Θυμάρι, το βότανο που μειώνει τον πόνο της δυσμηνόρροιας

Το θυμάρι και οι ισχυρές αναλγητικές του ιδιότητες και δράσεις

Η δυσμηνόρροια είναι ένα από τα πιο κοινά ιατρικά προβλήματα στη γυναικολογία που προκαλούν πολλά προβλήματα στην προσωπική και κοινωνική ζωή των γυναικών.
Αυτό έχει οδηγήσει τους επιστήμονες να διεξάγουν μελέτες για την επίδραση του θυμαριού στη θεραπεία της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας, ώστε να αποφύγουν τις παρενέργειες των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών παυσίπονων.

Σε μια μελέτη από το Nara University στη Νάρα της Ιαπωνίας, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι ένα από τα συστατικά του θυμαριού, η carvacrol, αναστέλλει  το ένζυμο κυκλοοξυγενάσης-2 (COX-2) – μέρος της φλεγμονώδους διαδικασίας του σώματος που προκαλεί πόνο.
Οι ιατρικοί ερευνητές το επιβεβαίωσαν.
Ερευνητές από το  Iran’s Babol University of Medical Sciences  επιβεβαίωσαν τις αναλγητικές δράσεις του θυμαριού και υποστηρίζουν πως το θυμάρι είναι μια εξαιρετική πηγή ανακούφιση του πόνου γενικά, ενώ  ειδικά ανακουφίζει σημαντικά από τον πόνο της δυσμηνόρροιας.
Ο περιορισμός του πόνου και η ανακούφιση από τα συμπτώματά του κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως γυναικών που πάσχουν από πρωτοπαθή δυσμηνόρροια, είναι αποτελεσματικότερα και ασφαλέστερα από τα παυσίπονα.
Οι ερευνητές εξέτασαν ογδόντα τέσσερις (84) φοιτήτριες του πανεπιστημίου που είχαν δύσκολη εμμηνορρυσία.
Οι νεαρές γυναίκες ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών και όλες έπασχαν από πρωτοπαθή δυσμηνόρροια.
Πρωτοπαθής δυσμηνόρροια ονομάζεται ο έντονος  πόνος της περιόδου, που οφείλεται στην παραγωγή των προσταγλανδινών-prostaglandins και
συνήθως ξεκινά με τις πρώτες περιόδους των γυναικών.
Εμφανίζεται λίγες ώρες πριν από την έναρξη της περιόδου και εντοπίζεται στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς.
Με το πέρας της έρευνας τα αποτελέσματα έδειξαν πως ένα από τα συστατικά του θυμαριού η περίφημη carvacrol περιορίζει και μειώνει τον πόνο.
Διαπίστωσαν  πως η carvacrol, αναστέλλει το ένζυμο COX-2, το οποίο λαμβάνει μέρος σε μια από τις διαδικασίες του σώματος  που παράγει τον πόνο.
Επίσης παρατήρησαν πως το θυμάρι και η carvacrol μειώνoυν τον πυρετό,
περιορίζουν τις φλεγμονές, χωρίς να συνοδεύονται από τις παρενέργειες των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών παυσιπόνων.
Επίσης αυτό που κάνει τα βότανα όπως το θυμάρι τόσο σημαντικά είναι το πλήθος των ενεργών συστατικών τους με την απόλυτη μεταξύ τους ισορροπία,
τα οποία δρουν ρυθμιστικά μέσα στον οργανισμό σε αντίθεση με το ένα δραστικό χημικό που περιέχουν τα παυσίπονα,
το οποίο πολλές φορές αντιμετωπίζεται σαν ξένο από τον οργανισμό μας.
Με λίγα λόγια τα βότανα είναι απόλυτα φιλικά με τον οργανισμό μας, η δε πολυπλοκότητά τους έχει πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες.
Για παράδειγμα, το θυμάρι περιέχει πολλά δραστικά συστατικά.
Εκτός από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, το θυμάρι περιέχει thymol- μια ισχυρή αντισηπτική και αντιβιοτική ένωση,
caryophyllene,
camphene,
humulene,
α-terpeniol,
para-cymene– όλα με ξεχωριστές θεραπευτικές ιδιότητες που ισορροπούν το ένα το άλλο.
Και δεδομένου του γεγονότος ότι τα βότανα δεν θεωρούνται ξένα από τον οργανισμός μας, δεν ασκούν πίεση στο συκώτι και στα νεφρά και τα φυτοθεραπευτικά συστατικά τους διατηρούν υψηλότατο επίπεδο αποτελεσματικότητας χωρίς παρενέργειες.

read more:https://botanologia.gr/thymari-to-ischyrotato-to-votano-gia-tis-chilies-kai-mia-pathiseis-toy-organismoy-mas-poy-exolothreyei-ta-mikrovia-mesa-se-exinta-60-lepta/

Share: