Καλέντουλα – Calendula officinalis
Καλέντουλα
Τα άγρια βρώσιμα φυτά, τα οποία περιγράφονται ως αυτοφυή είδη που αναπτύσσονται με φυσικό τρόπο, συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων συστατικών διατροφής των αγροτικών κοινοτήτων που συνδέουν την ανθρώπινη ζωή από την αρχαιότητα.
Στη χώρα μας, σχεδόν σε όλες τις αγροτικές και επαρχιακές περιοχές θα τα βρούμε με την κοινή ονομασία “λάχανα” ή απλά “χόρτα”
Στην περιοχή της Μεσογείου, οι παραδοσιακές χρήσεις των έγριων βρώσιμων φυτών (λάχανα) εισήχθησαν στη διατροφή των προγόνων μας για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και σήμερα συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό μέρος της μεσογειακής διατροφής.
Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα “λάχανα” οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξανόμενη γνώση του υγιεινού ρόλου των φυτοχημικών ενώσεων, σε τέτοιο βαθμό που τα άγρια βρώσιμα χόρτα μπορούν να οριστούν ως “λειτουργικά τρόφιμα”, αποτελώντας καλή πηγή βιοδραστικών μορίων και συμπληρωμάτων διατροφής.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε χώρες όπου τα αγγειόσπερμα φυτά είναι ιδιαίτερα πλούσια, όπως στη χώρα μας – την Ελλάδα!
Ανάμεσα λοιπόν, σε αυτά τα άγρια βρώσιμα χόρτα θα βρούμε και την πολύτιμη καλέντουλα – την άγρια καλέντουλα την Calendula arvensis!
Στη λαϊκή παράδοση, τα φυτά του γένους Calendula έχουν μακρά ιστορία, καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως ως θεραπευτικά ιάματα κατά διαφόρων ασθενειών, καθώς και ως συστατικό σε τοπικά πιάτα!
Ήταν ένα μικρό απόσπασμα του άρθρου μου Η θεραπευτική και επουλωτική καλέντουλα – https://botanologia.gr/i-therapeytiki-kai-epoylotiki-kalentoyla/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
Σημειώσεις:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
*https://botanologia.gr/vamma-votanon-enas-apo-toys-tropoys-chrisis-ton-votanon/
**https://botanologia.gr/votana-kai-tropoi-chrisis-egchyma/
https://www.mdpi.com/2304-8158/11/3/247
αναφορές-μελέτες-βιβλία
Nέα Oλιστική Bοτανοθεραπεία του David Hoffmann
www.researchgate.net
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3379952/
https://www.sigmaaldrich.com/life-science/nutrition-research/learning-center/plant-profiler/calendula-officinalis.html
(1)http://jco.ascopubs.org/content/22/8/1447.full.pdf
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/235.html
https://www.botanical.com/botanical/mgmh/m/marigo16.html
http://www.ijarnp.org/index.php/ijarnp/article/viewFile/64/65
https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-50532016001202273
https://www.jdrntruhs.org/article.asp?issn=2277-8632;year=2015;volume=4;issue=2;spage=75;epage=85;aulast=Prashanth
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4045278/




