Η βοτανοθεραπεία αποκαθιστά τις φυσικές λειτουργίες του σώματος

Η βοτανοθεραπεία αναπτύσσει και τονώνει το σώμα, αποκαθιστώντας τις φυσικές λειτουργίες του

Άνθρωπε:
Στρέψε συνειδητά τα βλέματά σου στη φύση, μέσα στην οποία γεννήθηκες και διαμορφώθηκες.
Δώσε προσοχή στα ζωντανά όντα που λέγονται φυτά, που αυτά όπως και συ, γεννήθηκαν και διαμορφώθηκαν πάνω στον ίδιο πλανήτη.
Σκέψου και θα πεισθείς πως τα κατώτερα από σένα δημιουργήματα αυτά της φύσης, έχουν ωστόσο, κάποια με σένα σχέση, από πολύ μακρινή εποχή.
Κάνε αυτή τη βαθιά σκέψη και θα βεβαιωθείς πως όλα τα ζωντανά όντα πάνω στη γη, έχουν κάποια φυσική σχέση αλληλοσυμπληρώσεως.
Αν η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής σου έδωσαν ορισμένα ευεργετήματα, ωστόσο, σε πολλά σημεία σε απομάκρυναν από τη δημιουργό σου φύση προς το χειρότερο.
Είναι σήμερα απόλυτα βεβαιωμένο πως η υγεία σου και η μακροζωία σου εξαρτώνται από το φυσικό κόσμο.
“Η βοτανοθεραπευτική, είναι, όχι μόνο η πιο παλιά θεραπευτική, αλλά και η πιο σίγουρη, όπως αποδεικνύεται σήμερα, και ακόμη, η πιο προσιτή.
Η φυτοθεραπευτική, αναπτύσσει και τονώνει το σώμα, αποκαθιστώντας τις φυσικές λειτουργίες του” – και είναι ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο “πλήρης θεραπευτική με βότανα” του Ιγνάτιου Ζαχαρόπουλου ειδικού γεωπόνου καθηγητή-εκδ.Ψύχαλου
Σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά, πως η βοτανοθεραπεία, η οποία είναι η χρήση των βοτάνων για τη θεραπεία ασθενειών και την ενίσχυση της γενικής υγείας και ευεξίας μας, είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για πάρα πολλές παθήσεις και το βασικότερο μια πρακτική, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα!
Η βοτανοθεραπεία, που κάποιες εποχές οριζόταν πρωτόγονη από τη δυτική ιατρική, σήμερα, ερευνάται και υπάρχει καλύτερη κατανόηση των θεραπευτικών δραστηριοτήτων της, έτσι ώστε πολλά φαρμακευτικά προϊόντα έχουν διαμορφωθεί με βάση τα ισχυρά φυτοχημικά που προέρχονται από αυτήν.
Η παραδοσιακή ιατρική θεωρείται ένας συνδυασμός γνώσεων και πρακτικών που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση, πρόληψη και εξάλειψη ασθενειών.
Αυτό έχει βασιστεί στην προηγούμενη εμπειρία και παρατηρήσεις που μεταβιβάστηκαν από γενιά σε γενιά προφορικά, συχνά με τη μορφή ιστοριών,
ή, στη σύγχρονη εποχή, γραπτώς.
Η βοτανοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και μερικές φορές συνώνυμο της παραδοσιακής ιατρικής πολλών χωρών.
Είναι το παλαιότερο και ακόμη το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα ιατρικής στον κόσμο σήμερα.
Χρησιμοποιείται σε όλες τις κοινωνίες και είναι κοινό σε όλους τους πολιτισμούς.
Τα φυτικά φάρμακα, που ονομάζονται επίσης βοτανικά φάρμακα, φυτικά φάρμακα ή φυτοϊατρικά φάρμακα, αναφέρονται σε βότανα,
φυτικά υλικά,
φυτικά παρασκευάσματα και έτοιμα φυτικά προϊόντα που περιέχουν ολόκληρα φυτά, μέρη φυτών ή άλλα φυτικά υλικά, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων,
του φλοιού,
των μούρων,
των λουλουδιών και των ριζών και/ή των εκχυλισμάτων τους, ως ενεργών συστατικών που προορίζονται για θεραπευτική χρήση από τον άνθρωπο ή για άλλα οφέλη σε ανθρώπους και μερικές φορές σε ζώα.
Η βοτανοθεραπεία είναι μια ειδική και εξέχουσα μορφή παραδοσιακής ιατρικής, στην οποία ο  βοτανολόγος, ειδικεύεται στη χρήση βοτάνων για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.
Ο ρόλος του είναι τόσο αξιοσημείωτος αφού προκύπτει από την εμπεριστατωμένη γνώση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των αυτοχθόνων φυτών και των φαρμακευτικών βημάτων που είναι απαραίτητα για τη μετατροπή αυτών των φυτών σε φάρμακα, όπως η επιλογή,
η σύνθεση,
η δοσολογία,
η αποτελεσματικότητα και η τοξικότητα.
Η χρήση φυτικών φαρμάκων ήταν καθολική σε διαφορετικούς πολιτισμούς.
Ωστόσο, τα βότανα που χρησιμοποιούνται για τις ίδιες παθήσεις και τους τρόπους θεραπείας μπορεί να διαφέρουν από τόπο σε τόπο.
Τα φυτά που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς αναφέρονται γενικά ως φαρμακευτικά φυτά, δηλαδή κάθε φυτό, στο οποίο ένα ή περισσότερα όργανα/μέρη του περιέχουν ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς, ή σε μια πιο σύγχρονη αντίληψη, τα συστατικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόδρομοι για τη σύνθεση φαρμάκων.
Για παράδειγμα, πολλά φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και πολλά χρόνια χωρίς επιστημονικά δεδομένα για να υποστηρίξουν την αποτελεσματικότητά τους.
Στην περίπτωση αυτή, αυτά τα φυτά, ολόκληρα ή μέρη, τα οποία έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, αναφέρονται ως ακατέργαστα φάρμακα φυσικής ή βιολογικής προέλευσης.
Μπορούν περαιτέρω να ταξινομηθούν ως “οργανωμένα φάρμακα”, εάν αυτά τα φάρμακα προέρχονται από μέρη φυτών με κυτταρικές δομές όπως φύλλα, φλοιοί, ρίζες και “μη οργανωμένα φάρμακα”, εάν λαμβάνονται από κυτταρικά τμήματα φυτών όπως τα εγχύματα,
βάλσαμα,
αφεψήματα,
έλαια και διάφορα άλλα εκχυλίσματα.
Στα βοτανικά ιάματα μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση  όλοι.
Σήμερα οι πληροφορίες για τα βότανα λαμβάνονται μέσω εθνοβοτανικών ερευνών, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μελέτη των βοτάνων σε σχέση με τον πολιτισμό των ανθρώπων.
Οι εθνοβοτανικές έρευνες περιλαμβάνουν την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους και το περιβάλλον τους και συνεπώς είναι συμμετοχικές προσεγγίσεις, στις οποίες οι ντόπιοι μπορούν να συνεισφέρουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις χρήσεις των φυτών στο περιβάλλον τους.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ταυτοποίηση,
την τεκμηρίωση και τη διατήρηση και χρήση των φαρμακευτικών βοτάνων και όπως λέει και ο εθνοβοτανολόγος Paul Alan Cox, Ph.D. “Όταν οι λαοί ζουν εδώ και πολλές δεκαετίες σε περιοχές όπου η χλωρίδα ποικίλει και μεταδίδουν τις συνταγές τους από γενιά σε γενιά,η χρήση ενός θεραπευτικού φυτού παρέχει τόσες ορθές πληροφορίες όσες και οι κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας”

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου – thalia:botanologia.gr

intechopen.com

Share: