Ντοματοχυμός, δροσιζόμαστε με τη δροσιά του, γευόμαστε τη νοστιμιά του και νιώθουμε τα οφέλη του στην υγεία μας
Ντοματοχυμός
Μία από τις πιο νόστιμες και δροσιστικές επιλογές για να γευτούμε τη ντομάτα είναι και ο χυμός της.
Το χυμό της ντομάτας μπορούμε να τον απολαμβάνουμε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και όποια ώρα της ημέρας θέλουμε.
Ο τρόπος παρασκευής του είναι απλός και βέβαια πάνω στη βασική συνταγή μπορούμε να προσθέσουμε όποιο μπαχαρικό αναζητάει ο οργανισμός μας και προτάσσει η φαντασία μας τη συγκεκριμένη στιγμή.
Ντοματοχυμός λοιπόν και να πως τον ετοιμάζω:
Θα χρειαστώ*
-περίπου δύο κιλά ντομάτες οργανικές, χωρίς λιπάσματα και χημικά πρόσθετα
-μαύρο βιολογικό πιπέρι, σε ότι ποσότητα μου αρέσει
-καγιέν σε σκόνη, σε ότι ποσότητα μου αρέσει
-θαλασσινό αλάτι, τελείως ανεπεξέργαστο, προτιμώ πάντα ελληνική αφρίνα
-ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
-ένα φλιτζάνι του καφέ λάδι αρίστης ποιότητας
Και
Πλένω πολύ καλά τις ντομάτες μου και τις κόβω στα τέσσερα.
Τις ρίχνω σε μια μεγάλη σχετικά κατσαρόλα.
Προσθέτω τα μπαχάρια και το αλάτι και τις σιγοβράζω για τρεις (3) περίπου ώρες ανακατεύοντας που και που για να μην κολλήσουν.
Τις αφήνω να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν τις περνάω από τον μύλο του πουρέ και στην πιο ψιλή σχάρα του.
Με αυτό τον τρόπο απομακρύνω τους σπόρους.
Ρίχνω το χυμό στην κατσαρόλα, και μόλις αρχίσει ο βρασμός προσθέτω το λάδι, ανακατεύω για δύο (2) λεπτά και απομακρύνω από την εστία.
Μοιράζω το χυμό σε γυάλινα μπουκάλια με λίγο φαρδύ στόμιο και τα αφήνω να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν τα κλείνω και τα βάζω στο ψυγείο.**
Με αυτό τον τρόπο έχω φρέσκο χυμό ντομάτας όποτε τον χρειάζομαι
Τον σερβίρω σε δροσερά ποτήρια, αραιωμένο, για όποιον θέλει, με νερό χωρίς χλώριο και πασπαλισμένο με φυλλαράκια δυόσμου.***
Ο ντοματοχυμός είναι ένας από τους πιό θρεπτικούς χυμούς του καλοκαιριού με ένα πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων.
tips:
– Βράζω τις ντομάτες για να απελευθερωθεί το θαυματουργό λυκοπένιο
– Προσθέτω λάδι για να διευκολύνω και να αυξήσω την απορρόφηση και την βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπένιου.
Το λυκοπένιο για να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας χρειάζεται, οπωσδήποτε διατροφικό λίπος – και τι καλύτερο από το ελαιόλαδο!
-. ο ντοματοχυμός προστατεύει την όρασή μας, καθώς μας προφυλάσσει από τον καταρράκτη και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
– ο ντοματοχυμός περιορίζει το λίπος στην κοιλιά
– η συχνή κατανάλωση ντοματοχυμού βοηθάει να χαθούν τα περιττά εκατοστά από την περίμετρο της μέσης.
– η συχνή κατανάλωση ντοματοχυμού βελτιώνει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών μας.
– αναμιγνύοντας τον ντοματοχυμό μας με χυμό από σπανάκι, ισχυροποιούμε και ενισχύουμε ακόμα περισσότερο το λυκοπένιο με τη λουτεΐνη
– ο ντοματοχυμός όταν καταναλώνεται διεγείρει την σύνθεση της οστεοκαλσίνης από τους οστεοβλάστες**** .
Η οστεοκαλσίνη είναι πρωτεΐνη, η σημαντικότερη πρωτεΐνη μετά το κολλαγόνο, και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας σχηματισμού των οστών.
Η οστεοκαλσίνη είναι εξαρτώμενη από τη βιταμίνη Κ και η ντομάτα έχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ
– ο ντοματοχυμός προστατεύει και ενισχύει τα οστά μας και το σκελετικό μας σύστημα και μας προστατεύει από την οστεοπόρωση
– η συχνή κατανάλωση ντοματοχυμού προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη
– ο ντοματοχυμός είναι από τους θρεπτικότερους και υγιεινότερους χυμούς για τα παιδιά μας.
*Η ποσότητα είναι πρότυπη
**Μπορούμε να διατηρήσουμε το χυμό μας στο ψυγείο δύο με τρεις μέρες, αν θέλουμε να τον διατηρήσουμε περισσότερες μέρες, καλύπτουμε την επιφάνειά του με λάδι – με τον τρόπο αυτό μπορούμε να τον διατηρήσουμε μέχρι δέκα(10) μέρες
***Εάν στο μπουκάλι μας μείνει χυμός, ρίχνουμε λίγο λάδι, μέχρι την επόμενη φορά που θα τον χρησιμοποιήσουμε, για να προστατεύσουμε το χυμό μας από την οξείδωση
****οστεοβλάστες και οστεοκλάστες – οι οστεοβλάστες είναι κύτταρα που οικοδομούν τα οστά και οι οστεοκλάστες είναι κύτταρα που αποδομούν το οστά
Κείμενα,επιμέλεια:thalia-botanologia.gr
read more:https://botanologia.gr/ntomata-i-kyria-me-ta-kokkina-kai-i-istoria-tis-sto-diava-ton-aionon/
Μελέτες
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4616444/
https://academic.oup.com/jn/article/133/11/3356/4817958
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S092544390500013X
https://www.prostate.org.au/news-media/news-archive/news-archive-2015/miracle-cure-or-rotten-tomato/
https://www.cancernetwork.com/view/lycopene-intake-linked-lower-risk-aggressive-prostate-cancer
innovareacademics.in




