Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας και η κρυμμένη ομορφιά της επικονίασης.

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας –  Και ναι οι μέλισσες απειλούνται.
Οι μέλισσες απειλούνται και μαζί τους η γονιμοποίηση του 80% των φυτών.
Η συνεχής μείωση του πληθυσμού τους έχει απασχολήσει τους επιστήμονες, γιατί η εξαφάνισή τους θα συνιστούσε απειλή για μεγάλο μέρος της ζωής στον πλανήτη.
Και ναι, σήμερα  τα ποσοστά εξαφάνισης των ειδών, παγκοσμίως είναι 100 έως 1.000 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό, λόγω της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας.
Η μέλισσα ζει στη Γη το λιγότερο 15 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται από τους πιο παλαιούς κατοίκους της Γης που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα.
Και είναι οι μέλισσες από τα ελάχιστα είδη των εντόμων που ο άνθρωπος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί, βλέποντας ότι θα είχε κάποιο οικονομικό όφελος.
Η προσπάθεια αυτή του ανθρώπου, να εξημερώσει τη μέλισσα δεν είναι νέα.
Υπάρχει μια σπηλαιογραφία στην Μπικόρπ της Ισπανίας, ηλικίας τουλάχιστον 8.000 χρόνων, όπου εικονίζεται ένας άνθρωπος που προσπαθεί να πάρει μέλι από μελίσσι.
Μέλισσα ο κυριότερος επικονιαστής του πλανήτη
Οι μέλισσες έχουν ενεργό ρόλο στην γονιμοποίηση των φυτών, καθώς δρουν ως μηχανικοί μεταφορείς της γύρης.
Τη σημαντική λοιπόν εποχή της ανθοφορίας , οι μέλισσες προκειμένου να τραφούν, πλάθουν την γύρη και την μεταφέρουν με τα πίσω πόδια τους στην κυψέλη.
Μία μέτρια αποικία μελισσών υπολογίζεται ότι έχει 20 έως 40 φορές περισσότερη αξία για την επικονίαση των φυτών, παρά για την παραγωγή μελιού.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μέλισσες αποτελούν το 80% περίπου των επικονιαστικών εντόμων, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε την σημαντική προσφορά τους στο φυτικό και ζωικό περιβάλλον.
Και μεις εξαρτιόμαστε από τους επικονιαστές – και πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι το πιο σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα.
Χαρακτηριστικό είναι το ότι ο Albert Einstein είχε πει ότι αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει.
Κάτι σαν το καναρίνι στο ορυχείο – αν εξαφανιστούν, θα εξαφανιστούμε και εμείς.
Αν συνεχιστεί λοιπόν αυτή η καταστροφική τάση, οι περισσότερες θρεπτικές καλλιέργειες, όπως τα φρούτα,
οι ξηροί καρποί, και πολλά φυτικά προϊόντα θα αντικατασταθούν όλο και περισσότερο από μονοκαλλιέργειες,
όπως το ρύζι, το καλαμπόκι και οι πατάτες, με αποτέλεσμα να ανατραπεί και εκτροχιαστεί η διατροφή μας – διατροφή είναι το σύνολο των τροφίμων και των ροφημάτων που επιλέγουμε να καταναλώσουμε για να διατηρηθούμε στη ζωή. 
Η μονοκαλλιέργεια, τα φυτοφάρμακα, οι εντατικές και εξαντλητικές καλλιεργητικές πρακτικές, η αλλαγή χρήσης γης, δημιουργούν
τόσα πολλά προβλήματα για τους πληθυσμούς των μελισσών και, κατ ‘επέκταση, την ποιότητα όλων των τροφίμων του φυτικού βασιλείου.

Αυστραλοί και Γάλλοι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι ανακάλυψαν, μέσω πειραμάτων, πως οι μέλισσες μπορούν να “κατανοήσουν” την έννοια του μηδενός δηλαδή την έννοια του τίποτε, ένα απρόσμενο εύρημα, που εγείρει το ερώτημα πόσο τελικά ξεχωριστοί είμαστε εμείς οι άνθρωποι.

Η κρυμμένη ομορφιά της επικονίασης
Επικονίαση:
Ίσως η σημαντικότερη διαδικασία για τη ζωή πάνω στη Γη,
Αυτή όμως η διαδικασία σε μεγάλο βαθμό είναι αόρατη στο ανθρώπινο μάτι
Ο δημιουργός ταινιών Louie Schwartzberg- μας δείχνει τον περίπλοκο κόσμο της γύρης και των επικονιαστών με θαυμάσιες εικόνες υψηλής ταχύτητας από την ταινία του
“Τα φτερά της Ζωής,”  η οποία είναι εμπνευσμένη από την εξαφάνιση ενός από τους κυριότερους φυσικούς επικονιαστές:
Των μελισσών
Η υγεία του ανθρώπου -το ξέρουμε πια πολύ καλά -εξαρτάται από το περιβάλλον του και το περιβάλλον διαμορφώνεται σημαντικά από την άψογη συνεργασία  και ισορροπία του ζωικού με το φυτικό βασίλειο.
Αν ένας εκπρόσωπος είτε του ζωικού είτε του φυτικού βασιλείου εξαφανιστεί επέρχεται πια ανισορροπία με άγνωστες συνέπειες.
Ένας από αυτούς τους εκπροσώπους που επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά την επικονίαση-γονιμοποίηση άρα και αναπαραγωγή των φυτών είναι η μέλισσα.
Καλύτερα να μην σκεφτόμαστε ότι μπορεί να εξαφανιστούν οι μέλισσες, διότι ποιες θα είναι οι συνέπειες κανείς δεν ξέρει.
Σπάνια λοιπόν, ορατή με το γυμνό μάτι αυτή η διασταύρωση ανάμεσα στο ζωικό και το φυτικό κόσμο, είναι μιά πραγματικά μαγική στιγμή.
Είναι η απόκρυφη στιγμή όπου η ζωή αναγεννάται μόνη της, ξανά και ξανά και ξανά.
“πάντα να αφιερώνουμε χρόνο για να μυρίσουμε ένα λουλούδι και
να το αφήσουμε να μας γεμίσει με την ομορφιά του,
να ανακαλύψουμε ξανά την αίσθηση του μεγαλείου και της ενέργειας που κλείνει μέσα σε κάθε του κύτταρο”
Louie Schwartzberg

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: