Οφθαλμικές σταγόνες κουρκουμίνης θεραπεύουν το γλαύκωμα

Οφθαλμικές σταγόνες κουρκουμίνης θεραπεύουν το γλαύκωμα- Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου και του Κολεγίου Imperial περιγράφουν μια νέα μέθοδο χορήγησης ενός εκχυλίσματος από τον κουρκουμά απευθείας στο πίσω μέρος του οφθαλμού

Η περίφημη κουρκουμίνη του κουρκουμά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε οφθαλμικές σταγόνες για τη θεραπεία των πρώιμων σταδίων του γλαυκώματος υποστηρίζει βρετανική επιστημονική ομάδα σε άρθρο που δημοσίευσε στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.
Στο αυτή τη μελέτη , οι ερευνητές αναφέρουν μια νέα μέθοδο χρησιμοποίησης της κουρκουμίνης, ισχυρότατης ουσίας του κουρκουμιού, κατευθείαν στο πίσω μέρος του ματιού, χρησιμοποιώντας οφθαλμικές σταγόνες, ξεπερνώντας το πρόβλημα βιοδιαθεσιμότητας  της κουρκουμίνης.
Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι νέες αυτές οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, η οποία είναι γνωστό ότι αποτελεί πρώιμο σημάδι γλαυκώματος.
Επίσης, διερευνούν πως οι οφθαλμικές σταγόνες θα μπορούσαν να  χρησιμοποιηθούν και ως διαγνωστικό εργαλείο σε διάφορες
“Η κουρκουμίνη είναι μια συναρπαστική ένωση που μας “υπόσχεται” ότι ανιχνεύει και θεραπεύει τον νευροεκφυλισμό που εμπλέκεται σε πολυάριθμες παθήσεις των οφθαλμών και του εγκεφάλου, από το γλαύκωμα μέχρι τη νόσο του Alzheimer, έτσι ώστε να μπορεί να χορηγηθεί εύκολα σε οφθαλμικές σταγόνες και να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους” υποστηρίζει η συγγραφέας της μελέτης, dr Francesca Cordeiro του Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας της UCL του  νοσοκομείο Western Eye και το Imperial College London.
Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που επηρεάζουν πάνω από 60 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και οδηγεί σε μη αναστρέψιμη τύφλωση μία στις δέκα περιπτώσεις.
Η κατάσταση αφορά κυρίως την απώλεια των γαγγλιοκυττάρων του αμφιβληστροειδούς, έναν τύπο νευρώνων που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς.
Η διακοπή της απώλειας αυτών των κυττάρων από νωρίς δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, επομένως αποτελεί βασική εστίαση της έρευνας για το γλαύκωμα
Η κουρκουμίνη έχει και παλαιότερα διαπιστωθεί ότι προστατεύει τα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς όταν χορηγείται από του στόματος.
Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές επιδίωξαν να βρουν μια πιο αξιόπιστη μέθοδο για τη χορήγηση κουρκουμίνης.
Η στοματική χορήγησηδεν είναι πολύ αποτελεσματική επειδή η κουρκουμίνη έχει μικρή βιοδιαθεσιμότητα και δεν διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος οι απαιτούμενες ποσότητες κουρκουμίνης και θα έπρεπε οι άνθρωποι να έπαιρναν πολύ μεγάλες ποσότητες δισκίων, έως και 24 ημερησίως, κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει γαστρεντερικές παρενέργειες.
Έτσι η ομάδα των ερευνητών ανέπτυξε ένα νέο νανομεταφορέα, όπου η κουρκουμίνη περιέχεται μέσα σε μια δραστική ουσία σε συνδυασμό με ένα σταθεροποιητή, τα οποία είναι γνωστό ότι είναι ασφαλή για ανθρώπινη χρήση και βρίσκονται ήδη σε υπάρχοντα προϊόντα ματιών.
Ο νανομεταφορέας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οφθαλμικές σταγόνες, ώστε μεγαλύτερες ποσότητες κουρκουμίνης να μεταφέρονται στον οργανισμό, αυξάνοντας τη βιοδιαθεσιμότητα του φαρμάκου κατά περίπου 400.000 με εστιασμένη την κουρκουμίνη στα μάτια αντί σε όλο το σώμα.
Οι ερευνητές εξέτασαν αρχικά το προϊόν σε κυτταρικές σειρές μοντελοποίησης του γλαυκώματος και στη συνέχεια έγιναν πειράματα σε αρουραίους με οφθαλμικές παθήσεις που περιελάμβαναν απώλεια γαγγλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς.
Μετά από χορήγηση των οφθαλμικών σταγόνων δύο φορές την ημέρα στα πειραματόζωα, για τρεις εβδομάδες, η απώλεια γαγγλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς μειώθηκε σημαντικά και η θεραπεία διαπιστώθηκε ότι είναι καλά ανεκτή χωρίς ενδείξεις ερεθισμού ή φλεγμονής των οφθαλμών.
Έχοντας βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο παροχής κουρκουμίνης, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορούσαν με τον ίδιο τρόπο να κάνουν διάγνωση της νόσου του Alzheimer, καθώς η κουρκουμίνη είναι γνωστό ότι δεσμεύεται με τις εναποθέσεις πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς, η οποία εμπλέκεται στην νόσο Alzheimer και μπορεί να ανιχνευθεί στον αμφιβληστροειδή.
“Εξετάζουμε τώρα τις διαγνωστικές χρήσεις για αυτές τις οφθαλμικές σταγόνες παράλληλα με άλλους τρόπους απεικόνισης του αμφιβληστροειδούς, καθώς οι οφθαλμικές εξετάσεις μπορούν να αποτελέσουν μια ευκαιρία για την ανίχνευση σημείων νευροεκφυλισμού με απλή, μη επεμβατική δοκιμή”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας  Ben Davis του Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας και Imperial College London
Η dr Francesca Cordeiro πρόσθεσε: “Καθώς ζούμε περισσότερο, οι ασθένειες όπως το γλαύκωμα και η νόσος του Αλτσχάιμερ αυξάνονται συνεχώς. Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στη ζωή των ανθρώπων που πλήττονται από αυτές τις καταστροφικές ασθένειες”.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

αναφορές:
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180724110233.htm
https://www.nature.com/articles/s41598-018-29393-8

Share: