Ισχυρά αντιφλεγμονώδη αιθέρια έλαια για τις επίμονες φλεγμονές

   Οκτώ ισχυρότατα αντιφλεγμονώδη αιθέρια έλαια και δύο αποτελεσματικά αντιφλεγμονώδη μείγματα αιθερίων ελαίων για φλεγμονές του δέρματος, των μυών και των αρθρώσεων.

Ισχυρά αντιοξειδωτικά,
αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά αιθέρια έλαια, τα οποία μπορούν και αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές.
Ανάλογα με το συγκεκριμένο έλαιο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Κάποια είναι ιδανικά για διάχυση, άλλα είναι ιδανικά για μασάζ στους φλεγμονώδεις μύες και στις φλεγμονώδεις αρθρώσεις, ενώ άλλα είναι ιδανικά για επάλειψη τοπικά, για να καταπραΰνουν το φλεγμονώδες δέρμα.
Και αυτή είναι η ομορφιά των αιθέριων ελαίων—η μεγάλη ευελιξία τους.
Και πάμε να δούμε τα ισχυρότερα αιθέρια έλαια, τα ιδανικά για φλεγμονές.
1. τζίντζερ
Τα συμπεράσματα των μελετών είναι οι ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις του τζίντζερ μειώνουν τόσο την οξεία όσο και τη χρόνια φλεγμονή.
Το αιθέριο έλαιο του τζίντζερ είναι θερμαντικό ιδανικό  για την τόνωση της κυκλοφορίας.
Το χρησιμοποιούμε για να βοηθήσουμε στη μείωση των μυϊκών πόνων και των πόνων των αρθρώσεων.
2. θυμάρι
Το πολύτιμο θυμάρι περιέχει πολλές ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες αντιμετωπίζουν άμεσα και αποτελεσματικά πολλούς τύπους πόνων.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ισχυρές θεραπευτικές του ενώσεις το καθιστούν ιδιαίτερα χρήσιμο και στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.
Σε μια μελέτη για την διερεύνηση των πτυχών του πόνου, από τα 6 αιθέρια έλαια που δοκιμάστηκαν, το θυμάρι ήταν το πιο αποτελεσματικό.
3. ευκάλυπτος
Ένα άλλο αιθέριο έλαιο με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις είναι το αιθέριο του ευκάλυπτου.
Το αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου είναι ισχυρότατο αναλγητικό και χρησιμοποιείται συχνά για τους πονοκεφάλους καθώς και για τους πόνους των μυών και των αρθρώσεων.
Μια μελέτη που διεξήχθη το 2010 διαπίστωσε ότι η eucalyptol, το κύριο συστατικό του ευκαλύπτου, μείωσε την απελευθέρωση κυτοκινών που συμβάλλουν στη φλεγμονή.
Γενικά το αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου θεωρείται αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται σε τοπικές εφαρμογές, αλλά και μέσω εισπνοής.
Το πιο γνωστό αιθέριο έλαιο που κυκλοφορεί είναι το αιθέριο έλαιο του Eucalyptus globulus, το οποίο είναι είναι ασφαλές για ενήλικες και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών.
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου σε μικρά παιδιά χρησιμοποιούμε αιθέριο έλαιο Eucalyptus radiata και πάντα ζητάμε τη συμβουλή του παιδιάτρου μας που γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του παιδιού μας.
4. χαμομήλι
Το αιθέριο έλαιο του χαμομηλιού είναι ένα από τα ιδανικότερα αιθέρια έλαια για φλεγμονές.
Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις και  χρήσιμο για τα περισσότερα δερματικά προβλήματα.
Το αιθέριο έλαιο του χαμομηλιού είναι το ισχυρότερο αντιφλεγμονώδες της ομάδας των αντιφλεγμονωδών αιθερίων ελαίων και είναι από τα αιθέρια έλαια που θεωρείται ασφαλές για χρήση στα περισσότερα άτομα, ακόμα και στα παιδιά.
Οι φυσικά ήπιες και ηρεμιστικές ιδιότητές του σε συνδυασμό με τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις καθιστούν το αιθέριο έλαιο του χαμόμηλου ευεργετικό για σχεδόν όλες τις φλεγμονές του δέρματος!
5. ελίχρυσος
Το αιθέριο έλαιο του ελίχρυσου είναι ένα συναρπαστικό αιθέριο έλαιο.
Είναι ένα από τα πιο ακριβά αιθέρια έλαια και είναι βραβευμένο από πολλούς βοτανολόγους, για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
Σε έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ελιχρύσου παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιφλεγμονώδη δράση του.
Το αιθέριο έλαιο του Helichrysum stoechas είναι αποτελεσματικό και ιδανικό για πολλά δερματικά προβλήματα και χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος που έχουν σχεδιαστεί για ώριμο ή προβληματικό δέρμα.
Μειώνει τον πόνο των μυών και των αρθρώσεων που υποφέρουν από φλεγμονές  και συχνά αποτελεί συστατικό σε σκευάσματα ανακούφισης του πόνου.
6. κουρκούμι
Το αιθέριο έλαιο του κουρκουμά έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και ο λόγος είναι οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.
Το αιθέριο έλαιο του κουρκουμιού χρησιμοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής λόγω ρευματικών παθήσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα και χρησιμοποιείται γενικά,  για την ανακούφιση του πόνου που προκαλούν οι διάφορες φλεγμονές στο σώμα, ειδικά στους μύες και στις αρθρώσεις.
7. λεβάντα
Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας είναι ένα από τα ισχυρότερα αιθέρια έλαια για τις περισσότερες φλεγμονώδεις καταστάσεις του οργανισμού μας.
Έχει την ικανότητα να προάγει την επούλωση πολλών δερματικών προβλημάτων όπως ακμή,
οι ερεθισμοί,
τα εγκαύματα.
Είναι αναζωογονητικό του δέρματος,
ήπιο αναλγητικό,
με ηρεμιστικές και εξισορροπητικές ιδιότητες , οι οποίες αντιμετωπίζουν άμεσα τις φλεγμονές του δέρματος.
8. γαρύφαλλο
Είναι ένα ευέλικτο αιθέριο έλαιο, αποτελεσματικό σε περιπτώσεις  φλεγμονών, ειδικά του στόματος,
των μυών και των αρθρώσεων.
Το αιθέριο έλαιο του γαρύφαλλου το χρησιμοποιούμε όταν αντιμετωπίζουμε πόνο και φλεγμονή στο στόμα,
πονόδοντο,
πόνο και φλεγμονή στους μύες,
στις αρθρώσεις, ακόμη και σε λοιμώξεις του δέρματος.
Το κύριο συστατικό του γαρύφαλλου είναι η eugenol, η οποία περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Η ικανότητα της eugenol να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, συνδέεται άμεσα με την αποτελεσματικότητά της στην καταπολέμηση της φλεγμονής, καθώς το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή συνδέονται.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε eugenol, το γαρύφαλλο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ευαίσθητο ή τραυματισμένο δέρμα και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ή γύρω από παιδιά δύο ετών ή μικρότερα.
Μείγματα αιθέριων ελαίων για φλεγμονές
Θα σας δώσω δύο μείγματα αιθέριων ελαίων για φλεγμονές.
Το ένα είναι για φλεγμονές μυών και αρθρώσεων, ενώ το άλλο για φλεγμονές δέρματος.
Μείγμα για φλεγμονές αρθρώσεων και μυών
– σε ένα σκουρόχρωμο μπουκαλάκι ρίχνουμε 50 ml λάδι jojoba, ή  χαμομηλέλαιο και μέσα σταλάζουμε
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
12 σταγόνες αιθέριο έλαιο γλυκού πορτοκαλιού
14 σταγόνες αιθέριο έλαιο τζίντζερ
– αφού κλείσουμε το μπουκάλι μας, το ανακινούμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και
το αφήνουμε σε ησυχία για τέσσερις με πέντε ώρες μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
– κάνουμε κυκλικό μασάζ στα σημεία με το πρόβλημα, κάθε βράδυ, πριν πάμε για ύπνο και πάντα σε δέρμα που μόλις έχουμε πλύνει με σαπούνι κατάλληλο για το δέρμα μας και χλιαρό νερό
– επιμένουμε στο μασάζ μέχρι να απορροφηθούν τα λάδια μας!
Μίγμα για φλεγμονές του δέρματος
– σε ένα σκουρόχρωμο μπουκαλάκι ρίχνουμε 50 ml λάδι jojoba, ή ελίχρυσου και μέσα σταλάζουμε
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ελίχρυσου
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
– αφού κλείσουμε το μπουκάλι μας το ανακινούμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και
το αφήνουμε σε ησυχία για τέσσερις με πέντε ώρες μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
– κάνουμε κυκλικό μασάζ στα σημεία με το πρόβλημα – φλεγμονώδες και/ή ερεθισμένο δέρμα – κάθε βράδυ, πριν πάμε για ύπνο και πάντα σε δέρμα που μόλις έχουμε πλύνει με σαπούνι κατάλληλο για το δέρμα μας και χλιαρό νερό
– επιμένουμε στο μασάζ μέχρι να απορροφηθούν τα λάδια μας!
Επίλογος:
     Τα περισσότερα λάδια βοτάνων και τα αιθέρια έλαιά τους, τα οποία είναι ιδανικά, κατάλληλα και ειδικά για τις φλεγμωνώδεις καταστάσεις του δέρματός μας, έχουν ισχυρές ιδιότητες και δράσεις, οι οποίες συντελούν στην ίαση και στην απαλοιφή των προβλημάτων του δέρματος.
Όπως όμως όλες οι σπιτικές θεραπείες θέλουν χρόνο.
Πρέπει να δίνουμε έναν εύλογο χρόνο, ώστε τα λάδια μας να έχουν την ευκαιρία να “ξεδιπλώσουν” τις ιδιότητές του και το δέρμα μας την ευκαιρία να επωφεληθεί..
     Τα περισσότερα αιθέρια έλαια και λάδια βοτάνων μπορούμε κάλλιστα να τα εντάξουμε στη ρουτίνα της ευεξίας μας, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε φλεγμονές, διότι θεωρούνται ασφαλή για τους περισσότερους από εμάς.
Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ευαισθησίας ή αλλεργικής αντίδρασης, ειδικά εάν κάποιος έχει  ευαίσθητο δέρμα ή ορισμένες δερματικές διαταραχές. 
Πριν λοιπόν εφαρμόσουμε  κάποιο αιθέριο έλαιο, λάδι ή μείγμα λαδιών σε μια ευρεία περιοχή, πρέπει να κάνουμε επάλειψη σε ένα μικρό  μέρος του δέρματός μας, όπως σε ένα σημείο από το εσωτερικό του πήχη μας.
Εάν η περιοχή δοκιμής δεν αντιδρά μέσα σε μία ημέρα, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια το αιθέριο έλαιο ή λάδι που επιλέξαμε ή το μείγμα λαδιών.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αιθέρια έλαια όταν αντιμετωπίζουμε φλεγμονές.
Η διάχυση, το μασάζ και οι τοπικές εφαρμογές είναι όλες εξαιρετικές μέθοδοι αξιοποίησης των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. 
Μπορούν εύκολα να συμπληρώσουν άλλες θεραπείες και με πολύ λίγη προσπάθεια, ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να βιώσει τις θεραπευτικές ιδιότητές τους ιδιότητες.
Προσέχουμε μόνο το χρόνο διατήρησης, διότι τα αιθέρια έλαια όταν αναμιγνύονται με λάδια βάσης αλλοιώνονται πολύ γρήγορα, για αυτό πρέπει να αραιώνουμε πολύ μικρές ποσότητες και μόνο τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε.

Τι είναι η φλεγμονή και ποιος ο ρόλος της στον οργανισμό μας
Η φλεγμονή είναι το σύνολο το διεργασιών που κινητοποιεί ο οργανισμός μας, στην προσπάθεια του να διορθώσει μια βλάβη.
Παρότι τη φλεγμονή τη βιώνουμε ως πρόβλημα, στην πραγματικότητα είναι η διαδικασία που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για την επίλυσης μιας βλάβης που προηγήθηκε.
Όταν η διαδικασία ολοκληρώνεται φυσιολογικά, η βλάβη αποκαθίσταται και το σημείο που είχε τραυματιστεί ή υποστεί βλάβη, ανακτά τη φυσιολογική του λειτουργία – ένα από τα πολλά παραδείγματα, είναι η φλεγμονή μετά από ένα έγκαυμα στο δέρμα.
Αυτή η φυσική αμυντική διαδικασία φέρνει αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρού.
Καθώς το σώμα προσαρμόζει αυτήν την προστατευτική απόκριση, αναπτύσσονται τα συμπτώματα της φλεγμονής, όπως πρήξιμο,
πόνος,
αυξημένη ζεστασιά και ερυθρότητα του δέρματος, μέχρι να επέλθει η ίαση.
Οι φλεγμονές διακρίνονται σε οξείες- διάρκειας λίγων ημερών,
υποξείες- μεταβατικό στάδιο, και
σε χρόνιες- μεγαλύτερης διάρκειας.
Όταν οι φλεγμονές είναι οξείες, εμφανίζονται ως άμεση αντίδραση στο τραύμα, συνήθως εντός δύο ωρών.
Όταν οι φλεγμονές είναι χρόνιες, είναι μια συνεχιζόμενη απόκριση σε μια πιο μακροχρόνια ιατρική κατάσταση, όπως η αρθρίτιδα.
Οι χρόνιες φλεγμονές είναι όλες οι περιπτώσεις, όπου η διαδικασία της φλεγμονής δεν ολοκληρώνεται και η φλεγμονή παραμένει εκεί, σε χρόνια βάση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η φλεγμονή γίνεται μέρος του προβλήματος και αντί να οδηγήσει σε λύση του προβλήματος, επιδεινώνει τη βλάβη και έτσι έχουμε τη χρόνια φλεγμονή (a), η οποία επιβαρύνει τις ήδη υπάρχουσες μεταβολικές διαταραχές και προκαλεί νέες, που τροφοδοτούν περαιτέρω τη φλεγμονή, προκαλούν επιπρόσθετες επιπλοκές για την υγεία και έτσι έχουμε έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος  διαιωνίζει τη φλεγμονή και πρέπει πάση θυσία να τερματιστούν οι καταστάσεις που τη διαιωνίζουν, διότι οι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες είναι οι αιτίες των περισσότερων παθήσεων.
Τις φλεγμονές τις ταξινομούμε
-. με βάση τη διάρκεια:
Οξεία φλεγμονή – διαρκεί λίγα λεπτά ή ώρες.
Υποξεία – αρκετές ημέρες ή εβδομάδες.
Χρόνια – διαρκεί από αρκετούς μήνες έως μια ζωή με τις στιγμές ύφεσης και επιδείνωσης.
-. σύμφωνα με τη σοβαρότητα της αντίδρασης του σώματος:
φυσιολογική, η οποία είναι μια επαρκής αντίδραση του σώματος, που αντιστοιχεί στη φύση και στη δύναμη της επίδρασης ενός παθογόνου ερεθίσματος.
υπερευαίσθητη, η οποία είναι μια σημαντικά αυξημένη αντίδραση.
υποτονική, η οποία είναι η αδύναμη ή η απουσία αντίδρασης, η οποία εκδηλώνεται συνήθως σε ηλικιωμένους άνω των 60 ετών με ανεπαρκή διατροφή και ανεπάρκεια βιταμινών και σε άτομα με αδυναμία και εξάντληση.
-. με βάση τον εντοπισμό:
τοπική φλεγμονή – εξαπλώνεται σε περιορισμένη περιοχή ιστών ή οποιουδήποτε οργάνου.
συστημική φλεγμονή – επεκτείνεται σε οποιοδήποτε σύστημα του σώματος, π.χ σύστημα συνδετικού ιστού – ρευματισμός,
αγγειακό σύστημα – συστημική αγγειίτιδα.
Κλινικά συμπτώματα τοπικής φλεγμονής
ερυθρότητα – υπεραιμία
θερμότητα – υπερθερμία
οίδημα – πρήξιμο
πόνος – άλγος
Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν αντιμετωπίζουμε φλεγμονές στο σώμα μας, αλλά για να ξεκινήσουμε πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο ζωής μας.
Η διατροφή,
η άσκηση,
η επαρκής διατροφική πρόσληψη βιταμινών,
μετάλλων και ιχνοστοιχείων,
η επαρκής πρόσληψη υγρών,
η μείωση του στρες,
ο ποιοτικός ύπνος και διάφορες άλλες πρακτικές, όπως το μασάζ με αιθέρια έλαια, όλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.

Σημειώσεις:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο γιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
Εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
Δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

έρευνες, μελέτες, αναφορές:
https://www.hopkinsallchildrens.org/ACH-News/General-News/Are-Essential-Oils-Safe-for-Children
nytimes
“Anti-Inflammatory Effects of the Essential Oils of Ginger (Zingiber officinale Roscoe) in Experimental Rheumatoid Arthritis.”
“Antioxidant, anti-inflammatory and antinociceptive activities of essential oil from ginger.”
“Carvacrol, a component of thyme oil, activates PPARα and γ and suppresses COX-2 expression.”
“Inhaled 1,8-Cineole Reduces Inflammatory Parameters in Airways of Ovalbumin-Challenged Guinea Pigs.”
“Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future.”
“Anti-inflammatory and antioxidant properties of Helichrysum italicum.” Journal of Pharmacy and Pharmacolog
“Turmeronol A and turmeronol B from Curcuma longa prevent inflammatory mediator production by lipopolysaccharide-stimulated RAW264.7 macrophages, partially via reduced NF-ΚB signaling.”
“Anti-inflammatory effects of aromatic-turmerone through blocking of NF-ΚB, JNK, and p38 MAPK signaling pathways in amyloid β-stimulated microglia.”
“Antioxidant, analgesic and anti-inflammatory effects of lavender essential oil.” Anais Da Academia Brasileira De Ciências
“An Overview on the Anti-Inflammatory Potential and Antioxidant Profile of Eugenol.” Oxidative Medicine and Cellular Longevity 2018

a) https://www.mdpi.com/1660-4601/17/11/4135/htm

Share: