Η βοτανοθεραπεία και το φυτικό φάρμακο στο διάβα των αιώνων
Η βοτανοθεραπεία, το φυτικό φάρμακο και η εξέλιξή τους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Η πρόοδος στην κλινική έρευνα φανέρωσε σιγά-σιγά την αξία της βοτανοθεραπείας στην πρόληψη και στην θεραπεία των παθήσεων.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες, οι αρχαίοι Κινέζοι και
οι αρχαίοι Αιγυπτιακοί πάπυροι περιέγραφαν.
Τις πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις των βοτάνων και των φυτών.
Σήμερα έχει καταστεί σαφές πως η χρήση φυτών για θεραπευτικούς σκοπούς προηγείται της καταγεγραμμένης ιστορίας και αποτελεί την προέλευση πολλών σύγχρονων φαρμάκων.
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει, ότι άνθρωποι σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, είχαν την τάση να χρησιμοποιούν τις ίδιες ή παρόμοιες πρακτικές και χρήσεις των βοτάνων και των φυτών για τους ίδιους σκοπούς.
Έτσι σιγά-σιγά οι ερευνητές στο διάβα των αιώνων παρασκεύασαν φάρμακα από τα φυτά, κάτι που συνεχίζεται ασταμάτητα μέχρι τις μέρες μας.
Ας θυμηθούμε μερικά συμβατικά φάρμακα που προέρχονται από φυτικές πηγές: πριν από έναν αιώνα, τα περισσότερα από τα λίγα αποτελεσματικά φάρμακα ήταν φυτικά.
Παραδείγματα περιλαμβάνουν την ασπιρίνη -από φλοιό ιτιάς,
την κινίνη -από φλοιό της cinchona-,
τη διγοξίνη -από τη digitalis purpurea και τη μορφίνη -από τη παπαρούνα.
Σήμερα η ανάπτυξη φαρμάκων από τα φυτά συνεχίζεται με τις φαρμακευτικές εταιρείες να ασχολούνται σε πολύ μεγάλη κλίμακα με τη μελέτη και τη συλλογή βοτάνων με φαρμακολογική δράση.
Ο δε Παγκόσμιος οργανισμός υγείας υπολόγισε ότι το 80% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο βασίζονται στα βότανα και στα φυτά για την πρωτοβάθμια φροντίδα της υγείας τους.
Στην Γερμανία είναι διαθέσιμα περίπου 600 φυτικά και βοτανικά φάρμακα ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η δυσαρέσκεια για το κόστος των φαρμάκων σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον και την επιστροφή σε φυσικές θεραπείας, έχει οδηγήσει στην αύξηση της χρήσης των βοτάνων και των φυτών.
Εμείς αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι κάποια από τα βότανα είναι εξαιρετικά τοξικά.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι και η φυτική ιατρική παρουσιάζει κίνδυνο ανεπιθύμητων παρενεργειών, ας θυμηθούμε το γρέιπ φρούτ και τις στατίνες, και αλληλεπιδράσεων.
Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και πάντα να χρησιμοποιoύμε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας.
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού.
Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι όπως πάντα για ενημερωτικό σκοπό και δεν αποτελούν υποκατάστατο για συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Επιβάλλεται να γνωρίζουμε τις αλλεργίες μας.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr