Ζυμαρικά με ντομάτα , βασιλικό και τριμμένη μυζήθρα

Ζυμαρικά με ντομάτα , βασιλικό και τριμμένη μυζήθρα και για ποτό ένα εξαίσιο ρόφημα από ταραξάκο.

Ζυμαρικά
τα σπαγγέτι
τα μακαρόνια
τα τορτελίνια
οι πέννες
τα λαζάνια
οι χυλοπίτες
ο τραχανάς – όλα είναι αγαπημένα μου και πάντα σκαρφίζομαι διάφορες μαγειρικές παραλλαγές όταν πρόκειται να τα μαγειρέψω.
Όποια όμως παραλλαγή κάποιας από τις συνταγές μου επιλέξω θα περιλαμβάνει ένα ή δύο βότανα
Οι πέννες με σάλτσα ντομάτας και βασιλικό, είναι πάντα το καλοκαίρι μου.
Είναι ότι πιο φρέσκο, νόστιμο και λαχταριστό στα καλοκαιρινά γεύματά μας.
Σάλτσα ντομάτας, αρωματισμένη με βασιλικό και σκόρδο , κρεμώδης και βελούδινη, που αγκαλιάζει με χάρη όποιο από τα ζυμαρικά μου επιλέξω.
Η τριμμένη ξηρή μυζήθρα έρχεται να προσθέσει τη δικιά μας μοναδική ελαφρώς αλμυρή γεύση , με πλούσιο άρωμα.
Για 4 άτομα θα χρειαστούμε
– μισό κιλό πέννες – ή όποιο άλλο από τα ζυμαρικά αγαπάτε
– μισό κιλό αποφλοιωμένες ντομάτες ,τις οποίες περνάμε από το μούλτι ή το μπλέντερ και έτοιμη η φρέσκια σάλτσα ντομάτας μας
– δύο σκελίδες σκόρδο
– το λάδι μας
– αλάτι
– πιπέρι
– κουρκούμι
– μια χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού
– 50 gr τριμμένη μυζήθρα
Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι βάζω το λάδι και προσθέτω τα σκόρδα μου.
Μόλις το λάδι γύρω από τα σκόρδα μου αρχίσει να κάνει φουσκαλίτσες είναι έτοιμο να ρίξω τη σάλτσα ντομάτας , το βασιλικό μου , το κουρκούμι και το πιπέρι.
Προσθέτω λοιπόν τη σάλτσα ντομάτας , το κουρκούμι , το πιπέρι και το μισό από το βασιλικό μου- χοντροκομμένο
Αφήνω τη σάλτσα μου να σιγοβράσει , σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να πυκνώσει.
Αλατίζω κατά προτίμηση.
Εν τω μεταξύ, βάζω μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό στη φωτιά και αφήνω να έρθει στο σημείο βρασμού.
Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει προσθέτω το αλάτι και τα ζυμαρικά.
Μαγειρεύω τα ζυμαρικά μου al dente.
Λίγο πριν στραγγίσω τα ζυμαρικά μου, αφαιρώ τις σκελίδες του σκόρδου από τη σάλτσα , προσθέτω τον υπόλοιπο βασιλικό και μια κουτάλα από το νερό που βράζω τα ζυμαρικά μου , για να επωφεληθώ την πλούσια σε άμυλο υφή του που θα βοηθήσει τη σάλτσα μου να “δέσει”
Στραγγίζω  τα ζυμαρικά και τα μεταφέρω απευθείας στο τηγάνι με τη σάλτσα.
Ανακατεύω πολύ καλά τα ζυμαρικά μου να ενοποιηθούν με τη σάλτσα μου και σερβίρω ενώ είναι ακόμα ζεστά, πασπαλισμένα με μπόλικη μυζήθρα και για όποιον θέλει και ψωμάκι , μια φέτα προζυμένιο ψωμί.
Και τώρα ένα απολαυστικό και δροσιστικό ρόφημα για να συνοδεύσουμε το πιάτο μας , το οποίο έχουμε ετοιμάσει πριν να ξεκινήσουμε την διαδικασία του μαγειρέματος.
Είναι ένα ρόφημα που θα ετοιμάσουμε με ταραξάκο και λεμόνι.
Σε ένα αναλόγου μεγέθους κατσαρολάκι προσθέτουμε τέσσερις  κούπες νερό και το αφήνουμε να έρθει στο σημείο βρασμού.
Μόλις το νερό μας έρθει στο σημείο βρασμού ,τραβάμε από τη φωτιά το σκεύος και προσθέτουμε δυό κοφτές κουταλιές της σούπας ταραξάκο – σκεπάζουμε αμέσως.
Αφήνουμε δεκαπένετε λεπτά και σουρώνουμε σε μια γυάλινη κανάτα.
Προσθέτουμε λίγο θαλασσινό αλάτι , σκεπάζουμε την κανάτα μας και την βάζουμε στο ψυγείο.
Σερβίρουμε σε γυάλινα ποτήρια του νερού και προσθέτουμε χυμό λεμονιού , σε ποσότητα που να μας είναι ευχάριστη η γεύση.
Το ρόφημά μας αυτό είναι πεντανόστιμο , γευστικότατο , θρεπτικότατο , δεν παρεμποδίσει την πέψη ,το δε λεμόνι βοηθάει στη διαδικασία της πέψης περαιτέρω.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia – botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr –
Μαγειρεύω με βότανα,ένας συνοπτικός γευστικός οδηγός.
Ένα απολαυστικό πιάτο ζυμαρικών με πιπεριές Φλωρίνης
Τα μεγάλα καλοκαιριάτικα φαγοπότια γίνονταν πάντα κάτω από τη κληματαριά.

Share: