Η θεραπεία είναι απελευθέρωση και έκφραση της εσωτερικής μας δύναμης.

Η αγγλική λέξη healing – θεραπεία, έχει τις ρίζες της στην ελληνική λέξη “όλον” που μας δίνει τη λέξη ολιστική.
Η θεραπεία είναι η έκφραση της πληρότητας, της ακεραιότητας.
Υγεία είναι πληρότητα.
Η εμπειρία και η έκφραση αυτής της ποιότητας προέρχεται μόνο μέσα από το άτομο, ποτέ δεν προέρχεται από κάποια εξωτερική πηγή, όπως ο θεραπευτής ή ο δάσκαλος.
Όπως ακριβώς όλοι οι δρόμοι της πνευματικής ανάπτυξης μας λένε να κοιτάξουμε εντός μας, έτσι και για τη θεραπεία μας πρέπει να κοιτάξουμε τον εσωτερικό εαυτό μας.
Τα συναισθήματα, η νοητική ζωή και η πνευματική ροή είναι τόσο σημαντικοί παράγοντες για την υγεία όσο και η κατάσταση των οργάνων και των ιστών του σώματός μας.
Για να είμαστε υγιείς ή για να αποκτήσουμε την υγεία μας θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και να λάβει μέρος ολόκληρη η ύπαρξή μας.
Το ίδιο το άτομο που είναι “άρρωστο” είναι στην πραγματικότητα και ο θεραπευτής.
Μπορεί να αναζητηθεί βοήθεια από “ειδικούς”, όπως από
τη συμβατική ιατρική
τη βοτανοθεραπεία
την ομοιοπαθητική,
τη ψυχοθεραπευτική, αλλά η ευθύνη της θεραπείας δεν μπορεί ποτέ να μεταβιβαστεί αληθινά σε οποιονδήποτε άλλο, εκτός από το ίδιο το άτομο που επιθυμεί να θεραπευτεί.
Η θεραπεία προέρχεται από μέσα μας, από το αληθινό αγκάλιασμα της ζωής που ρέει εντός μας.
Η θεραπεία είναι μια έμφυτη ιδιότητα κάθε ζωντανού όντος.
Είναι το δώρο και η ευθύνη μας.
Αυτή η τοποθέτηση μπορεί να μας εκπλήσσει καθώς είμαστε συνηθισμένοι να παραδίδουμε τη δική μας δύναμη στους “ειδικούς”, είτε αυτοί είναι γιατροί είτε πολιτικοί.
Στη θεραπεία, όπως και σε όλες τις πλευρές της ζωής, είμαστε ελεύθεροι, και είμαστε οι θεϊκά ενδυναμωθείσα “αυθεντία” για τη διεργασία της εξέλιξης της ζωής μας.
Η θεραπεία είναι απελευθέρωση και έκφραση της εσωτερικής μας δύναμης.
Η θεραπευτική διαδικασία είναι μοναδική, είναι μία έκφραση της ζωής μας.
Αυτό το θαυμαστό γεγονός μπορεί να διευκολυνθεί από διάφορες τεχνικές.
Πολυάριθμες τεχνικές μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη διάρκεια του ανθρώπινου πολιτισμού, οι οποίες έχουν πολλά να προσφέρουν, αλλά δεν είναι αυτές που θεραπεύουν, δεν μπορούν να θεραπεύσουν, μπορούν μόνο να βοηθήσουν το σώμα να χρησιμοποιήσει τη δική του έμφυτη θεραπευτική δύναμη.
Το φαινομενικό πλήθος των θεραπευτικών τεχνικών που συχνά μοιάζουν να αντικρούουν η μια την άλλη, μπορεί να θεωρηθεί σαν μια αλληλοσυνδεόμενη οικολογία προσεγγίσεων.
Εγώ την ονομάζω θεραπευτική οικολογία.
Βλέποντας τις διασυνδέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις διαφορετικές θεραπευτικές σχολές, γίνεται φανερό ότι ένα συγκεκριμένο μοναδικό μείγμα ενεργειών μπορεί να είναι ιδανικό για ένα άτομο, ενώ ένα άλλο διαφορετικό μείγμα μπορεί να είναι κατάλληλο για κάποιο άλλο.
Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να βοηθήσουμε την αυτοθεραπευτική μας διαδικασία.

David hohhmann

Ο David Hoffmann, είναι κλινικός γιατρός- βοτανολόγος από το 1979.
Μέλος του Britain’s National Institute of Medical Herbalists, είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της American Herbalists Guild και συγγραφέας 17 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των Herbs for Healthy Aging , Medical Herbalism , The Complete Illustrated Holistic Herbal και The Herbal Handbook .
Διδάσκει βοτανολογία και βοτανοθεραπεία σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο και χαρακτηριστικά αναφέρει πως τα βοτανικά ιάματα είναι πραγματικά, οικολογική θεραπεία για το σώμα και το πνεύμα.

Η βοτανολογία είναι οικολογία στην πράξη.
Και αναφέρει ο David Hoffmann: Εάν οι οργανισμοί υγείας ορίζουν την υγεία ως μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας και όχι απλώς την απουσία ασθένειας ή αναπηρίας, τότε η βοτανολογία συμπληρώνει πως η υγεία είναι μια ενεργειακή κατάσταση, από την οποία δεν απουσιάζει τίποτα.
Το ίδιο ισχύει και στην οικολογία.
Η κατάσταση του περιβάλλοντος δεν αφορά μόνο τα δέντρα, αλλά και τους οργανισμούς που βασίζονται ο ένας στον άλλο για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν.
Εάν κάποιος οργανισμός είναι άρρωστος, πλήττει ολόκληρο το περιβάλλον.
Αποδεικνύεται ότι τα ενεργά συστατικά στα φυτά είναι σημαντικά για την υγεία τους,
είναι σημαντικά για την υγεία του εδάφους,
είναι σημαντικά για τους μύκητες, είναι απαραίτητα για τα έντομα.
Τα βότανα δεν είναι μόνο για εμάς.
Στη μοναδική φαρμακολογία τους, είναι ένας τρόπος με τον οποίο το περιβάλλον ενσωματώνεται – δεν τρέφεται, δεν γεννάται, αλλά ενσωματώνεται έτσι ώστε να μην πολεμούν ζώα και φυτά όλη την ώρα…
Υπάρχει αμοιβαία υποστήριξη και συνέργεια.
Μία από τις πραγματικές μου χαρές είναι όταν διαβάζω ότι η νέα επιστήμη επιβεβαιώνει σιγά-σιγά όλες τις αρχές της βοτανολογίας.
Και ναι, στη βοτανολογία το σύνολο είναι πραγματικά μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών.

Και καταλήγει ο David Hoffmann:Τελικά, νομίζω ότι οι βοτανολόγοι πρέπει να είμαστε η φωνή του πράσινου και να μεταλαμπαδεύουμε τη χαρά των φυτών, των βοτάνων, των λουλουδιών και να μεταδίδουμε τη γνώση πως κάτι που μας θεραπεύει καθώς μας θρέφει, φωτίζει και το τι είμαστε και τι θα μπορούσαμε να είμαστε.

Και συμπληρώνω εγώ, πως πρέπει να προσπαθήσουμε, όλοι, μαζί και μόνοι, με ότι δυνάμεις διαθέτει ο κάθε ένας μας,  να σταματήσει η ανθρώπινη τρέλα που με ανησυχητική
αδιαφορία, καταστρέφει ξανά και ξανά,
οτιδήποτε υπάρχει πάνω σε αυτή τη Γη που μας θρέφει,
τη Γη που μας Ζει*, γιατί αν λίγο κουνηθεί ο πλανήτης θα μας “τινάξει” από πάνω του και θα συνεχίσει ανενόχλητος το ταξίδι του στην απεραντοσύνη, μέχρι ένα νέο εχέφρον είδος τον κατοικήσει

* Όπως συγκλονιστικά μας λέει ο Maurice Mességué

Ένιωσα τη σιωπή των πουλιών
στην ύπαιθρο,
την έλλειψη των πεταλούδων
στους κήπους.
Το παιχνίδι σχεδόν απουσίαζε
από τα χωράφια και τα δάση.
Η ανθρώπινη τρέλα με ανησυχητική
αδιαφορία, καταστρέφει ξανά και ξανά,
τη Γη που μας θρέφει,
τη Γη που μας Ζει –

Απόδοση και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: