Πως να προστατέψουμε τα τρόφιμά μας από μικροέντομα

Δάφνη για προστασία των τροφίμων μας στα ντουλάπια της κουζίνας μας

Πολλές φορές, ενώ τα πάντα είναι καθαρά, παρατηρούμε μέσα στα ντουλάπια μας, εκεί που έχουμε τα τρόφιμά μας,
τα βότανά μας,
τα μπαχαρικά μας και τα άλευρά μας, να παρελαύνουν ζουζούνια!
Μικρά-μικρά έντομά-κια που επισκέπτονται το αλεύρι μας,
τα φασόλια μας,
τις φακές μας.
Θα εκπλαγούμε αν καταλάβουμε πόσο νόστιμα βρίσκουν τα παντός είδους τρόφιμα που έχουμε στο ντουλάπι μας τα διάφορα αυτά έντομα.
Μπορεί να επισκεφτούν ότι τρόφιμο έχουμε αποθηκευμένο- από σιτηρά και δημητριακά μέχρι μπαχαρικά και βότανα!
Και επειδή αυτό μπορεί να συμβεί στην κάθε μία και στον καθένα από μας, δεν χρειάζεται πανικός και στεναχώρια και ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Πρώτα πρώτα εντοπίζουμε τα προσβεβλημένα τρόφιμα και τα πετάμε, αφού πρώτα τα κλείσουμε πολύ-πολύ καλά σε μιά σακούλα για να μην αρχίσουν να κάνουν βόλτες τα ζουζούνια.
Στην συνέχεια, αδειάζουμε τα ντουλάπια μας και με ένα πολύ καθαρό πανί, το οποίο έχουμε βουτήξει στο ξύδι και έχουμε στύψει πολύ-πολύ καλά, περνάμε όλες τις εσωτερικές επιφάνειες των ντουλαπιών μας.
Μόλις τα ντουλάπια μας είναι τελείως στεγνά, αποθηκεύουμε πάλι όλα μας τα τρόφιμα,
τα βότανα,
τα μπαχαρικά,
τα όσπρια,
τα αποξηραμένα φρούτα και
ότι άλλο έχουμε, τα οποία ήδη τα έχουμε σφραγίσει σε γυάλινα δοχεία.
Η επόμενη κίνησή μας είναι να τα προστατέψουμε από καινούργια επίσκεψη και σε αυτό θα μας βοηθήσει η δάφνη και ο δυόσμος!
Μεταξύ των δράσεων και των ιδιοτήτων της δάφνης και του δυόσμου είναι και οι ισχυρές εντομοαπωθητικές,
έτσι εμείς για να προστατέψουμε τα τρόφιμά μας από τα έντομα:
α) βάζουμε σε διάφορα σημεία μέσα στα ντουλάπια μας αποξηραμένα φύλλα δάφνης και δυόσμου
και
b) μέσα στα βάζα, τα οποία είναι γυάλινα και κλείνουν αεροστεγώς, με τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα, όπως ρύζι, φακές, από ένα-δυο αποξηραμένα φύλλα δάφνης.
H μυρωδιά και της δάφνης και του δυόσμου θα κρατήσει μακριά τα πάσης φύσεως έντομα από τα τρόφιμά μας.
c) μεγάλη προσοχή στην υγρασία – αν τα επίπεδα υγρασίας στους χώρους αποθήκευσης αυξηθούν, τότε όλα αυτά τα ζουζουνάκια κάνουν κυριολεκτικά “τρελές χαρές”
d) τα αιθέρια έλαια έχουν πρακτικές χρήσεις και στην κουζίνα μας.
Το αιθέριο έλαιο της λουίζας,
της σιτρονέλας,
των εσπεριδοειδών,
της μέντας,
του ευκαλύπτου,
της λεβάντας διαθέτουν όλα ιδιότητες, οι οποίες  απωθούν τα μικρά έντομα.
Αναμιγνύουμε  περίπου 1 φλιτζάνι νερό με 25-30 σταγόνες αιθερίου ελαίου όποιου από τα παραπάνω βότανα θέλουμε σε ένα μικρό μπουκάλι ψεκασμού.
Αφού αναμίξουμε πολύ καλά ψεκάζουμε στις γωνίες της κουζίνας μας από όπου ενδέχεται να εισέρχονται έντομα.
     Και είναι άλλη μία πρακτική που μας προσφέρουν τα βότανα χάρη και στις ισχυρές εντομοαπωθητικές τους ιδιότητες και δράσεις!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: