Το καρπούζι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Και βέβαια το καρπούζι δεν είναι ΜΟΝΟ ζάχαρη και νερό.
Και βέβαια το καλοκαίρι με τη ζέστη του, αναγκάζει τον οργανισμό μας να το αναζητά!
Και πριν πάμε πάρα κάτω ας θυμηθούμε: Καρπούζι , το ζητά ο οργανισμός μας , το επιβάλλει το καλοκαίρι.
Και τώρα ας δούμε τι λένε οι ερευνητές για το καρπούζι και την αρτηριακή πίεση.
Τα στοιχεία από μια πιλοτική μελέτη με επικεφαλής τους καθηγητές Arturo Figueroa και Bahram H. Arjmandi του scientists at The Florida State University δείχνει ότι το καρπούζι μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό όπλο ενάντια στην προϋπέρταση, μια διαταραχή που αποτελεί πρόδρομη κατάσταση της υπέρτασης και κατ’ επέκταση των καρδιαγγειακών νόσων.
Η μελέτη δείχνει ότι τo εκχύλισμα του καρπουζιού μειώνει την προϋπέρταση ή υπέρταση σταδίου ένα (1) σε παχύσαρκους μεσήλικες και αυτό διότι το εκχύλισμα του καρπουζιού, το οποίο είναι μια πλούσια πηγή των αμινοξέων L-citrulline και L-arginine συσχετίστηκε με μειώσεις στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση.
Είναι η πρώτη έρευνα του είδους της σε ανθρώπους και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έξι γραμμάρια του αμινοξέος L-citrulline/L-arginine από εκχύλισμα καρπουζιού μιά φορά την ημέρα για έξι εβδομάδες βελτίωσαν την αρτηριακή λειτουργία και, κατά συνέπεια, μείωσαν την αρτηριακή πίεση της αορτής και στους εννέα εθελοντές -τέσσερις άνδρες και πέντε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ηλικίας 51 έως 57 ετών-
“είμαστε οι πρώτοι που τεκμηριώσαμε αυτά τα αποτελέσματα σε  υγιείς κατά τα άλλα μεσήλικες άνδρες και γυναίκες που έλαβαν θεραπευτικές δόσεις του καρπουζιού. 
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το καρπούζι είναι ένα λειτουργικό τρόφιμο που έχει αγγειοδιασταλτική δράση που μπορεί να εμποδίσει την προϋπέρταση να εξελιχθεί σε κανονική υπέρταση, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ενθαρρυντικά στοιχεία που προκύπτουν από αυτή την προκαταρκτική μελέτη, ελπίζουμε να συνεχίσουμε την έρευνα και να συμπεριλάβουμε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα  συμμετεχόντων στον επόμενο γύρο” συμπλήρωσε ο dr Arturo Figueroa
Και γιατί το καρπούζι;
Διότι το καρπούζι είναι μιά πλούσια φυσική πηγή αμινοξέων  L-citrulline και L-arginine
Η  L-citrulline αντιδρά με τα ένζυμα του οργανισμού όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και αλλάζει σε αργινίνη, ένα αμινοξύ που ωφελεί την καρδιά, το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό.
Η  L-arginine ενισχύει το νιτρικό οξύ (nitric oxide) απαραίτητη για τη ρύθμιση του αγγειακού τόνου και της υγιούς πίεσης του αίματος
Τα αμινοξέα – λοιπόν -αυτά του καρπουζιού σε αντίθεση με  τα απλά συμπλήρωμα διατροφής L-citrulline/L-arginine που μπορεί να προκαλέσουν ναυτία,
γαστρεντερική δυσφορία και διάρροια, είναι πολύ καλά ανεκτά από τον οργανισμό.
Οι συμμετέχοντες στην πιλοτική μελέτη ανέφεραν ότι δεν είχαν ουδεμία  δυσμενή επίπτωση και βέβαια εκτός από τα δυο αυτά σπουδαία αμινοξέα το καρπούζι μας παρέχει άφθονες βιταμίνες όπως βιταμίνη Α,
βιταμίνη Β6,
βιταμίνη C,
φυτικές ίνες,
κάλιο και λυκοπένιο, ένα ισχυρότατο  αντιοξειδωτικό.
Και συνεχίζουν οι καθηγητές
η καρδιαγγειακή νόσος  εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο διαδεδομένες νόσους ανάμεσα στον πληθυσμό, όμως τα περισσότερα άτομα ανησυχούν για τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα τους και τη διαιτητική της πρόσληψη και όχι για όλους τους συνολικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, οδηγούμενοι με αυτό τον τρόπο σε καρδιαγγειακή νόσο.
Οι επιβαρυντικοί παράγοντες
Στους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως η παχυσαρκία και η αγγειακή δυσλειτουργία που χαρακτηρίζεται από αρτηριακή σκλήρυνση, τα λειτουργικά τρόφιμα όπως το καρπούζι μπορούν  να βοηθήσουν καθοριστικά.
Και όταν λέμε “λειτουργικά τρόφιμα” -επισημαίνει ο dr Bahram H. Arjmandi- “εννοούμε εκείνα τα τρόφιμα που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι προάγουν την υγεία ή έχουν ιδιότητες πρόληψης ασθενειών πέρα ​​από τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που μας παρέχουν”

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

αναφορές: 
https://academic.oup.com/ajh/article/25/6/640/160387
Watermelon can take a slice out of numbers
Chowing down on watermelon could lower blood pressure
http://www.naturalnews.com/036216_watermelon_extract_blood_pressure_remedies.html
 https://www.nature.com/aj/formerly_published.html
https://www.nutraingredients.com/Article/2012/06/05/Watermelon-extract-shows-blood-pressure-benefits-Human-data

Share: