Αρακάς με κουρκούμι, πάπρικα και μοσχοκάρυδο.

Αρακάς ξεσπιρισμένος με κουρκούμι, πάπρικα  και μοσχοκάρυδο.

Ο αρακάς ήδη έχει αρχίσει να είναι στους πάγκους των Λαϊκών Αγορών μας και είναι κρίμα να μην τον γευόμαστε στην εποχή του.
Είναι ένα πεντανόστιμο λαχανικό με πλήθος φυτοθρεπτικών συστατικών.
Τα 100gr αρακά περιέχουν υψηλές ποσότητες καλίου,
μαγνησίου,
ασβεστίου αλλά και σε μικρότερες ποσότητες νάτριο,
σίδηρο,
υδατάνθρακες,
φυτικές ίνες,
βιταμίνη Α,
βιταμίνη C,
βιταμίνη B6,
βιταμίνη B12,
βιταμίνη D,
καθόλου χοληστερόλη αλλά πάρα πολλά φλαβινοειδή, κατεχίνη και επικατεχίνη,
καροτενοειδή, άλφα-καροτένιο και βήτα-καροτίνη και

πολυφαινόλες.
Το κουρκούμι και η πάπρικα, δυό μπαχάρια με ισχυρότατες αντιφλεγμωνώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Και σας δίνω από τις συνταγές μου ένα υγιεινότατο, νοστιμότατο και θρεπτικότατο πιάτο:
Αρακάς με κουρκούμι, πάπρικα και μοσχοκάρυδο.
Και θα χρειαστούμε για δύο άτομα:
-μισό κιλό αρακά, ει δυνατόν βιολογικό ή οργανικής καλλιέργειας
-δύο μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-μισή κούπα λάδι
-μισή κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
-μία κούπα χυμό ντομάτας
-αλάτι
-πιπέρι
– ένα κ.γ. γλυκιά πάπρικα
-ένα κ.γ. κουρκούμι
-στη μύτη από το κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Και:
Σωτάρουμε ελαφριά τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε τον αρακά και τον άνηθο και ανακατεύουμε για 2 με 3 λεπτά.
Προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα-ίσα να σκεπάζει τον αρακά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει ο βρασμός.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά!
Δοκιμάζουμε να δούμε σε τι σημείο βρίσκεται το φαγητό μας!
10 λεπτά πριν να είναι έτοιμο ρίχνουμε-
το αλάτι
το πιπέρι
την πάπρικα
το κουρκούμι και
το χυμό της ντομάτας.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και σιγοβράζουμε για δέκα λεπτά ακόμα!
Το φαγητό μας πρέπει τώρα να είναι σχεδόν έτοιμο.
Ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε το λάδι και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε την κατσαρόλα μας ξεσκέπαστη να πάρει μία δύο βράσεις ακόμα, πρέπει να μείνει με μιά σφιχτοδεμένη σάλτσα!
Απομακρύνουμε από την εστία σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό μας για λίγο να “ξεκουραστεί” πριν σερβίρουμε.
Το πιάτο μας το συνοδεύουμε με ένα ξηρό λευκό κρασί και με κρίθινα παξιμάδια.

Σημείωση:
Ο αρακάς έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, για αυτό η κατανάλωση από άτομα με διαβήτη και αντίσταση στην ινσουλίνη πρέπει να γίνεται με μέτρο.
Ο αρακάς πρέπει να καταναλώνεται όταν είναι φρέσκος και τρυφερός, διότι 24 ώρες μετά τη συγκομιδή του έχει ήδη χάσει το 20% των θρεπτικών συστατικών του

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:Από τις συνταγές μου – Ένα απολαυστικό πιάτο ζυμαρικών

Share: