Παρθενούλι/Tanacetum parthenium, ένα πολύτιμο αλλά ξεχασμένο βότανο

Το τανατσέτο ή παρθενούλι/Tanacetum parthenium θυμίζει χαμομήλι λόγω των λουλουδιών του, γι’ αυτό θα δούμε να το ονομάζουν και “ψεύτικο χαμομήλι”.
Ως φαρμακευτικό βότανο, έχει σχεδόν περιέλθει στη λήθη.
Ωστόσο, πρόσφατα, χάρη στην ικανότητά του να ανακουφίζει τις ημικρανίες, ανακαλύφθηκε από την επικρατούσα ιατρική και η χρήση του αρχίζει να αυξάνεται εκ νέου.
Στην πραγματικότητα, το παρθενούλι έχει ονομαστεί η “μεσαιωνική ασπιρίνη” λόγω της αποτελεσματικότητάς του στην ανακούφιση του πόνου.
Σύμφωνα με μελέτες, η λήψη δύο έως τριών φρέσκων φύλλων tanacetum ή μιας κάψουλας ξηρού αφεψήματος των φύλλων του καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των ημικρανιών για τους χρόνιους πάσχοντες από ημικρανία.
Για την ιστορία…
Όταν η σύζυγος ενός Ουαλλού γιατρού έπαψε να έχει ημικρανίες μετά από ένα ιστορικό 50 χρόνων, με θεραπευτική αγωγή με παρθενούλι ξεκίνησε η λεπτομερειακή επιστημονική διερεύνηση του βοτάνου.
Έτσι σε κλινικές δοκιμές στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, το βότανο αποδείχτηκε αποτελεσματικό γιατρικό για τις ημικρανίες
Η κύρια παραδοσιακή χρήση του τανατσέτο ήταν ως γυναικείο βότανο, καθώς ρυθμίζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο, όταν αυτός έχει γίνει ακανόνιστος και ευνοεί την ωορρηξία.
Έχει αντισπασμωδική δράση, γι’ αυτό και είναι δημοφιλές και για τις κράμπες περιόδου.
Ο Nicholas Culpeper/1653 ύμνησε τις ικανότητές του “ως γενικό δυναμωτικό της μήτρα,
την οποία καθαρίζει τη μήτρα,
αποβάλλει τον πλακούντα και κάνει στη γυναίκα όλα τα καλά που μπορεί να ελπίζει και να περιμένει από ένα ισχυρό βότανο”
Στους μετέπειτα χρόνους παρατηρήθηκε πως η αντισπασμωδική δράση του ήταν που ωφελούσε  τις γυναίκες κατά τον τοκετό, καθώς ενίσχυε τη λειτουργία της μήτρας και ταυτόχρονα ανακούφιζε από τις περιττές κράμπες που δυσκόλευαν τη διαδικασία του τοκετού.
Μετά τη γέννηση, το παρθρνούλι, όπως ακριβώς είχε πει ο Nicholas Culpeper, προωθούσε την αποβολή του πλακούντα.
Σε σύγχρονες έρευνες παρατηρήθηκε πως το παρθενούλι κατά την εμμηνόπαυση αντισταθμίζει την έλλειψη ορμονών και έτσι ανακουφίζει τα τυπικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Ήταν μια πρώτη γνωριμία με ένα αγαπημένο και πολύτιμο για μένα βότανο, για πολλούς ξεχασμένο, που το έχω παρακολουθήσει να επουλώνει πολύ δύσκολες πληγές.


           Σε επόμενο άρθρο μου όλες οι πληροφορίες για το ξεχασμένο βότανο
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
http://raoul.perrot.pagesperso-orange.fr/biographie%20de%20guillaume%20de%20salicet.htm#2%20-%20Sources%20bib1iographiques
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210009/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6571560/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7793142/
https://fr.wikipedia.org/wiki/Tanacetum_parthenium
https://en.wikipedia.org/wiki/Tanacetum
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8383641/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=health%2Ffeverfew
https://www.e-rheumatology.gr/scientific-articles/tanacetum-parthenium-feverfew

Share: