Λούπινα, ένα όσπριο που αντικαθιστά επάξια τη σόγια

Ξέρετε ότι τα λούπινα είναι όσπρια;
Ναι είναι όσπρια όπως
– τα κουκιά
– οι φακές
– τα ρεβίθια
– τα φασόλια
– τα μπιζέλια
– η φάβα
Και στην Ελλάδα τα καταναλώνουν ακόμα στην Πελοπόννησο ειδικά στη Μάνη και την Κρήτη.
Τα λούπινα ξεχωρίζουν για
– τις ισχυρές αντιδιαβητικές τους ιδιότητες
και
για την μεγάλη περιεκτικότητά τους σε
– πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας – έως και 40 % για την κίτρινη ποικιλία
– ακόρεστα λιπαρά κυρίως – 10%
– φυτικές ίνες
– βιταμίνη C
– κάλιο
– μαγνήσιο
– ψευδάργυρο
Και χάρη στην ειδική τους αυτή σύσταση τα λούπινα αντικαθιστούν επάξια τη σόγια,
η δε πικράδα του είναι παροιμιώδης και έχει φτάσει μέχρι εμάς σήμερα μια ιστορία που αποδίδεται στο Ζήνωνα από το Κίτιο το θεμελιωτή της Στωικής σχολής και η οποία λέει ότι:
Ο Ζήνων συνέκρινε τον εαυτό του, ο οποίος γινόταν πιο ευγενικός όταν έπινε κρασί, με ένα λούπινο το οποίο ξεπικραίνει όταν μουσκεύει σε υγρό!

Σε επόμενο άρθρο μου όλες οι πληροφορίες για αυτό το άγνωστο όσο και πολύτιμο τρόφιμο

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia – botanologia.gr 

Share: