Μπορούμε ως ενήλικες να αναπτύξουμε νέα νευρικά κύτταρα;

Νέα νευρικά κύτταρα – 
Nευρογένεση.
Υπάρχει ακόμη σύγχυση γύρω από αυτή την ερώτηση, καθώς είναι ένα σχετικά νέο πεδίο μελέτης.
Για παράδειγμα, μιλούσα με έναν συνάδερφο, τον Ρόμπερτ, που είναι ογκολόγος, και μου έλεγε, «Σαντρίν, κάτι μας προβληματίζει.
Κάποιοι ασθενείς μου, που τους είπαμε ότι θεραπεύτηκε ο καρκίνος τους, ακόμη εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης».
Και του απάντησα, “Από την πλευρά μου φαίνεται λογικό.
Το φάρμακο που αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων αναστέλλει επίσης τη γέννηση νέων νευρώνων στον εγκέφαλό τους”.
Ο Ρόμπερτ με κοίταξε σαν να ήμουν τρελή και είπε, “Μα, Σαντρίν, είναι ενήλικες ασθενείς – στους ενήλικες δεν γεννιούνται νέα νευρικά κύτταρα”.
Έμεινε άναυδος όταν του είπα, “Στην πραγματικότητα γεννιούνται”.

Ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη του εγκεφάλου μας, όσον αφορά τη νευρογένεση , είναι ο ιππόκαμπος
Είναι αυτή η γκρίζα δομή στο κέντρο του εγκεφάλου.
Και γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό πως είναι απαραίτητη για
τη μάθηση,
τη μνήμη
τη διάθεση και
το συναίσθημα.
Παρόλα αυτά, πιο πρόσφατα μάθαμε ότι είναι μια από τις μοναδικές δομές του εγκεφάλου στον ενήλικα όπου μπορούν να γεννηθούν νέοι νευρώνες.

Είναι ένα φαινόμενο που αποκαλούμε νευρογένεση.
Nευρογένεση.
Ό,τι τρώτε έχει αντίκτυπο στην παραγωγή νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο.
Εδώ έχουμε δείγμα διατροφής με θρεπτικά συστατικά που φάνηκαν να έχουν αύξηση της απόδοσης.
Θα σας τονίσω μόνο μερικά:
Περιορισμός των θερμίδων κατά 20-30% θα αυξήσει τη νευρογένεση.
Τα κανονικά διαστήματα μεταξύ των γευμάτων θα αυξήσουν τη νευρογένεση.
Η πρόσληψη φλαβονοειδών, που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα ή στα βατόμουρα, θα αυξήσει τη νευρογένεση.
Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, θα αυξήσουν την παραγωγή αυτών των νευρώνων.
Αντίθετα, διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά θα έχει αρνητική επίδραση στη νευρογένεση.
Η αιθανόλη -η πρόσληψη αλκοόλ- θα μειώσει τη νευρογένεση.
Ωστόσο, δε χάνονται όλα·
Η ρεζερβατρόλη έδειξε ότι προάγει την επιβίωση των νέων νευρώνων.
Κύρια πηγή της ρεσβερατρόλης είναι τα σταφύλι και το κρασί, αλλά και τα μούρα,
τα φιστίκια και το κακάο.

Ό,τι τρώμε έχει αντίκτυπο στην παραγωγή νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο.

Ας παρακολουθήσουμε την ομιλία της Sandrine Thuret στο TED να μας μιλάει για τη  Νευρογένεση

botanologia.gr 05-08-2019

Share: