Βότανα για την πέψη και τα προβλήματα του πεπτικού, γνωστά και ως bitters

Τα περίφημα πικρά ή bitters και η πέψη
Τα πικρά-bitters της βοτανολογίας είναι εκχυλίσματα βοτάνων σε αλκοόλη, αρωματικής γεύσης που παρασκευάζονται με έγχυση φλοιών,
λουλουδιών,
καρπών, όπως τα μούρα,
σπόρων,
ριζών και διάφορων άλλων μερών βοτάνων και φυτών.
Τα πικρά εκχυλίσματα των βοτάνων ή herbal bitters είναι μια ειδική κατηγορία εκχυλισμάτων, η οποία χωρίζεται σε υποομάδες και έχουν χρησιμοποιηθεί από πάρα πολύ παλιά ως φάρμακο.
Η υποομάδα, η ειδική για το πεπτικό σύστημα περιλαμβάνει τα πικρά χωνευτικά ή digestive bitters
Τα πικρά χωνευτικά βότανα διεγείρουν όλες τις πεπτικές εκκρίσεις, όπως το σάλιο,
οι ορμόνες,
η χολή.
Καθένα από αυτά, δρα ως διαλύτης στη διαδικασία διάσπασης των τροφών για την επόμενη φάση της απορρόφησης.
Η ποιότητα και η ποσότητα αυτών των εκκρίσεων διασφαλίζει τελικά τη σωστή διατροφή.
Η ανεπαρκής παραγωγή αυτών των εκκρίσεων είναι συχνή σε εκείνους τους ανθρώπους που στερούνται πικρών  στη διατροφή τους.
Τα αποδεικτικά στοιχεία για το πρώτο πικρό ποτό στον κόσμο που χρονολογείται από το 7.000 π.Χ. μας έρχονται από την Κίνα.
Ήταν ένα ποτό από σταφύλια,
ρύζι,
μέλι και μούρου κράταιγου.
Ήταν ένα πικρότατο αλκοολούχο ποτό-ρόφημα πανίσχυρο, το οποίο δεν γνωρίζουμε ακριβώς τη χρήση του.
Εικάζεται πως είχε διττή χρήση, αυτή του ποτού και αυτή του ιάματος.
Πικρά ιάματα σήμερα ετοιμάζουμε για πρόληψη και θεραπεία, αλλά και για γευστική ευχαρίστηση.
Ας ετοιμάσουμε ένα πικρό ίαμα-βάμμα για την ενίσχυση της πέψης μας αλλά και για μείωση των αποτελεσμάτων μιας κακής πέψης
Θα συνδυάσουμε πικρά βάμματα, όπως είναι το βάμμα των φύλλων της αγκινάρας και το βάμμα της γεντιανής, με  μέτρια πικρών όπως το βάμμα της ρίζας του τζίντζερ,  με το βάμμα της γλυκιάς γλυκύρριζας.
Σε ένα γυάλινο μπολ συνδυάζουμε:
4 κουταλάκια του γλυκού βάμμα φύλλων αγκινάρας (6)
3 κουταλάκια του γλυκού βάμμα ρίζας τζίντζερ (5)
1 κουταλάκι του γλυκού βάμμα από ρίζα αγγελικής (1)
1 κουταλάκι του γλυκού βάμμα κάρδαμου (2)
1 κουταλάκι του γλυκού βάμμα από ρίζα γεντιανής (3)
1 κουταλάκι του γλυκού βάμμα γλυκύρριζας (4)
-. ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα μας να ομογενοποιηθούν τα βάμματά μας,
-. με τη βοήθεια ειδικού χωνιού ρίχνουμε το μείγμα μας σε ένα σκουρόχρωμο μπουκαλάκι με σταγονόμετρο και
-. το αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό σημείο της κουζίνας μας,
-. στην πεπτική δυσφορία, παίρνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού, σκέτο ή σε λίγο νερό 10-15 λεπτά πριν από τα γεύματά μας
-. για τα αέρια και το φούσκωμα παίρνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού, σκέτο ή σε λίγο νερό 10-15 λεπτά πριν από τα γεύματά μας για να  ενεργοποιήσουμε το πεπτικό σας σύστημα.
-. για την καούρα και τη δυσπεψία παίρνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού, σκέτο ή σε λίγο νερό, αμέσως μετά το γεύμα για να καταπραΰνουμε το πεπτικό μας σύστημα.
Μπορούμε να προσαρμόσουμε τις ποσότητες των βοτάνων στη συνταγή μας, ανάλογα με τη γεύση, αλλά το τελικό προϊόν πρέπει να έχει πικρή γεύση και λίγο πικάντικο για πλήρη αποτελεσματικότητα.
(1)  Η γεύση της ρίζας της αγγελικής είναι ελαφρώς πικρή, με ένα ευχάριστο άρωμα.
Το αιθέριο έλαιό της, εκτός από τη χρήση του στη βοτανοθεραπεία, χρησιμοποιείται και στην παρασκευή  λικέρ, όπως η Βενεδικτίνη.
Από το βάμμα της παίρνουμε  2-5 ml τρεις φορές την ημέρα και σύμφωνα πάντα με τις πάνω οδηγίες.
(2) Το κάρδαμο-Elettaria cardamomum, έχει μια ισχυρή, μοναδική γεύση, με έντονα αρωματικό, ρητινώδες άρωμα.
Το μαύρο κάρδαμο έχει πιο καπνιστό άρωμα, χωρίς να είναι πικρό, με μια δροσιά που θυμίζει ελαφρώς   μέντα.
(3) Η γεντιανή – Gentiana lutea
L,
 θεωρείται και το πικρότερο βότανο του πλανήτη και όπως όλα τα πικρά βότανα, διεγείρει την όρεξη και την πέψη μέσα από τη γενική διέγερση των πεπτικών υγρών.

Ενδείκνυται στην ανορεξία,
τη νωθρότητα του πεπτικού συστήματος,
στη δυσπεψία,
στον τυμπανισμό και συνδυάζεται άψογα με το τζίντζερ και το κάρδαμο.
Μπορούμε να ετοιμάσουμε αφέψημα από την ρίζα του βοτάνου, την οποία πριν έχουμε θρυμματίσει, ο πιο ιδανικός τρόπος είναι σε γουδί, ή να χρησιμοποιήσουμε βάμμα του βοτάνου, από το οποίο παίρνουμε μέχρι 4 ml τρεις φορές την ημέρα ή σύμφωνα με τις οδηγίες που συνοδεύουν το προϊόν.– ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τα άτομα που υποφέρουν από έλκος στομάχου!
(4) Η γλυκύρριζα είναι βότανο γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια και ένα από τα πιο αρχαία βότανα της κινέζικης ιατρικής.
Χρησιμοποιείται εδώ και 3000 χρόνια για την ολική ανανέωση και αναγέννηση του οργανισμού.
Γνωστή σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς.
Σήμερα στην παραδοσιακή θεραπευτική του Θιβέτ η γλυκύρριζα βρίσκεται σαν συστατικό στο 98% των σύνθετων σκευασμάτων και στην αξιολόγηση των βοτάνων, όσον αφορά την θεραπευτική τους αξία, η γλυκύρριζα βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ το ζίνσενγκ στην 15η θέση!
Ένα από τα κύρια συστατικά της περίφημης ρίζας της γλυκύρριζας είναι η γλυκυρριζίνη, επίσης γνωστή ως γλυκυρριζικό οξύ, που είναι περίπου 50 φορές γλυκύτερη από την κοινή ζάχαρη.
(5) τζίντερ, το οποίο θεωρείται και ως το “καθολικό βότανο”
(6) αγκινάρα η αγαπημένη, η αγκινάρα είναι η αγαπημένη των βοτανολόγων όταν η υποστήριξη του ήπατος αποτελεί μέρος των στόχων ευεξίας μας.

Καθώς είμαι λάτρης και υπέρμαχος των πικρών βοτάνων θα επανέρχομαι συχνά σε αυτά

Σημειώσεις:
 Οι έγκυες δεν χρησιμοποιούν χωνευτικά πικρά που περιέχουν γεντιανή και αγγελική, τα οποία δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία και δεν υποκαθιστά την ιατρική αγωγή.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: