Το να μεγαλώνουμε δεν σημαίνει αυτόματα λιγότερη ζωντάνια και σφρίγος ή χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και βέβαια υπάρχουν βασικές αρχές που μπορούν να μας δώσουν ώθηση καθώς τα χρόνια περνούν και μεγαλώνουμε – εξάλλου μην ξεχνάμε ότι αρχίζουμε να μεγαλώνουμε από τη στιγμή που γεννιόμαστε.
Έτσι, ας δούμε πως μπορούμε να έχουμε περισσότερη ενέργεια, καθώς μεγαλώνουμε.
Ξεκινάμε με τα τρόφιμα – τρώμε κυρίως μη επεξεργασμένα τρόφιμα.
Τα φρέσκα, ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα ανανεώνουν τα επίπεδα της ενέργειας μας, χαρίζοντάς μας βιταμίνες,
μέταλλα,
ιχνοστοιχεία και πλήθος αντιοξειδωτικών.
“Τα συσκευασμένα, επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να μας κάνουν να νιώθουμε νωθροί και βαρείς”, λέει η geriatrician του Johns Hopkins Alicia Arbaje, M.D., M.P.H.
Τρώμε με μέτρο ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, διότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, γεγονός που κατασπαταλεί ενέργεια.
Και πάμε στις βιταμίνες, αρχής γενομένης με τη βιταμίνη D.
Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για τα επίπεδα της ενέργειάς μας και τη διάθεσή μας και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, είναι η βιταμίνη του ήλιου.
Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη το φως του ήλιου για να την παράγει και ποιο συγκεκριμένα έχει ανάγκη τη UVB ακτινοβολία, όμως η ικανότητα παραγωγής βιταμίνης D από τον οργανισμό μειώνεται με την ηλικία.
Από την ηλικία των 60 και μετά, η έλλειψη βιταμίνης D είναι συχνή.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι  ο οργανισμός των ατόμων αυτών παράγει έως και τέσσερις φορές λιγότερη βιταμίνη D μέσω του δέρματος, σε σχέση με τα νεότερα άτομα,
για αυτό ελέγχουμε πάντα τα επίπεδα της βιταμίνης D που υπάρχουν στον οργανισμό μας και αν έχουμε έλλειψη φροντίζουμε, οπωσδήποτε να την καλύψουμε. – ας θυμηθούμε: Βιταμίνη D – Ας γνωρίσουμε τέσσερις πηγές της εκτός από τον ήλιο
Και ερχόμαστε στη βιταμίνη Β12.
Η βιταμίνη Β12 είναι  η βιταμίνη κλειδί για τα επίπεδα της ενέργειάς μας.
Και είναι αναγκαία στην παραγωγή ενέργειας, καθώς συμμετέχει στον μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων 
Η έλλειψη από τον οργανισμό μας της βιταμίνης Β12 οδηγεί σε αναιμία,
αδυναμία,
κούραση,
κόπωση και έλλειψη ενέργειας και αντοχής.
Έτσι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης Β12 είναι απαραίτητα για την διατήρηση των επιπέδων ενέργειάς μας σε φυσιολογικά επίπεδα – ας θυμηθούμε: Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα, λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες
Και ας δούμε δύο σημαντικότερες πρακτικές που έχουν να κάνουν με την ενέργεια του οργανισμού μας, καθώς μεγαλώνουμε.
Η μία είναι η κίνηση
Ακόμη και λίγα λεπτά κίνησης μερικές φορές την ημέρα, μπορούν να αποτρέψουν τη μείωση των επιπέδων της ενέργειάς μας.
Κάνουμε μια βόλτα με τον πρωινό ήλιο και χαιρόμαστε τη φύση, όση μπορούμε να έχουμε, όσοι ζούμε σε μεγαλουπόλεις.
Αν έχουμε κοντά μας πάρκα, προσπαθούμε να τα επισκεπτόμαστε, τις ώρες που ο οργανισμός μας το αναζητά,
διότι το σώμα μας πάντα μας ειδοποιεί τι έχει ανάγκη, αρκεί να το ακούμε.
Και μια μικρή βόλτα, ακόμα και σε ένα μικρό πάρκο μας βοηθά να αποκτήσουμε ενέργεια και ο ήλιος βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού μας.
Η άλλη είναι η μουσική.
Και ναι, κρατάμε τον εγκέφαλό μας νέο και ανεβάζουμε τα επίπεδα της ενέργειάς μας με τη μουσική.
Αν θέλουμε να κρατήσουμε το σώμα μας ενεργό κινούμαστε, αν θέλουμε να κρατήσουμε ενεργό  τον εγκέφαλό μας ακούμε μουσική.
“Και ναι, υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που διεγείρουν τον εγκέφαλο όπως η μουσική”, λέει ένας ωτορινολαρυγγολόγος του Johns Hopkins.
“Αν θέλουμε να κρατήσετε τον εγκέφαλό μας απασχολημένο καθώς μεγαλώνουμε, ακούμε ή παίζουμε μουσική, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο.”
Έρευνες έχουν δείξει περίτρανα, πως η ακρόαση μουσικής μειώνει το άγχος,
την αρτηριακή πίεση,
τον πόνο,
βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου,
τη διάθεση,
την πνευματική εγρήγορση,
τη μνήμη και αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειάς μας.
Και τι μουσική ακούμε;
Οι επιστήμονες μας λένε να δώσουμε προσοχή στο πώς αντιδράμε σε διαφορετικές μορφές μουσικής και να επιλέξουμε το είδος που μας ταιριάζει, διότι αυτό που βοηθά ένα άτομο να συγκεντρωθεί μπορεί να αποσπά την προσοχή σε κάποιον άλλο άτομο, και αυτό που βοηθά ένα άτομο να χαλαρώσει μπορεί να κάνει ένα άλλο άτομο να αναστατωθεί.
Πολλές φορές καινούργια ακούσματα ενεργοποιούν τον εγκέφαλο με τρόπο που δεν το κάνουν γνωστά και παλιά ακούσματα, διότι τα καινούργια ακούσματα εξαναγκάζουν τον εγκέφαλο να ενεργοποιηθεί για να καταλάβει και να κατανοήσει  τον καινούργιο ήχο.
     -. Ας δώσουμε λοιπόν την πρέπουσα σημασία σε όλα τα παραπάνω, διότι το να μεγαλώνουμε δεν σημαίνει αυτόματα λιγότερη ζωντάνια και σφρίγος ή χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας, ανεξάρτητα από το τι θα ήθελε να πιστέψει κάποιος, ή με το τι μας επιβάλλει η κουλτούρα, η οποία έχει εμμονή με τη νεότητα, και που αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους ως τρομακτικούς, εμμένοντας στην παραπληροφόρηση, η οποία στοιχίζει σωματικά και οικονομικά, πρέπει όλοι να αγκαλιάσουμε τις καινούργιες συμβουλές των επιστημόνων που μας υπενθυμίζουν πως αρχίζουμε να μεγαλώνουμε από την στιγμή που γεννιόμαστε, που επισημαίνουν πως δεν απομένουμε από ζωντάνια και ενεργητικότητα όσο περνούν τα χρόνια και πως η υγιής γήρανση είναι πάνω από όλα και θέμα ψυχικής υγείας.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
hopkinsmedicine.org
hopkinsmedicine.org

Share: