Η μνήμη μας, τα αμύγδαλα και οι σταφίδες

     … έτσι κυλούσε η μνήμη μου βαθειά μες στην ψυχή μου…
και συνεχίζει ο μεγάλος ποιητής* λίγο πάρα κάτω:
     Και ήταν ως να συνέβαιναν τα πάντα πάλι τώρα
     Διότι όπως κι η αίσθησις και η μνήμη είναι ποτάμι
     Είναι μεγάλος ποταμός…
Πολλά έχουν γραφτεί για τη μνήμη,πολλοί ερευνητές,πολλές έρευνες,πολλές πληροφορίες…
Γνωρίζουμε ότι η μνήμη μας κωδικοποιεί και αποθηκεύει:
   – πλήθος πληροφοριών
   – πλήθος τεκμηριωμένων γνώσεων
   – πλήθος συμβάντων
Και πολύ απλά – μπορούμε να καταλάβουμε -νομίζω-τι μπορεί να επιφέρει στη ζωή μας η εξασθένιση της μνήμης μας και όλοι λίγο πολύ σήμερα γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε βαθμιαία εξασθένηση τη μνήμη μας ,ένας εξ αυτών,που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν αλλά και παραβλέπουν,είναι η λανθασμένη διατροφή.
Η λανθασμένη διατροφή συμβάλλει και πολλές φορές μπορεί να είναι η αιτία απώλειας ή μείωσης της μνήμης μας, αφού έχουμε στερήσει από τον οργανισμό μας άκρως απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με τον εγκέφαλο μας και τις γνωστικές μας λειτουργίες.
Δύο τροφές που είναι ιδανικές για την ενίσχυσή της μνήμης μας είναι
τα αμύγδαλα και
οι σταφίδες.
Μία χούφτα αμύγδαλα και μια χούφτα σταφίδες κάθε πρωί είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ενίσχυσης της μνήμης μας ενώ παράλληλα θα παρατηρήσουμε να βελτιώνονται
η ενέργεια και η ενεργητικότητά σας!
Και βέβαια τα αμύγδαλα εκτός του ότι ενισχύουν τη μνήμη μας, μας χαρίζουν και πολύτιμα ιχνοστοιχεία και μέταλλα, πολύτιμα για τον οργανισμό μας και μάλιστα σε υψηλές ποσότητες.
Τα αμύγδαλα  είναι ξηροί καρποί με σχεδόν μηδενική χοληστερόλη και νάτριο, άριστη πηγή ριβοφλαβίνης, μαγνησίου και μαγγανίου, και μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε -Alpha Tocopherol
Πιο αναλυτικά μια χούφτα αμύγδαλα 100gr περιέχουν:
21,9g πρωτεΐνη -το 44% για συναισθηματική πληρότητα και όχι μόνο
24,7 mg βιταμίνη Ε – το 124% 
0,2 mg βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη – το 13%
0,6 mg βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη – το 33%
3,7 mg νιασίνη ή βιταμίνη Β3 – το 18%
0,1 mg βιταμίνη Β6 το 6%
30,0mcg βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ – το 8% – ένα στοιχείο απαραίτητο στην εγκυμοσύνη -και όχι μόνο – και σε όλες τις γυναίκες που σχεδιάζουν μια εγκυμοσύνη καθώς ο ρόλος του είναι καθοριστικός στην ανάπτυξη του εμβρύου
ασβέστιο 216 mg – το 22%
σίδερο 3.7 mg – το 21%
μαγνήσιο 275 mg – το 69%
φώσφορο 480 mg – το 48%
κάλιο 687 mg – το 20%
νάτριο 28,0 mg – το 1%
ψευδάργυρο 3.1 mg – το 21%
χαλκό 1,2mg – το 58%
μαγγάνιο 2,2 mg – το 112%
σελήνιο 2,8 mcg – το 4%
Επίσης τα αμύγδαλα περιέχουν υψηλά ποσοστά φυτικών ινών 10,4 g το 42% της ημερήσιας ανάγκης μας, για να υποστηρίξουμε την σωστή λειτουργία της πέψη μας,
υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά,τα λεγόμενα και καλά λιπαρά, 50,6g – το 78% και
19,9 g υδατανθράκων το 7% της ημερήσιας ανάγκης μας.

Τα αμύγδαλα μπορούμε να τα συνδυάσουμε , εκτός από τη σταφίδα , με μέλι και κανέλα!

Σημειώσεις: Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές (% DV) είναι για ενήλικες ή παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω και βασίζονται σε δίαιτα αναφοράς 2.000 θερμίδων.
Οι ημερήσιες τιμές μπορεί να είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες ανάλογα με τις ατομικές μας ανάγκες.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.grΗ παιδική φτώχεια επιβαρύνει τις γνωστικές λειτουργίες εφ’όρου ζωής

*Ανδρέας Εμπειρίκος

nutritiondata

Share: