Λόγω των ημερών-μπακαλιάρος με φρέσκο λεμονάκι,ένα αγαπημένο μου φαγητό.
Ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος με φρέσκο λεμονάκι και μπόλικα λαχανικά!
Ένα φαγητό που μου αρέσει πάρα πολύ και το προτιμώ τις μέρες της σαρακοστής!
Διαλέγω τον μπακαλιάρο που χρειάζομαι και αφού τον ξεπλύνω κάτω από τη βρύση πολύ καλά να φύγει όλο το αλάτι τον ξαρμυρίζω ως εξής:
– τον αφήνω σε μπόλικο κρύο νερό μία νύχτα
– την άλλη μέρα αλλάζω το νερό τρεις φορές, μία το πρωί, μία το μεσημέρι και μία το βράδυ
– τον αφήνω έτσι όλη νύχτα και
– την άλλη μέρα αλλάζω νερό το πρωί
– ενώ το βράδυ “ξύνω” με ένα μαχαίρι τα λέπια και αφού τον κόψω στα κομμάτια που θέλω τον αφήνω όλη τη νύχτα στο νερό.
Πόσες φορές θα αλλάξω το νερό εξαρτάται από τις προτιμήσεις μου και το βάρος του μπακαλιάρου, θα χρειαστεί περίπου έξι με επτά φορές να αλλάξω το νερό σε δύο 24ωρα ώστε να έρθει σε επιθυμητά επίπεδα.
Και έφτασε η μέρα να τον μαγειρέψω!
Θα χρειαστώ:
– δύο καρότα κομμένα σε ροδέλες
– τρις μετρίου μεγέθους πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
– ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε σχετικά μεγάλα κομμάτια
– ένα μεσαίο σε μέγεθος κολοκυθάκι κομμένο σε κύβους
– ένα κρεμμύδι ξερό κομμένο σε μικρούς κύβους
– ένα ματσάκι σέλινο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
– μία μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη και περασμένη στο χοντρό του τρίφτη
Σε μιά κατσαρόλα αναλόγου μεγέθους που έχω σταλάξει λίγο λάδι, μαραίνω πολύ ελαφρά το κρεμμύδι μου και στη συνέχεια προσθέτω όλα μου τα λαχανικά, εκτός από τις πατάτες.
Τα γυρίζω λίγο στην κατσαρόλα με μία ξύλινη κουτάλα και προσθέτω τις πατάτες κομμένες στα τέσσερα και όλα μαζί τα ανακατεύω για τρία τέσσερα λεπτά να αναδείξουν τα αρώματά τους.
Στη συνέχεια προσθέτω ζεστό νεράκι, ίσα που να σκεπάζει τα υλικά μου
και
κλείνω την κατσαρόλα αφήνοντας το φαγητό μου σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα καρότα, να θέλουν δηλαδή περίπου δέκα λεπτά ακόμα για να είναι έτοιμα.
Μόλις λοιπόν οι πατάτες και τα καρότα μου μαλακώσουν τοποθετώ πάνω τους τα κομμάτια του μπακαλιάρου, σκεπάζω την κατσαρόλα μου και αφήνω το φαγητό μου να σιγοψηθεί για δέκα περίπου λεπτά – τόσο θέλει ο μπακαλιάρος για να είναι έτοιμος.
Εν το μεταξύ έχω στύψει ένα λεμόνι, και το ρίχνω σε ένα σέικερ μαζί με μισό κουταλάκι κουρκούμι και ένα ποτήρι του κρασιού λάδι.
Τα χτυπάω μέχρι να ομογενοποιηθούν και μόλις το φαγητό μου είναι έτοιμο ανοίγω την κατσαρόλα και το περιχύνω με το μείγμα μου.
Κουνάω ελαφριά την κατσαρόλα μου κατά προτίμηση σκεπασμένη και σερβίρω!
Συνοδεύω με λεπτές φέτες προζυμένιου ψωμιού!
Σημειώσεις:
– αν συνοδεύω το φαγητό μου με αλιάδα δεν βάζω πατάτες στο φαγητό μου
– ξαλμυρίζω τόσο τον βακαλάο μου ώστε το φαγητό μου να μην χρειάζεται αλάτι
– ο ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος μου αρέσει πολύ και ωμός με λεμόνι,
μαϊντανό και τριμμένο καρότο ή με ένα μυρωδάτο σπανακόρυζο
ή σε μιά σαλάτα με σπανάκι,
μάραθο και φρέσκα κρεμμυδάκια!
Είναι όλα πεντανόστιμα πιάτα!
Ο ωμός ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος δεν είναι κάτι καινούργιο,
θυμάμαι τη γιαγιά μου να συνοδεύει καλοκαιρινές σαλάτες με μαριναρισμένο μπακαλιάρο σε λεμόνι ή να κόβει μικρά κομματάκια ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου και να συνοδεύει φρεσκοβρασμένα άγρια χόρτα!
Ο μπακαλιάρος εκτός από νοστιμότατος είναι και αρκετά θρεπτικός
Στα 110gr μπακαλιάρου θα βρούμε τις εξής θρεπτικές ουσίες:
πρωτεΐνη 16,7 g
ολικό Λίπος 0,9 g
ω-6 0,05 g
ω-3 0,32 g
βιταμίνη Β12 0,5 μg
ασβέστιο 33 mg
σίδηρο 0,33 mg
φώσφορο 33 mg
μαγνήσιο 11 mg
κάλιο 28 mg
αλάτι 580 mg
νιασίνη 1mg
ενέργεια Kcal 76
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr