Μπαχαρικά με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα στην υπηρεσία του οργανισμού μας

Τα βότανα και τα μπαχαρικά έχουν χρησιμοποιηθεί για διατροφικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς για αιώνες – τα πρώτα καταγεγραμμένα αποδεικτικά στοιχεία για τη χρήση τους χρονολογούνται από το 1500 π.Χ. και το Ebers Papyrus, στον οποίο αναφέρονται μπαχαρικά όπως ο γλυκάνισος,
η μουστάρδα,
το σαφράν,
η κανέλα και η κασία – cinnamon, and cassia.
Τώρα, τον 21ο αιώνα, μια ποικιλία δευτερογενών ενώσεων που παράγονται από τα βότανα χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς όπως:
– της ιατρική, για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου και ως πηγή φυσικών αντιμικροβιακών ουσιών για τη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών
– στη φαρμακολογία για συμπληρώματα διατροφής
– στην κοσμετολογία, ως αποτέλεσμα της ζήτησης για καλλυντικά χωρίς συντηρητικά και για τη μείωση του κινδύνου αλλεργιών
– στη βιομηχανία, για την παραγωγή τροφίμων, για τη βελτίωση της γεύσης, για την παροχή βιταμινών,
μακροστοιχείων και μικροστοιχείων, καθώς και για την αναστολή της αλλοίωσης των τροφίμων που προκαλείται στα τρόφιμα από τα βακτήρια

Μιά τυπική διατροφή που είναι πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες, όπως το άσπρο αλεύρι,
το επεξεργασμένο αλάτι και γενικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα, συντελεί κατά πολύ στη γήρανση του οργανισμού μας.
Αυτό έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση σε πολλά άτομα.
Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να διατηρήσουμε υγιή τον οργανισμό μας, να περιορίσουμε τη φθορά και να αντιστρέψουμε τη γήρανση.
Ναι λένε οι βοτανολόγοι και δυο από τα πιο βασικά μας όπλα είναι τα βότανα και τα μπαχαρικά
Στο διαιτολόγιό μας πρέπει να υπάρχουν τρόφιμα που να μας χαρίζουν σφρίγος,
δύναμη,
σθένος,
υγεία,
ζωντάνια,
προστασία και ενέργεια.
Τα βότανα με τα μπαχαρικά έχουν όλα αυτά που χρειαζόμαστε.
Τα μπαχαρικά είναι μια υποομάδα των βοτάνων με μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών.
Έχουν την ικανότητα να παρεμποδίζουν τη φλεγμονή και τις βλάβες στους ιστούς που προκαλούν στον οργανισμό μας διάφορες παθήσεις.
Ας δούμε μία περίπτωση:
Τα άτομα που έχουν ζάχαρο γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν το ζάχαρο στο αίμα είναι πάνω από τα κανονικά επίπεδα συντελείται ένα βιοχημικό φαινόμενο που ονομάζεται γλυκοζυλίωση.
Στην αντίδραση αυτή το ζάχαρο ενώνεται με πρωτεΐνες και σχηματίζει τα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης που είναι γνωστά ως AGE -advanced glycation end products-
Οι ενώσεις αυτές διεγείρουν το ανοσολογικό σύστημα προκαλώντας φλεγμονές και βλάβες στους ιστούς, έτσι στο διαβήτη -το χρόνια αυξημένο ζάχαρο στο αίμα- επιδεινώνει το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης.
Καταλαβαίνουμε πως η ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα και η ακολουθούμενη μείωση της δημιουργίας των ενώσεων AGE, λόγω της μη επιδείνωσης του φαινομένου της γλυκοζυλίωσης, μειώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο βλαβών στην καρδία και στα αγγεία -απόφραξη αρτηριών-
Ας δούμε τώρα τη σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με τα μπαχαρικά.
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών εξέτασαν σε εργαστηριακά πειράματα τις δυνατότητες που έχουν τα κοινά μπαχαρικά και βότανα στο να παρεμποδίζουν τη δημιουργία των βλαβερών ενώσεων AGE.
Για το λόγο αυτό πήραν και ανάλυσαν είκοσι τέσσερα (24) από τα πιο κοινά βότανα και μπαχαρικά.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων ήταν, πέρα από κάθε αμφιβολία, άκρως ενθαρρυντικά.
Έδειξαν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των φαινολών και των ενώσεων AGE.
Οι φαινόλες, οι οποίες είναι ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ενώσεις έχουν την ιδιότητα να παρεμποδίζουν τις ενώσεις AGE που προκαλούνται από το διαβήτη και τη γήρανση, άρα
έχουν και άμεση σχέση με την καταστολή της γλυκοζυλίωσης.
Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ότι τα βότανα και τα μπαχαρικά που αναλύθηκαν, έχουν υψηλή περιεκτικότητα μετάλλων και ιχνοστοιχείων,
υψηλή περιεκτικότητα βιταμινών, μεγάλες ποσότητες φαινολών, άρα και πλήθος αντιοξειδωτικών όπως τα καροτενοειδή,
η κουρκουμίνη,
οι κατεχίνες,
οι λιγνάνες, τα οποία είναι και ισχυρότατα αντικαρκινικά, τα οποία παρέχουν ισχυρή προστασία του οργανισμού μας έναντι του καρκίνου και άλλων παθήσεων.
Επίσης το 2003 σε μια ομάδα 60 ατόμων με διαβήτη τύπου 2, τα οποία έλαβαν μέρος σε άλλη μελέτη, παρατηρήθηκε πως η κατανάλωση κανέλας, τόση όσο δύο κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για έξι εβδομάδες,  μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίματος τους και  βελτίωσε τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων τους.
Τα πιο ισχυρότερα σύμφωνα με τους ερευνητές είναι:
το γαρύφαλλο
το μπαχάρι – ground Jamaican allspice
η κανέλα
το φασκόμηλο
η μαντζουράνα
το εστραγκόν – η αρτεμισία
το δεντρολίβανο
το μαύρο πιπέρι
η ρίγανη
το πιπέρι καγιέν
το κουρκούμι
το τζίντζερ …
Και οι έρευνες δεν σταματούν.
Οι πιο πρόσφατες από αυτές, εκτός των άλλων, ασχολούνται και με τις ισχυρές χημειοπροληπτικές– ένας συνδυασμός ενδοκυτταρικών μηχανισμών δράσης- σημαντικές ογκοκατασταλτικές και αντιμεταστατικές ιδιότητες των βοτάνων και των μπαχαρικών!

και επιβεβαίωσαν πως:
– η κανέλα μειώνει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα με διάφορους τρόπους δράσης,  βελτιώνει την αποτελεσματικότητα ή την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη ενώ ταυτόχρονα να ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού
– το γαρύφαλλο και η κανέλα έχουν επίπεδα φαινολών που είναι 30% και 18% του ξηρού τους βάρους αντίστοιχα
– το φασκόμηλο και η ρίγανη 8% και 6% του ξηρού τους βάρους αντίστοιχα
Επίσης τα μπαχαρικά και τα βότανα έχουν πολύ λίγες θερμίδες, κάτι που τα καθιστά έναν από τους ιδανικότερους τρόπος για να προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών.
Έτσι δεν ξεχνάμε να τα προσθέτουμε στα φαγητά μας καθημερινά.
Αυτό διπλασιάζει ή ακόμη και τριπλασιάσει την ιαματική και φαρμακευτική δύναμη ενός γεύματος, χωρίς να προστεθεί ούτε μία θερμίδα και χωρίς παρενέργειες.
Ένας πολύ καλός τρόπος πρόσληψης βοτάνων και μπαχαρικών είναι και ο εμπλουτισμός με αυτά του αλατιού μας.
Κάθε φορά που εμπλουτίζουμε τη γεύση των γεύματά μας με βότανα και μπαχαρικά κυριολεκτικά “αναβαθμίζουμε” το φαγητό μας χωρίς να του προσθέτουμε καμία θερμίδα ή να το “επιβαρύνουμε”
Παίρνουμε ένα συνηθισμένο γεύμα και το μετατρέπουμε σε κάτι το εξαιρετικό, άκρως υγιεινό και ενεργειακό.
Του προσθέτουμε άρωμα,
βιταμίνες,
αντιοξειδωτικά,
αντιφλεγμωνώδη και πολλές άλλες ισχυρότατες φυτοθρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.
Επίσης τα μπαχαρικά και τα βότανα είναι θερμογόνες τροφές και εντάσσοντας στο διαιτολόγιο μας περισσότερες θερμογόνες τροφές, αυξάνουμε τον μεταβολισμό μας μέσω καύσεων, αυξάνουν τη συνολική αίσθηση της πληρότητας και του κορεσμού, που ακόμα και το αδυνάτισμα γίνεται ευκολότερη υπόθεση, ενώ το σωματικό μας βάρος διατηρείται πάντα στα φυσιολογικά του επίπεδα!
Μία μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Maanstricht στην Ολλανδία έδειξε ότι όταν κάποιος καταναλώνει ένα ορεκτικό με μισό κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι πριν από κάθε γεύμα, μείωσε την συνολική πρόσληψη θερμίδων του κατά 10 με 16%
Ας επιλέξουμε, λοιπόν βάση της γεύσης και της ηπιότητας και των πιάτων που έχουμε κάθε φορά στο τραπέζι μας, τα μπαχαρικά και τα βότανα που τραβάει η όρεξή μας κάθε φορά, και ας προσπαθήσουμε να τα ενσωματώσουμε στη διατροφή μας.
Βότανα και μπαχαρικά σε συνδυασμό, βάση των ιδιοτήτων τους:
– δενδρολίβανο και βασιλικός για την αντι-φλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση τους και για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες
– κύμινο και φασκόμηλο για τις διαταραχές της πέψης,
για τη βρογχίτιδα,
για το βήχα,
για το άσθμα,
για τα προβλήματα της μνήμης,
της στηθάγχης,
της φλεγμονής του στόματος και του λάρυγγα,
της κατάθλιψης και της υπερβολικής εφίδρωσης.
– καγιέν και κανέλα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, για τον διαβήτη και για την ισχυρή αντιφλεγμωνώδη δράση τους
– κόλιανδρο και μαϊντανό για την αντιοξειδωτική και αντιβακτηριδιακή δράση του
– μελισόχορτο και δάφνη για την αγχολυτική του δράση
– κουρκούμι για την ισχυρή αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση του
– ρίγανη για τις ισχυρές αντιϊικές,
αποχρεμπτικές,
αντιμυκητιασικές,
αντιφλεγμονώδεις,
αντιοξειδωτικές,
επουλωτικές,
αντιβηχικές,
αντισηπτικές,
αναλγητικές, και αντιρευματικές δράσεις
– σκόρδο και κρεμμύδι για τις ισχυρές αντιμικροβιακές,
αποχρεμπτικές,
εφιδρωτικές,
υποτασικές,
αντιπηκτικές,
αντιδιαβητικές,
αντιθρομβωτικές ,
αντιοξειδωτικές,
αντινεοπλασματικές τους δράσεις.
– βασιλικός και θυμάρι για τις ισχυρές αντιμικροβιακές και αντισηπτικές τους δράσεις.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15180577/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15927923/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28071013/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24518346/

irishmedicalherbalists

Share: