Κοτόσουπα για το βράδυ της Ανάστασης!!!
Σε πολλούς από εμάς, μια από τις αγαπημένες μας πασχαλινές αναμνήσεις είναι η κοτόσουπα με αυγολέμονο!!!
Κοτόσουπα για το βράδυ της ανάστασης, ένα έθιμο σε πολλά χωριά του τόπου μας.
Πολλές οικογένειες εκείνου του καιρού, δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να εκτρέψουν αρνί ή κατσίκι για το Πάσχα, ενώ κότες είχαν σχεδόν τα περισσότερα σπίτια!!!
Έτσι η κοτόσουπα ήταν το Αναστάσιμο γεύμα το βράδυ του Σαββάτου μετά το “Δεύτε λάβετε φως” για πάρα πολλές οικογένειες.
Τις περισσότερες φορές τα υλικά της κοτόσουπας ήταν
-. η κότα
-. το ρύζι.
-. το λάδι
-. το αυγό και
-. ο χυμός του λεμονιού
Εγώ θα σας δώσω τη συνταγή της Αναστάσιμης κοτόσουπας των μετέπειτα χρόνων, όταν πια πολύ περισσότερα τρόφιμα γέμιζαν το ράφια και τα ντουλάπια της κουζίνας πολλών πια ελληνικών οικογενειών και προσαρμοσμένη στα δικά μου γαστρονομικά γούστα – είναι ένα πιάτο εύκολα προσαρμόσιμο στις γευστικές ιδιαιτερότητες!!!
Και τώρα στην συνταγή μου:
Θα χρειαστώ:
-. 3lit νερό – πάντα περίπου
-. 200gr ρύζι – πάντα περίπου-
-. ένα κοτόπουλο ή κότα, αν είναι δυνατόν ελευθέρας βοσκής,
-. τρία μεγάλα καρότα,
-. δύο μεγάλα κρεμμύδια,
-. 2 μεγάλα παστινάκια-parsnips, γνωστά και ως άσπρα καρότα και τα βρίσκουμε σε πολλές λαϊκές, αν δεν βρούμε δεν πειράζει,
-. τρία πράσα,
-. τρεις με τέσσερις μικρές πατάτες,
-. ένα ματσάκι σέλινο
-. δύο μικρές σελινόριζες,
-. δύο μικρά γογγύλια
-. θαλασσινό αλάτι όσο χρειάζεται,
-. μισό κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι,
-. μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι,
-. μισό κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ,
-. ένα με δύο φύλλα δάφνης,
-. ένα με δύο λεμόνια,
-. ανάλογο λάδι,
-. δύο αυγά.
Και-
-. πλένω πολύ καλά το κοτόπουλό και το βάζω σε μία μεγάλη κατσαρόλα*
-. ρίχνω το νερό μέχρι να σκεπαστεί το κοτόπουλο,
-. το βάζω στο μάτι της κουζίνας και περιμένω μέχρι λίγο πριν το βρασμό, οπότε και ξαφρίζω, δεν χρειάζεται πολύ, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
-. μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνω τη θερμοκρασία, σκεπάζω την κατσαρόλα και ενώ το κοτόπουλό σιγοβράζει αρχίζω να καθαρίζω τα λαχανικά μου.
-. καθαρίζω και πλένω πολύ καλά όλα μου τα λαχανικά****.
-. όλα μου τα λαχανικά τα αφήνω ως έχουν
-. ανοίγω την κατσαρόλα και προσθέτω τα λαχανικά μου στο κοτόπουλο, εκτός από το σέλινο και ξανα-σκεπάζω την κατσαρόλα μου!
-. ελέγχω τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζει το φαγητό μου, δεν πρέπει να σταματήσει ο βρασμός, σιγανός μεν αλλά να είναι συνεχόμενος.
-. σε 20 περίπου λεπτά από την αρχή του βρασμού, προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά μου – το σέλινο, το αλάτι και όλα τα μπαχάρια εκτός από το πιπέρι.
-. συνεχίζω το βρασμό του φαγητού μου για 15** το πολύ, λεπτά και το κοτόπουλό μου και τα λαχανικά μου είναι έτοιμα.
Στη συνέχεια:
-. με μία μεγάλη λαβίδα και τη βοήθεια μιάς τρυπητής κουτάλας, βγάζω το κοτόπουλο από τη κατσαρόλα μου και με προσοχή, το τοποθετώ σε μια μεγάλη πιατέλα και το αφήνω να με περιμένει,
-. με την τρυπητή κουτάλα βγάζω όλα μου τα λαχανικά και τα τοποθετώ σε μια πιατέλα και
-. σουρώνω το ζωμό μου σε μιά άλλη κατσαρόλα – δεν θέλω να έχω το παραμικρό κοκαλάκι από το κοτόπουλο στο ζωμό μου και
-. τοποθετώ την κατσαρόλα μου στο μάτι της κουζίνας
-. μόλις αρχίσει ο βρασμός προσθέτω το ρύζι, ανακατεύω, χαμηλώνω το μάτι στο ελάχιστο, σκεπάζω την κατσαρόλα μου και
-. σιγοβράζω για 20 λεπτά.
Περιμένοντας να βράσει το ρύζι μου:
-. ρίχνω σε ένα μπολ δύο ποτήρια του κρασιού ελαιόλαδο,
-. το χυμό ενός λεμονιού,
-. μισό κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι,
-. μισό κουταλάκι φρεσκοτριμμένο τζίντζερ και τα χτυπάω να ενσωματωθούν πολύ καλά,
-. με το μείγμα του λαδιού μου περιχύνω τα λαχανικά μου που έχω ήδη στην πιατέλα μου και τα τοποθετώ στο γιορτινό τραπέζι,
-. συνεχίζω με το κοτόπουλο, το οποίο “ξεκοκαλίζω”, το κόβω σε μέτρια κομμάτια και
-. το τακτοποιώ σε μία αναλόγου μεγέθους πιατέλα,
-. το “περιχύνω” και αυτό με το μείγμα του ελαιόλαδου και το τοποθετώ στο γιορτινό τραπέζι – σε λίγα λεπτά θα είναι έτοιμη και η σούπα!!!
Τα είκοσι λεπτά έχουν περάσει:
-. το ρύζι μου είναι έτοιμο, οπότε και ξεκινάω να αυγοκόψω τη σούπα μου
-. παίρνω την κατσαρόλα πάνω από το μάτι της κουζίνας
-. σε μία γαβάθα βγάζω λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και
-. προσθέτω το χυμό λεμονιού και αφού ανακατέψω πολύ καλά το αφήνω να με περιμένει,
-. σε μία άλλη γαβάθα χτυπάω σε μαρέγκα τα ασπράδια και όταν είναι έτοιμη προσθέτω τους κρόκους,
-. χτυπάω το μείγμα μου ελαφριά, ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά μου,
-. μόλις οι κρόκοι των αυγών ενσωματωθούν με την μαρέγκα, αρχίζω σιγά σιγά να προσθέτω λίγο-λίγο από το ζωμό που έχω στην γαβάθα, ο οποίος βέβαια έχει κρυώσει αρκετά, χωρίς να σταματήσω το χτύπημα του μείγματος – εδώ χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, διότι δεν πρέπει να ρίξω απότομα στο μείγμα του αυγολέμονου καυτό ζωμό, διότι θα “κόψει” το αυγό μου
-. συνεχίζω να προσθέτω στα αυγά το ζωμό που έχω στη γαβάθα, χωρίς να σταματήσω να “χτυπάω” συνέχεια το μείγμα μου
-. μόλις τελειώσει ο ζωμός που έχω στη γαβάθα, με μία κουτάλα παίρνω μικρές ποσότητες από την σούπα μου που έχω στην κατσαρόλα και το προσθέτω στα αυγά μου συνεχίζοντας να ανακατεύω – με τον τρόπο αυτό έχω ισορροπήσει τη θερμοκρασία και των δύο, οπότε μπορώ κάλλιστα να προσθέσω το μείγμα μου στην κατσαρόλα μου με την σούπα και
-. με το που ρίχνω το μείγμα των αυγών μου στην κατσαρόλα, γρήγορα, αλλά απαλά-απαλά με την κουτάλα μου ανακατεύω για λίγο τη σούπα μου, στη συνέχεια
-. πιάνω την κατσαρόλα μου από τις λαβές της και την φέρνω ένα δύο γύρους με τον γνωστό τρόπο που γνωρίζουμε όλοι όσοι μαγειρεύουμε, ώστε να γίνει η ενσωμάτωση των υλικών,
-. πασπαλίζω με μαύρο πιπέρι και αφήνω για δύο τρία λεπτά σκεπασμένη την κατσαρόλα μου να ηρεμήσει το φαγητό μου – η όλη διαδικασία του αυγοκόματος της σούπας μου, μαζί με τον χρόνο που χρειάζονται τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα, δεν διαρκεί πάνω από 3 το πολύ 5 λεπτά!!!
Σερβίρω σε βαθιά μεγάλα πιάτα, τα οποία συνοδεύουν μικρότερα πιάτα με το κοτόπουλο και τα λαχανικά,
προζυμένιο ψωμί ολικής αλέσεως και άσπρο κρασί!!!
Είναι καλά τεκμηριωμένο πια, πως η διατροφή μας επηρεάζει τα γονίδιά μας, όπως και ακριβώς και οι υπόλοιποι παράγοντες της ζωής μας.
Σημειώσεις:
* βράζω ολόκληρο το κοτόπουλο, χωρίς να πετάξω τίποτα, ούτε καν τις φτερούγες ή το δέρμα γιατί χρειάζομαι το κολλαγόνο που τα μέρη αυτά της κότας το έχουν πλούσιο, όπως και τα κόκαλα.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγος που σιγοβράζω το κοτόπουλό για αρκετή ώρα.
** αν το κοτόπουλο ή η κότα είναι ελευθέρας βοσκής και χρειάζεται περισσότερο βράσιμο, καθυστερώ να ρίξω τα πρώτα λαχανικά στην κατσαρόλα μου – πρέπει να έχει ήδη βράση η κότα μας για μισή ώρα.
Συνήθως οι κότες ελευθέρας βοσκής χρειάζονται περίπου δύο ώρες βράσιμο μέχρι το κρέας τους να γίνει μαλακό.
*** τις περισσότερες φορές, όταν η κότα, είναι όντως ελευθέρας βοσκής και το βράζω με το δέρμα δεν χρειάζεται λάδι, έχει το δικό της λίπος
**** προσπαθώ να αγοράζω λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας, με όσο το δυνατόν λιγότερα φυτοφάρμακα
Είναι καλά τεκμηριωμένο πια, πως η διατροφή μας επηρεάζει τα γονίδιά μας, όπως και ακριβώς και οι υπόλοιποι παράγοντες της ζωής μας.
Η σούπα μου αυτή περιέχει ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων:
υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης
υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών
υψηλές ποσότητες φυτικών ινών
βιταμίνη A
βιταμίνη C
βιταμίνη D
βιταμίνη Β1
βιταμίνη Β3
βιταμίνη B6
βιταμίνη Β9- φυλλικό οξύ
βιταμίνη B12
βιταμίνη Κ
χαλκό
μαγγάνιο
ψευδάργυρο
μαγνήσιο
φώσφορο
ασβέστιο
σίδηρο
κάλιο
νάτριο!
Αυτή είναι λοιπόν η κοτόσουπά μας, ένα συνηθισμένο πιάτο το βράδυ της Ανάστασης σε πολλά χωριά της Πελοποννήσου και ειδικά της Αχαΐας, που μπορεί να δεχτεί παραλλαγές, ανάλογα με τη φαντασία μας και την έμπνευση της στιγμής.
Το βασικό είναι να την προσφέρουμε με αγάπη στους ανθρώπους που αγαπάμε και νοιαζόμαστε!
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr