Πως χρησιμοποιούμε το κουρκούμι για να αυξήσουμε την βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης
Oι ερευνητές αναφέρουν πως το κουρκούμι με την κουρκουμίνη του έχει πάνω από 600 οφέλη για την υγεία μας και για αυτό είναι ένας ισχυρός μαχητής και σύμμαχος του οργανισμού μας στην προσπάθειά του να διατηρείται υγιής.
Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα – ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει την κουρκουμίνη σωστά και μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος, για αυτό πρέπει να την καταναλώνουμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο.
Και όπως επισημαίνουν οι ερευνητές:
“το ισχυρό συστατικό στο κουρκούμι είναι η κουρκουμίνη , η οποία, παρά την ισχύ της, δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό χωρίς βοήθεια, την οποία μας την παρέχει ένα σκεύος για να ζεστάνουμε λίγο λάδι” και συνεχίζουν “η ποσότητα που χρειαζόμαστε είναι μόνο μισό κουταλάκι του γλυκού, είναι αρκετό, και δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιούμε με φειδώ – ας μάθουμε να το χρησιμοποιούμε αφειδώς”
Το κουρκούμι, όπως πολλές τροφές, προτού να μπορέσει να απορροφηθεί πλήρως από τον οργανισμό μας μεταβολίζεται.
Για να βελτιώσουμε τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης συνδυάζουμε το κουρκούμι με μαύρο πιπέρι!
Aς δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε:
Nα ακολουθούμε τρεις απλούς κανόνες, ώστε να ενισχύουμε την βιοδιαθεσιμότητα* της κουρκουμίνης
Aυτοί είναι:
1. Χρησιμοποιούμε πάντα το κουρκούμι μαζί με μαύρο πιπέρι για να αυξήσουμε την απορρόφηση της κουρκουμίνης κατά 2.000%.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η πιπερίνη, δραστικό συστατικό στο μαύρο πιπέρι, βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει πολύ καλύτερα την κουρκουμίνη.
Για να αυξήσουμε τα επίπεδα της κουρκουμίνης στο αίμα, χρησιμοποιούμε ίδια ποσότητα από μαύρο πιπέρι και κουρκούμι.
2. Το συνδυάζουμε με ένα λάδι όπως ελαιόλαδο για να αποφύγουμε τις μεταβολικές διαδικασίες στο συκώτι, αλλά και γιατί αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης 7-8 φορές.
3. Και για να ενεργοποιήσουμε και να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης – ανεβάζοντάς την στην κυριολεξία στα ύψη – ζεσταίνουμε το μείγμα μας σε χαμηλή φωτιά – δεν το βράζουμε.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η συνιστώμενη ημερήσια δόση για το κουρκούμι είναι 1 έως 3g.
Για τα χάπια από κουρκούμι οι ερευνητές επισημαίνουν:
“Το πρόβλημα με το χάπι είναι ότι είναι αδιάλυτο στο νερό, οπότε ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε τα οφέλη του κουρκουμιού είναι να το χρησιμοποιούμε αυτούσιο στο μαγείρεμα μας πολύ-πολύ συχνά.
Όταν μπορούμε να το ζεσταίνουμε , αλλιώς πασπαλίζουμε με αυτό, πάντα ανακατεμένο με πιπέρι, τις σαλάτες μας και όποιο άλλο φαγητό θέλουμε” επισημαίνει η Dr. Saraswati Sukumar, η οποία είναι γιατρός στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Και οι έρευνες συνεχίζονται.
Αυτός λοιπόν είναι ο τρόπος που προτείνεται, ώστε να αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης για να απολαμβάνουμε στο έπακρο τα σημαντικά οφέλη του πολύτιμου μπαχαρικού!
*βιοδιαθεσιμότητα: το ποσοστό απορρόφησης μιας λαμβανόμενης ουσίας από τον οργανισμό που φτάνει στο σημείο δράσης.
Σημειώσεις:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

πηγές και αναφορές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120
https://www.merckmanuals.com/professional/clinical-pharmacology/pharmacokinetics/drug-bioavailability
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/696348
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3882399/
https://www.hopkinsmedicine.org/Press_releases/2006/08_01_06.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3964021/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15284381/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3634921/




