To ρόφημα από την Camellia thea έχει χρησιμοποιηθεί ως δροσιστικό ποτό εδώ και αιώνες
και
είναι το πιο ευρέως καταναλισκόμενο ποτό τον κόσμο, μετά το νερό!
Προέρχεται από τα αποξηραμένα φύλλα του δένδρου τσάι -καμέλια η σινική Camellia sinensis ή camellia thea – τα οποία εμβαπτίζονται σε καυτό νερό – το γνωστό μας έγχυμα.
Είναι καλό το τσάι για την υγεία μας;
Για το πράσινο τσάι υπάρχει πολύ μεγάλη έρευνα.
Μια πρόσφατη διεξοδική ανασκόπηση που εξετάζει συσχετισμούς μεταξύ ομάδων τροφίμων και ποτών και χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, ανέφερε ότι το τσάι είναι ένα από τα κοινά καταναλώσιμα ποτά, το οποίο έχει τις περισσότερες υγιεινές ιδιότητες.
Άτομα που ανέφεραν την υψηλότερη πρόσληψη τσαγιού συσχετίστηκαν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 -κατά 16%, 
καρδιαγγειακές παθήσεις, κατά 28%,
και καρκίνους, κατά 34%.
Μια άλλη μεγάλη μελέτη ανέφερε ότι κάθε επιπλέον φλιτζάνι Camellia thea ημερησίως είχε ως αποτέλεσμα 9% χαμηλότερη θνησιμότητα όλων των αιτιών.
Πολλά από τα προτεινόμενα οφέλη έχουν αποδοθεί στην παρουσία των φλαβονοειδών, ισχυρών πολυφαινολών και στις ευεργετικές επιδράσεις τους  στα αιμοφόρα αγγεία, λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους.
 Σημαντικές μελέτες για το Camellia thea και τις καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν αναφέρει ότι η κατανάλωση μαύρου και πράσινου τσαγιού συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα LDL-χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και μειωμένου κινδύνου για  εγκεφαλικά επεισόδια.
Η σχέση μεταξύ της διαχείρισης βάρους και της κατανάλωσης Camellia thea μελετάται.
Επίσης το Camellia thea είναι μια υγιής και εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης.
Η British Dietetic Association αναγνωρίζει ότι το τσάι βοηθά στην πρόσληψη υγρών, και σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, το τσάι συνιστάται ρητά για ενυδάτωση!

Βότανα για την παρασκευή τσαγιών-ροφημάτων
Δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό και  πιο ευχάριστο από ό, τι ένα φλιτζάνι τσάι παρασκευασμένο από ευωδιαστά μείγματα βοτάνων.
Αυτά τα νόστιμα και θρεπτικά ροφήματα-ποτά είναι ένα υπέροχο συμπλήρωμα για το πρωινό μας,
μιά ευχάριστη απόλαυση το απόγευμα μας και
μας προσφέρουν την απαιτούμενη χαλάρωση, που όλοι μας αξίζουμε τα βράδια.
Τα βότανα είναι ένας συναρπαστικός τρόπος παρασκευής ροφημάτων και
με τους κατάλληλους συνδυασμούς μπορούν να μας δώσουν τσάγια τόσο ευωδιαστά όσο και
θεραπευτικά.
Τσάγια που να κεντρίζουν ευχάριστα τη γεύση και την όσφρησή μας αλλά και
τσάγια που θα πάρουν μακριά μας κάποιο πρόβλημα που μας ενοχλεί, όπως  έναν πόνο στην κοιλιά,
μιά δυσπεψία,
ένα άγχος,
μιά αϋπνία…
Πίνοντας ένα τσάι βοτάνων είναι σαν να πίνουμε μιά μεγάλη ποσότητα βιταμινών και μετάλλων και-
-# λίγος δυόσμος λίγη
μέντα
λίγο τζίντζερ με ίχνη χαμόμηλου και
φτιάχνουμε ένα ευωδιαστό τσάι που θα πάρει μακριά την κούραση της ημέρας και
θα κρατήσει μακριά μας το στρες
-# ένα μείγμα από άνθη χαμομηλιού,
αποξηραμένα κομμάτια μήλου,
λίγη κανένα με την προσθήκη θυμαρίσιου μελιού θα μας δώσει ένα πλούσιο στη γεύση τσάι με θαυμάσια αποτελέσματα για το σώμα μας και ιδιαίτερα για τις αισθήσεις μας
-# με ένα μείγμα από άνθη εχινάτσιας,
ρίζα γλυκόριζας,
φλοιό κανέλας,
αποξηραμένη φλούδα πορτοκαλιού
ρίζα τζίντζερ
λίγο γαρύφαλλο και με την προσθήκη μελιού θα
έχουμε ένα ζεστό και φρουτώδες τσάι πάρα πολύ νόστιμο και ευωδιαστό, ότι καλύτερο για το λαιμό μας το χειμώνα
-# ένα ζεστό, πικάντικο και ευχάριστο τσάι, ένα εξωτικό ρόφημα-ποτό μπορούμε να το παρασκευάσουμε με  μείγμα από ρίζα τζίντζερ,
κανέλα,
γαρύφαλλο,
κάρδαμο,
μοσχοκάρυδο,
βανίλια με την προσθήκη θυμαρίσιου μελιού…
Έτσι λοιπόν κάθε φορά που πίνουμε ένα ρόφημα βοτάνων δίνουμε στο σώμα μας, με
μία εύπεπτη μορφή, τα δομικά στοιχεία που χρειάζεται για να κατασκευάσει οστά,
ιστούς,
ορμόνες.
Αν πίνουμε ροφήματα βοτάνων κάθε μέρα θα παρατηρήσουμε, με την πάροδο των ημερών, μεγάλες και θετικές αλλαγές στη διάθεσή μας,
στο δέρμα μας,
στην ενέργειά μας και στην ευεξία μας.
Επίλογος
      Τα βότανα μπορούν κάθε στιγμή να γίνουν ένα ευωδιαστό τσάι ή μιά θαυμάσια βοτανική θεραπεία, πρακτική που στον πολυάσχολο και γεμάτο έγνοιες κόσμο μας, συχνά -πολύ συχνά το ξεχνάμε.
Και όμως, μερικά από τα πιο ευεργετικά θρεπτικά συστατικά ο οργανισμός μας τα προσλαμβάνει με την ενσωμάτωση των βοτάνων στη διατροφή μας και με την παρασκευή τσαγιών-ροφημάτων
Και  όταν λέμε τσάι εννοούμε αφεψήματα ή εγχύματα βοτάνων!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

eufic.org

Share: