Το καλύτερο ψωμί για την υγεία του εντέρου, σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο dr. Will Bulsiewicz

Ο Dan Buettner, δημοσιογράφος του National Geographic, ειδικός σε θέματα μακροζωίας και ιδρυτής των Blue Zones, έχει πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι το ψωμί είναι βασική τροφή για πολλούς από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον πλανήτη – ιδίως το ψωμί από προζύμι.
Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και ο γαστρεντερολόγος dr. Will Bulsiewicz, ο οποίος επισημαίνει πως το ψωμί με προζύμι  είναι η νούμερο ένα επιλογή για την υγεία του εντέρου. Και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, και πρέπει να γνωρίζουμε, το προζύμι περιέχει φυσικά προβιοτικά λόγω της ζύμωσης και η κατανάλωσή του ωφελεί το μικροβίωμά μας.
Αυτό συμβαίνει επειδή το ψωμί με προζύμι αποτελείται από ζωντανούς οργανισμούς που υποστηρίζουν ένα υγιές έντερο. 
“Το αγαπημένο μου ψωμί για την πέψη και την υγεία του εντέρου είναι το ψωμί από προζύμι. Το προζύμι είναι απίστευτο επειδή αυτά τα μικρόβια, ζύμες και βακτήρια γαλακτικού οξέος, μεταμορφώνουν το αλεύρι.
Το ζυμώνουν αργά, απελευθερώνοντας βιταμίνες, πρόσθετα θρεπτικά συστατικά και νέες μορφές φυτικών ινών, είτε το πιστεύετε είτε όχι”,
 λέει ο Dr. Bulsiewicz.

Η αλληλεπίδραση αυτών των στοιχείων προσδίδει στο προζυμένιο ψωμί τις φιλικές προς το έντερό μας ιδιότητές.
Χάρη στη διαδικασία της ζύμωσης που απαιτείται για την παρασκευή του προζυμιού, το προζυμένιο ψωμί τείνει να έχει περισσότερες πρεβιοτικές ιδιότητες και μπορεί επίσης να ενισχύσει την απορρόφηση περισσότερων θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με άλλες μορφές ψωμιού, ειδικά εκείνες που παρασκευάζονται χωρίς δημητριακά ολικής αλέσεως.
Εκτός από τα πρεβιοτικά, ο Dr. Bulsiewicz λέει ότι το ψωμί από προζύμι μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους έχουν προβλήματα πέψης. 
“Επίσης τα μικρόβια του προζυμιού μειώνουν πολλά από τα πεπτικά προβλήματα, όπως και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τροφικές δυσανεξίες”
Και αν αναρωτηθούμε ποιος ο λόγος που γαστρεντερολόγοι και άλλοι γιατροί ασχολούνται με το προζυμένιο ψωμί και με άλλα τρόφιμα τα οποία μας προτείνουν να προτιμούμε, η απάντηση είναι η αλληλεπίδρασή τους με το μικροβίωμα του εντέρου μας
Γνωρίζουμε πως η χρήση αντιβιοτικών, 
τα επίπεδα άγχους και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στο προφίλ της υγείας του εντέρου μας, κάτι που επιβεβαιώνουν πολλές ανασκοπήσεις, όπως μια ανασκόπηση του Ιουλίου 2019 στο περιοδικό Nutrients, που διαπίστωσε, και αυτή, ότι αυτό που τρώμε επηρεάζει άμεσα την ποσότητα και τον τύπο των βακτηρίων στο έντερό μας/το μικροβίωμά μας.
Μια ποικίλη, ακμάζουσα σειρά από υγιή βακτήρια του εντέρου έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου άγχους και κατάθλιψης, ενώ υποστηρίζει την πέψη, 
μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει ακόμη και τον ύπνο.
Το μαγικό με το προζύμι είναι ότι αξιοποιούμε τη δύναμη των ζυμών που υπάρχουν φυσικά στον αέρα μας για να φτιάξουμε ένα εξαιρετικά φιλικό προς το έντερο μας προϊόν και το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε οτιδήποτε φτιάχνουμε με αλεύρι!
Αυτό που συμβουλεύουν και προτείνουν στη διαδικασία ζυμώματος είναι η τεχνική “κούνημα, τράβηγμα και δίπλωμα”. 
Ας θυμηθούμε τα άρθρα μου: 
Πώς “πιάνουμε” το προζύμι
Τι είναι προζύμι και τι μαγιά;
ζύμωμα και τεχνικές ζυμώματος
Δίπλωμα και ξεκούραση ζυμαριού
προζύμι-το θαυμάσιο, το εξαιρετικό-εξοπλισμός
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
Share: