Πως να ετοιμάσουμε τη δική μας οδοντόκρεμα για να διατηρήσoυμε τα δόντια και τα ούλα μας υγιή

Οδοντόκρεμα – αλήθεια αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε να φτιάξουμε τη δική μας οδοντόκρεμα;
Ας δούμε κάποια στοιχεία και ας αποφασίσουμε.
Οι περισσότεροι από εμάς ξεκινάμε και τελειώνουμε τη μέρα μας με το βούρτσισμα των δοντιών μας.
Αναρωτηθήκαμε όμως ποτέ εάν η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα είναι πράγματι καλή για την υγεία μας;
Οι πρώτες οδοντόκρεμες
Οι οδοντόκρεμες δεν είναι κάτι νέο, αφού από το 5000 π.Χ., οι Αιγύπτιοι έφτιαχναν μια σκόνη δοντιών, η οποία αποτελούνταν από κονιοποιημένη στάχτη από οπλές βοδιού,
μύρο,
κονιοποιημένα και καμένα τσόφλια αυγών και ελαφρόπετρα και βέβαια και οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι είχαν ασχοληθεί μαζί της.
Οι Έλληνες, πρώτοι και στη συνέχεια οι Ρωμαίοι μετά, βελτίωσαν τις συνταγές της οδοντόκρεμας με την προσθήκη λειαντικών, όπως θρυμματισμένα οστά και όστρακα στρειδιών.
Τον 9ο αιώνα, ένας Πέρσης μουσικός και σχεδιαστής μόδας ο Ziryab εφηύρε έναν τύπο οδοντόκρεμας, ο οποίος διαδόθηκε σε όλη την Ισλαμική Ισπανία.
Τα ακριβή συστατικά αυτής της οδοντόκρεμας είναι άγνωστα, αλλά αναφέρθηκε ότι ήταν τόσο “λειτουργική και ευχάριστη σε γεύση”.
Δεν είναι γνωστό αν αυτές οι πρώιμες οδοντόπαστες χρησιμοποιούντο μόνες ή τρίβονταν πάνω στα δόντια με “πανιά” ή επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν με τις πρώιμες οδοντόβουρτσες, όπως κλαδάκια δένδρων.
Οι οδοντόκρεμες ή οι σκόνες  καθαρισμού των δοντιών τέθηκαν σε γενική χρήση το 19ο αιώνα.
                         Ας δούμε τι λέει η γνωστή μας wikipedia
Η οδοντόκρεμα ή η οδοντόπαστα είναι μια πάστα ή γέλη συσκευασμένη συνήθως σε σωληνάριο, η οποία χρησιμοποιείται επάνω στην οδοντόβουρτσα σαν συμπλήρωμα, για να καθαρίσει και να διατηρήσει την αισθητική και την υγεία των δοντιών.
Η οδοντόκρεμα χρησιμοποιείται για την προώθηση της στοματικής υγιεινής – oral hygiene: χρησιμεύει ως ένα λειαντικό που βοηθά στην αφαίρεση της οδοντικής πλάκας – dental plaque και των τροφίμων από τα δόντια, βοηθά στην καταστολή της δυσοσμίας του στόματος – halitosis και παραδίδει δραστικά συστατικά, με συνηθέστερο το φθόριο, για να βοηθήσει στην πρόληψη των ασθενειών των δοντιών και των ούλων – ουλίτιδα

– Το μεγαλύτερο μέρος του καθαρισμού επιτυγχάνεται από τη μηχανική δράση της οδοντόβουρτσας και όχι από την οδοντόπαστα.
Το αλάτι και το διττανθρακικό νάτριο, μαγειρική σόδα- sodium bicarbonate, είναι μεταξύ των υλικών που μπορούν να αντικαταστήσουν την εμπορική οδοντόκρεμα – 

Η οδοντόκρεμα λοιπόν, λόγω της περιεκτικότητάς της σε φθόριο, δεν προορίζεται για κατάποση, αλλά, γενικά δεν είναι πολύ επιβλαβής εάν καταποθεί σε μικρή ποσότητα.
Ωστόσο, θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια μετά την κατάποση ασυνήθιστα μεγάλης ποσότητας.
Πέραν της περιεκτικότητάς των σε νερό, 20–42%, οι οδοντόκρεμες προέρχονται από μια ποικιλία άλλων συστατικών, από τα οποία τα τρία κυριότερα είναι: τα λειαντικά, το φθοριούχο νάτριο και οι επιφανειοδραστικές ουσίες, όπως απορρυπαντικά – καθαριστικά.
Ασφάλεια και φθοριούχα
Παρά το γεγονός ότι η φθορίωση του νερού έχει επαινεθεί ως ένα από τα κορυφαία ιατρικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα, η φθοριούχος οδοντόκρεμα μπορεί να είναι έντονα τοξική αν καταποθεί σε μεγάλες ποσότητες.
Ο κίνδυνος από τη χρήση φθορίου είναι αρκετά χαμηλός ώστε η χρήση της οδοντόκρεμας “πλήρους ισχύος” (1350-1500ppm φθορίου) να προτίνεται για όλες τις ηλικίες, αν και χρησιμοποιούνται μικρότερες ποσότητες για τα μικρά παιδιά, ένα “επίχρισμα” οδοντόκρεμας μέχρι την ηλικία των τριών ετών.
Μια σημαντική ανησυχία που αφορά στην οδοντική φθορίωση, είναι για τα παιδιά κάτω των 12 μηνών, που λαμβάνουν υπερβολική ποσότητα φθορίου μέσω της οδοντόκρεμας.
Το 2006,  εμφανίστηκε στην Ευρώπη με την πρώτη ευρωπαϊκή οδοντόκρεμα που περιέχει συνθετικό hydroxylapatite ως εναλλακτική λύση στο φθόριο για την επαναμεταλλοποίηση και την αποκατάσταση του σμάλτου των δοντιών .
Ο “biomimetic hydroxylapatite” προορίζεται να προστατεύει τα δόντια δημιουργώντας ένα νέο στρώμα συνθετικού σμάλτου γύρω από το δόντι αντί να σκληραίνει το υπάρχον στρώμα με φθόριο που το μετατρέπει χημικά σε fluorapatite.
diethylene glycol
Η ένταξη της γλυκιάς γεύσης, αλλά τοξικής diethylene glycol οδήγησε πολλές εταιρείες να ανακαλέσουν πολλές μάρκες οδοντόκρεμας.
triclosan
Μελέτες έχουν εισηγηθεί την triclosan, ως ένα ενεργό συστατικό σε πολλές οδοντόκρεμες, το οποίο συνδυαζόμενο με το χλώριο στο νερό της βρύσης σχηματίζει το χλωροφόρμιο – chloroform και που η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος το κατατάσσει ως μια πιθανή ανθρώπινη καρκινογόνο ουσία.
Μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι η χημική ουσία μπορεί να τροποποιήσει τη ρύθμιση των ορμονών, καθώς και πολλές άλλες εργαστηριακές έρευνες απέδειξαν ότι τα βακτήρια μπορεί να είναι σε θέση να αναπτύξουν αντίσταση στην triclosan με έναν τρόπο που μπορεί να αναπτύξουν αντίσταση και στα αντιβιοτικά.
Διάφορα θέματα και συζητήσεις
Με την εξαίρεση τις οδοντόκρεμες που προορίζονται  για τα κατοικίδια, όπως σκύλους και γάτες και τις οδοντόκρεμες των αστοναυτών, οι περισσότερες οδοντόκρεμες δεν προορίζονται για  κατάποση και κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή διάρροια.
Οι οδοντόκρεμες “καταπολέμησης της πλάκας” έχουν αμφισβητηθεί.
Το Sodium lauryl sulfate (SLS) έχει αναφερθεί ότι σε ορισμένα άτομα, αυξάνει τη συχνότητα των ελκών στο στόμα, καθώς μπορεί να στεγνώσει το προστατευτικό στρώμα των ιστών του στόματος, προκαλώντας τους υποκείμενους ιστούς να πάθουν βλάβη.
Η αλλοίωση της αντίληψης της γεύσης
Έχει παρατηρηθεί πως μετά τη χρήση οδοντόκρεμας, ο χυμός πορτοκαλιού και άλλοι χυμοί έχουν μια δυσάρεστη γεύση.
Το Sodium lauryl sulfate (SLS) αλλοιώνει την αντίληψη της γεύσης, μπορεί να διασπάσει τα phospholipids, τα οποία αναστέλλουν τους υποδοχείς γεύσης για τη γλυκύτητα, δίνοντας πικρή γεύση στην τροφή.
Αυτή η πικρή γεύση του χυμού πορτοκαλιού που εικάζεται πως μπορεί να είναι αποτέλεσμα του stannous fluoride-SnF2 ή του Sodium lauryl sulfate(SLS), εξακολουθεί να παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα, μέχρι να εντοπιστεί  η αιτία στην αλλαγή της αντίληψης της γεύσης.
      Μετά από αυτά ας δούμε πως μπορούμε να ετοιμάσουμε τη δική μας οδοντόπαστα για να διατηρήσουμε τα δόντια και τα ούλα μας υγιή.
Θα χρησιμοποιήσουμε συστατικά άμεσα διαθέσιμα, με μικρό κόστος και εξαιρετικά ευεργετικά για τη στοματική μας υγεία.
Τα συστατικά και τα οφέλη τους για τη στοματική υγεία.
-. λάδι καρύδας, το οργανικό, βιολογικό, παρθένο λάδι καρύδας είναι πλούσιο στο πολύτιμο λιπαρό οξύ lauric acid, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση.
Είναι ένα λάδι που δεν οξειδώνεται εύκολα και το lauric acid με τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες καταστρέφει ιούς, βακτήρια και μύκητες.
Βοηθάει στη μείωση της οδοντικής πλάκας, προλαμβάνει τον πονόδοντο,
την κακή αναπνοή και τις ασθένειες των ούλων.
Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Indian Society of Periodontology επεσήμανε πως το λάδι καρύδας,
το σησαμέλαιο και το ελαιόλαδο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολύτιμοι προληπτικοί παράγοντες για τη διατήρηση και τη βελτίωση της στοματικής υγείας.
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nigerian Medical Journal σημείωσε πως το λάδι καρύδας, όταν χρησιμοποιείται συστηματικά, μειώνει τον σχηματισμό πλάκας.
-. μαγειρική σόδα, η μαγειρική σόδα, δρα ως λειαντικός παράγοντας και βοηθά στη λεύκανση και τη λάμψη των δοντιών μας.
Εξουδετερώνει τα οξέα στο στόμα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα κακής αναπνοής.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Dentistry, η πάστα ή η σκόνη μαγειρικής σόδας αφαιρούν αποτελεσματικότερα την οδοντική πλάκα, σε σχέση με άλλα εμπορικά προϊόντα.
-. κουρκούμι, το κουρκούμι είναι πολύτιμο για τη συνολική στοματική μας υγεία.
Οι αντιφλεγμονώδεις,
αναλγητικές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και δράσεις προστατεύουν από την ουλίτιδα και τον πονόδοντο, επίσης βοηθά  στη λεύκανση των δοντιών μας.
Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Indian Society of Periodontology βρήκε ότι το στοματικό διάλυμα κουρκουμιού είναι αποτελεσματικό στον έλεγχο της οδοντικής πλάκας και στην πρόληψη της ουλίτιδας.
-. εκχύλισμα μέντας, το εκχύλισμα-βάμμα μέντας χρησιμοποιείται για να δώσει ωραία γεύση στην σπιτική μας οδοντόκρεμα,
για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των μολυσματικών μικροβίων και για την πρόληψη και προστασία από την τερηδόνα.
Τα στοματικά διαλύματα με μέντα δεν μας χαρίζουν μόνο δροσερή αναπνοή, αλλά προωθούν και την αποκατάσταση της διάβρωσης του σμάλτου,
προλαμβάνουν τη διάβρωση του σμάλτου και συμβάλλουν στην αναγέννηση του φυσικού σμάλτου των δοντιών μας.

Επιπλέον, έχει θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες αναστέλλουν το σχηματισμό μάζας από βακτήρια που αναπτύσσονται στην επιφάνεια των δοντιών, που συμβάλλουν στο σχηματισμό κοιλοτήτων τερηδόνας. 

Είναι γνωστό πως από την αρχαιότητα, πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν φύλλα μέντας σε σκόνη, για να καταπολεμήσουν τη δυσοσμία του στόματος, την κακή αναπνοή, και να λευκάνουν τα δόντια τους.

Και θα χρειαστούμε:
-. οργανικό, βιολογικό παρθένο λάδι καρύδας
-. μαγειρική σόδα
-. κουρκούμι σε σκόνη
– βάμμα μέντας
Και
-. βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας σε ένα μπολ.
-. προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα.
-.  προσθέτουμε στο μπολ 10 με 15 σταγόνες εκχύλισμα-βάμμα μέντας.
-. προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι σε σκόνη.
-. ανακατεύουμε τα υλικά με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να έχουμε μια λεία υφή σαν πάστα και η σπιτική μας οδοντόκρεμα είναι έτοιμη για χρήση – η ποσότητα είναι πρότυπη μπορούμε αυξομειώνοντας τις ποσότητες των υλικών μας να ετοιμάσουμε όση ποσότητα θέλουμε
Πώς χρησιμοποιούμε την οδοντόκρεμά μας
Αποθηκεύουμε την οδοντόκρεμά μας σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο – εάν ετοιμάσουμε μικρή ποσότητα μπορούμε να την έχουμε εκτός ψυγείου, ειδικά τον χειμώνα, έτσι δεν θα “παγώνει” και πολύ το λάδι της καρύδας και θα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη η οδοντόκρεμά μας.
Κάθε φορά που τη χρειαζόμαστε, παίρνουμε  μια μικρή ποσότητα από την πάστα με μια μικρή-μικρή σπάτουλα ή ένα μικρό κουταλάκι – αν έχουμε μικρά κουταλάκια γευσιγνωσίας, είναι ότι καταλληλότερο, και την απλώνουμε στην οδοντόβουρτσά μας.
Βουρτσίζουμε τα δόντια μας ως συνήθως, δίνοντας την ίδια προσοχή στα μπροστινά αλλά και στα πίσω δόντια.
Η σπιτική μας οδοντόκρεμα δεν αφρίζει καθώς δεν περιέχει κανένα συστατικό σαπουνιού.
Ξεπλένουμε καλά το στόμα μας με χλιαρό νερό.
Πλένουμε καλά την οδοντόβουρτσά μας καθώς και το κουταλάκι ή την σπάτουλα.
Δεν βυθίζομε την οδοντόβουρτσά μας απευθείας στην οδοντόκρεμα.
Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη γεύση  της σπιτικής οδοντόκρεμάς μας, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουταλάκι του γλυκού στέβια στο μείγμα.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε άργιλο μπεντονίτη στη σπιτική μας οδοντόκρεμα – ο μπεντονίτης παρέχει στα δόντια τα μεταλλικά στοιχεία που τους είναι απαραίτητα ώστε να επιδιορθώνονται μόνα τους, είναι άοσμος,
άγευστος και με πολύ λεπτή υφή.
Τον μπεντονίτη μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε και σε στοματικές πλύσεις.

Βάζουμε ½ κουταλιά άργιλο σε ½ κούπα νερό και κάνουμε γαργάρες για μισό λεπτό. 
Δεν χρησιμοποιούμε αιθέριο έλαιο μέντας αντί για βάμμα, διότι τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να καταπίνονται.
Δεν ανησυχούμε για το κουρκούμι, διότι δεν θα “βάψει” τα δόντια μας! 
Η οδοντόκρεμά μας μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Εάν η οδοντόκρεμα αρχίσει να στεγνώνει, προσθέτουμε λίγο ακόμη λάδι καρύδας και ανακατεύουμε καλά πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Χρησιμοποιούμε ην οδοντόκρεμα δύο φορές την ημέρα για να βουρτσίζετε τα δόντια μας.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16922622
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-0528.1998.tb01957.x/abstract
http://www.ncbi. nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4382606/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25210256
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19278079
http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3498709/

 

Share: