχεια ζεσταίνοντας το μείγμα μας – χωρίς να το αφήσουμε να κοχλάσει –
Μόλις τα υλικά μας έχουν ομογενοποιηθεί πλήρως σερβίρουμε σε μεγάλα φλυτζάνια και απολαμβάνουμε
– ζεστό κακάο με γάλα καρύδας
Ένα γευστικότατο, εξαιρετικά υγιεινό και νόστιμο ρόφημα για ένα απολαυστικό απόγευμα
Για να το ετοιμάσουμε θα χρειαστούμε:
τρεις (3) κουταλιές της σούπας γάλα καρύδας
ενάμιση φλυτζάνι νερό
τρεις (3) χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια τους
μία (1) κουταλιά της σούπας κακάο σκόνη
λίγη τριμμένη κανέλα
Βάζουμε όλα μας τα υλικά στο μπλέντερ και ετοιμάζουμε μιά απαλή ρευστή κρέμα την οποία μεταφέρουμε σε μια μικρή κατσαρολίτσα.
Βάζουμε την κατσαρόλα μας στο μάτι της κουζίνας, το ανάβουμε, ανακατεύουμε το ρόφημά μας και το ζεσταίνουμε
Σερβίρουμε σε μεγάλα φλυτζάνια και απολαμβάνουμε
– ζεστό κακάο με σιρόπι σφένδαμου
Το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα από τα καλύτερα γλυκαντικά, όπως το μέλι και το πετιμέζι όταν θέλουμε -και πρέπει – να αποφύγουμε την επεξεργασμένη ζάχαρη.
Η καπνιστή και πλούσια γεύση του προσθέτει απίστευτο βάθος σε ζεστά ροφήματα και σε γλυκά
Για να το ετοιμάσουμε θα χρειαστούμε:
ένα (1) φλιτζάνι γάλα- οποιαδήποτε φυτικό γάλα θέλουμε π.χ αμυγδαλόγαλα
δύο (2) κουταλάκια του γλυκού κακάο
μία (1) κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου
ένα (1) κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
μία (1) πρέζα αλάτι
ένα (1) φλιτζάνι νερό
Τοποθετούμε όλα τα υλικά μας σε ένα σκεύος και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δούμε το ρόφημά μας να αρχίσει να φουσκώνει – λίγο πριν τον κοχλασμό –
Αμέσως αποσύρουμε από την ζεστή εστία και σερβίρουμε.
Και τώρα ένα ιδιαίτερο ρόφημα-ελιξίριο
– θερμό πικάντικο ρόφημα κακάο με πιπέρι καγιέν
Το αφρώδες θαυμάσιο ρόφημα-ελιξίριο με την πικρή πικάντικη γεύση πρώτοι επινόησαν οι Αζτέκοι.
Πίνεται κρύο και καμία σχέση δεν έχει με το ζεστό ρόφημα με γάλα και ζάχαρη που επινόησαν οι Ισπανοί.
Το ρόφημα αυτό διατηρεί την ‘θερμότητά του” χάρη στα μπαχαρικά και στο πιπέρι καγιέν.
Είναι κάτι περισσότερο από ένα ποτό.
Είναι ένα ελιξίριο.
Ήταν το ποτό των θεών, το ποτό του Μοντεζούμα που το γευόταν μέσα στη χρυσή του κούπα και που – λέγεται- ότι του χάριζε την ικμάδα και τη νεότητά του.
Όταν οι Ισπανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι αφαίρεσα από το ποτό το τσίλι και πρόσθεσαν γάλα και επεξεργασμένοι ζάχαρη αφαίρεσαν μαζί και όλη την μαγεία του.
Και τώρα το ρόφημά μας – για να το ετοιμάσουμε θα χρειαστούμε:
δύο (2) κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο
ενάμιση (1/2) κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
μία πρέζα αλάτι θαλασσινό, ανόθευτο
μία πρέζα καγιέν – αν το χρησιμοποιούμε για πρώτη φορά αλλιώς όσο θέλουμε –
ένα γλυκαντικό π.χ ή σφένδαμο ή μέλι ή πετιμέζι, αν έχουμε
ένα (1) κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης
ένα (1) φλιτζάνι ζεστό νερό
μία πρέζα μοσχοκάρυδο
Σε μια μεγάλη κούπα ανακατεύουμε το κακάο,
την κανέλα Κεϊλάνης,
το μοσχοκάρυδο,
το πιπέρι καγιέν και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.
Μόλις τα υλικά μας ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε πολύ-πολύ καλά – αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο από τα γλυκαντικά που ανέφερα προηγουμένως –
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρις ότου το νερό με τα υπόλοιπα υλικά μας ομογενοποιηθούν πλήρως.
Αν το αποτέλεσμά μας είναι πολύ παχύρρευστο για τα γούστα μας, προσθέτουμε και άλλο ζεστό νερό, – και σερβίρουμε!
Σημείωση:
– στις παραλλαγές του ροφήματός μας με κακάο μπορούμε  να προσθέσουμε όποιο φυτικό γάλα θέλουμε
– αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το πιπέρι καγιέν πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί την πρώτη φορά, διότι η πικάντικη και καυτερή του γεύση μπορεί να μας φέρει δυσφορία, το οποίο αποφεύγεται με την συχνή χρήση του καγιέν.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

https://medlineplus.gov/antioxidants.html

Share: