Οι πολύτιμες για την ευζωία μας και τη μακροζωία μας, ιδιότητες και δράσεις της κανέλας

Η κανέλα είναι ένα πανάρχαιο βοτανολογικό φάρμακο και όπως έλεγαν “πολυτιμότερο και από το χρυσάφι”
Οι άνθρωποι εκτιμούσαν τόσο πολύ την κανέλα που την χρησιμοποιούσαν και σαν συνάλλαγμα.
Οι σπουδαίες της ιδιότητες και δράσεις έχουν επιβεβαιωθεί μέσα από πολύχρονες μελέτες και έρευνες.
Ας παρακολουθήσουμε τις σπουδαιότερες.
– ισχυρές αντιφλεγμονώδεις – η κανέλα βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.
Μια μελέτη από το 2017 διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο του φλοιού κανέλας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο ανθρώπινο δέρμα και να αυξήσει τον αριθμό των κυττάρων που επιτρέπουν στο δέρμα να ανακάμψει από τραυματισμό.
Επίσης μειώνει σημαντικά την φλεγμονή και τον πόνο σε περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας
– ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές – σε μελέτες έχει παρατηρηθεί πως η κανέλα έχει αντιβακτηριακή δράση έναντι του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA).
Οι ερευνητές προτείνουν τα εκχυλίσματα της κανέλας για τη θεραπεία διαφόρων βακτηριακών λοιμώξεων.
Ένα ζεστό ρόφημα κανέλας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσουμε την πεπτική μας υγεία.
Μια μελέτη από το 2017 διαπίστωσε ότι οι φαινολικές ενώσεις στην κανέλα βοηθούν να εξουδετερωθούν ορισμένοι τύποι επιβλαβών βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερική αναστάτωση και να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής στο γαστρεντερικό μας σύστημα, όπως και τη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με τη φλεγμονώδη διαταραχή του εντέρου (IBD). 
– ισχυρές αντιοξειδωτικές
– ισχυρές αντιδιαβητικές – μία καινούργια σχετικά δράση της κανέλας ανακαλύφτηκε πριν μερικά χρόνια από Αμερικανούς επιστήμονες τυχαία, η οποία επιβεβαιώθηκε από κλινικές έρευνες.
Ανακάλυψαν ότι ακόμα και μισό κουταλάκι του τσαγιού κανέλας κατάφερε να μειώσει αποτελεσματικά τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα των διαβητικών.
Αυτό συμβαίνει, όπως είπαν και όπως έδειξαν οι μελέτες, επειδή η κανέλα φαίνεται να διεγείρει την ευαισθησία των κυτταρικών υποδοχέων της ινσουλίνης και ταυτόχρονα να εμποδίζει την δράση ενός ενζύμου που εντείνει την ινσουλινοαντίσταση.
Κατά την διάρκεια αυτών των ερευνών διαπιστώθηκε και σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων, της LDL χοληστερόλης και της συνολικής χοληστερόλης χωρίς να επέρχεται σημαντική μείωση της HDL χοληστερόλης
     – Η κανέλα μπορεί  να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου του Parkinson
Το 2014 ερευνητές από το Rush University Medical Center (Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush) του Σικάγο, ανακοίνωσαν ότι η κανέλα μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο του Parkinson, μία χρόνια εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή.
Η μελέτη του Rush University Medical Center  έδειξε πως το ευέλικτο αυτό μπαχαρικό μπορεί να σταματήσει και την εξέλιξη της νόσου του Parkinson
Τα συμπεράσματα της μελέτης έδειξαν πως η κανέλα μπορεί να αντιστρέψει τις βιοχημικές, κυτταρικές και ανατομικές αλλαγές στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιωμένες κινητικές ικανότητες.
“η κανέλα έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως καρύκευμα σε όλο τον κόσμο για αιώνες” είπε ο Kalipada Pahan, ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και ο Floyd A. Davis καθηγητής νευρολογίας στο Rush. “αυτό θα μπορούσε δυνητικά να είναι μία από τις ασφαλέστερες προσεγγίσεις για την ανάσχεση της εξέλιξης της νόσου σε ασθενείς με Parkinson” και συνεχίζουν…
“η κινεζική κανέλα (Cinnamonum cassia) και η κανέλα Κεϋλάνη (Cinnamonum verum) είναι δύο βασικά είδη κανέλας
και
παρά το γεγονός ότι και οι δύο τύποι μεταβολίζονται σε βενζοϊκό νάτριο, με την ανάλυση φασματομετρία μάζας, έχουμε δει ότι η κανέλα Κεϋλάνη είναι πολύ πιο καθαρή από ό, τι η κινεζική κανέλα, καθώς η τελευταία περιέχει μεγάλες ποσότητες κουμαρίνης, η οποία σε μεγάλες δόσεις είναι ηπατοτοξική”*
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 20 Ιουνίου 2014 στην “Journal of Neuroimmune Pharmacology”…

read more:https://botanologia.gr/kanela-ena-panarchaio-giatriko-to-kinnamomon-ton-archaion-ellinon/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: