Γλυκύρριζα – Πως καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα

Γλυκύρριζα  – Η αποξηραμένη ρίζα της γλυκύρριζας καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τη γλυκύρριζα από τις παστίλιες και τα ζαχαρωτά.
Η  γλυκύρριζα όμως έχει και ένα πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων και χρήσεων και οι ερευνητές έχουν ασχοληθεί πολλές φορές μαζί της φέρνοντας στο φως διάφορες μελέτες που την αφορούν.
Mία από αυτές ερεύνησε δυό της ουσίες:
την licoricidin και 
την licorisoflavan Α
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει αυτές τις δυο ουσίες στη γλυκύρριζα, οι οποίες σκοτώνουν τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την τερηδόνα και την ουλίτιδα.

Τα ισοφλαβονοειδή και οι κουμαρίνες της Glycyrrhiza uralensis έχουν ισχυρή αντιβακτηριακή δράση κατά των στοματικών παθογόνων

Η τερηδόνα και η ουλίτιδα είναι οι δυο κύριες αιτίες της απώλειας των δοντιών σε παιδιά και ενήλικες.
Σε μια μελέτη στο ACS’ Journal of Natural Products – περιοδικό Φυσικών Προϊόντων – λένε ότι  η licoricidin και η licorisoflavan Α μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία και την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας.
Ο Stefan Gafner και οι συνεργάτες του εξηγούν ότι η αποξηραμένη ρίζα του φυτού γλυκύρριζα είναι μια κοινή θεραπεία στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική – και όχι μόνο – ειδικά ως ένας τρόπος ενίσχυσης της δραστηριότητας άλλων φυτικών συστατικών.
Για να ελέγξουν οι ερευνητές αν η γλυκύρριζα μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια που προκαλούν τις ασθένειες των ούλων και των κοιλοτήτων του στόματος ασχολήθηκαν με τις διάφορες ουσίες της γλυκύρριζας και  βρήκαν ότι δύο ενώσεις,  η licoricidin και  η licorisoflavan Α ήταν οι πιο αποτελεσματικές αντιβακτηριακές ουσίες.
Αυτές οι ουσίες σκότωσαν δύο από τα μείζονα βακτήρια, τα οποία είναι τα υπεύθυνα για τις παθήσεις των οδοντικών κοιλοτήτων και
δύο από τα βακτήρια που προωθούν τις ασθένειες των ούλων.
Ειδικά η licoricidin  καταστρέφει και ένα τρίτο βακτηρίδιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις ασθένειες των ούλων.
Οι ερευνητές λένε ότι οι ουσίες αυτές της γλυκύρριζας μπορεί να θεραπεύουν ή ακόμη και να εμποδίζουν τις  λοιμώξεις του στόματος.

Οι αντιφλεγμονώδεις, 
αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες της γλυκύρριζας έχουν δείξει ευεργετικά αποτελέσματα σε σχεδόν όλες τις στοματικές παθήσεις όπως η τερηδόνα,
η ουλίτιδα
η οδοντίτιδα,
η στοματική καντιντίαση,
η περιοδοντίτιδα,
τα αφθονικά έλκη και ο καρκίνος του στόματος. 

tips:
Το έγχυμά της
Για να ετοιμάσουμε έγχυμα από τα φύλλα της γλυκύρριζας :
Σε μια κούπα νερό που μόλις έχει βράσει ρίχνουμε
ένα κουταλάκι του γλυκού τριμμένα φύλλα γλυκύρριζας και
το αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά.
Μέρη της που χρησιμοποιούμε είναι:
οι ρίζες
τα φύλλα
και
τα ριζώματα

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Ας θυμηθούμε:
Γλυκύρριζα – Τι έλεγε για αυτήν ο Διοσκουρίδης πριν δυό χιλιάδες χρόνια
Ισχυρότατα βότανα για τη δυσπεψία και τα προβλήματα της

αναφορές:
https://www.acs.org
 http://www.sciencedaily.com/releases/2012/01/120104115106.htm
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0975947617305107
https://www.alliedacademies.org/articles/anticaries-effect-of-the-glycyrrhiza-uralensis-extract-8602.html

Share: