Η θεραπευτική και ενυδατική κρέμα προσώπου του Γαληνού

Θεραπευτική και ενυδατική κρέμα του Γαληνού, που μας έρχεται από τα βάθη του 2ου αι. μ.Χ

Τριαντάφυλλο, το άριστο…
Τριαντάφυλλο – και ναι, κάνει θαύματα στην επιδερμίδα.
Ενυδατώνει,
τονώνει,
καθυστερεί τη γήρανση της επιδερμίδας, ιδανικότατο για τις ώριμες επιδερμίδες.
Η συνταγή για την ενυδατική κρέμα με τριαντάφυλλο που θα σας δώσω είναι η κρέμα του Έλληνα γιατρού Γαληνού, 2ος μ.Χ. αιώνας, όπως μας έχει μεταφερθεί από το μακρινό παρελθόν και είναι, όπως λέγεται, η πρώτη καλλυντική κρέμα με θεραπευτικές ιδιότητες που επινοήθηκε.
Είναι μια παρασκευή γνωστή ως νερό-στο-λάδι ή water in oil.
Η λιπαρή ουσία είναι μεγαλύτερη από την υδατική.
Η κλασική συνταγή περιλαμβάνει κερί μέλισσας, σε συνδυασμό με  λάδι τριαντάφυλλου, και συμπληρώνεται με μια πολύ μικρή ποσότητα καθάριου νερού.
Ο Γαληνός έλεγε πως πρέπει να γνωρίζει κανείς τα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης, ώστε να δώσει το ανάλογο φάρμακο ή καλλυντικό.
Πιστεύεται πως ο Γαληνός παρασκεύασε την κρέμα αυτή για να θεραπεύσει, κατά πάσα πιθανότητα, τα σημάδια της ευλογιάς ή της ιλαράς
Τα πολυσύνθετα φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα, που ο ίδιος παρασκεύαζε είναι γνωστά στη βιβλιογραφία ως “γαληνικά” και η αντίστοιχη φαρμακοτεχνία ονομάζεται “γαληνική φαρμακευτική” .

Ήταν αυτός που πρώτος συνδύασε λίπος με νερό για να παρασκευάσει ένα ενυδατικό προϊόν.
Η κρέμα αφήνει μια χαρακτηριστική αίσθηση δροσιάς κατά την εφαρμογή της, από όπου και πήρε την ονομασία “cold cream”
Το κερί της μέλισσας, πρέπει να γνωρίζουμε, δεν  είναι ισχυρός γαλακτωματοποιητής.
Οι γαλακτωματοποιητές είναι ουσίες που βοηθούν στην ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων συστατικών π.χ. ενός λιπαρού και ενός υδατικού.
Παρασκευάζονται είτε από βιολογικά υλικά,
αυγά,
κρέας,
γάλα ή συντίθενται από λιπαρά οξέα και παράγωγά τους.
Το κερί της μέλισσας για να απορροφήσει το λάδι και το νερό, ώστε να μας δώσει ένα γαλακτωματοποιημένο προϊόν χρειάζεται ειδική μεταχείριση, για αυτό δεν  χρησιμοποιούμε μόνο κερί μέλισσας στις σύγχρονες συνταγές μας, οι οποίες περιέχουν μεγάλες υδατικές ή λιπαρές ουσίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα γαλακτοματωποιητή είναι η λεκιθίνη, ή ο βόρακας τα οποία χρησιμοποιούμε και στις καλλυντικές κρέμες.
Το κερί μέλισσας είναι ένα θαυμάσιο προϊόν, το οποίο χρησιμοποιούμε  σε συνδυασμό με τον εκάστοτε γαλακτωματοποιητή για να σφίξει την κρέμα μας και να της χαρίσει τις ευεργετικές του μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες.
Η θεραπευτική κρέμα του Γληνού σαν γαλακτοματωποιητή περιέχει μόνο το κερί.
Ενυδατική κρέμα του Γαληνού ή Cold Cream
-. τέσσερες κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο – αγνό παρθένο ελαιόλαδο
-. μία κουταλιά της σούπας κερί μέλισσας – το αγνό κερί μέλισσας μυρίζει μέλι 
-. μία έως τέσσερις κουταλιές της σούπας ροδόνερο τριαντάφυλλου  – το ροδόνερο βοηθά στην εξισορρόπηση της παραγωγής σμήγματος του δέρματος και χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της κυκλοφορίας.
Για να φτιάξουμε την κρύα κρέμα
Ξεκινάμε να ζεστάνουμε το ροδόνερο και να λιώσουμε το κερί στο λάδι.
Οι διαδικασία αυτή γίνεται γρήγορα και το ζέσταμα του ροδόνερου και το λιώσιμο του κεριού σχεδόν ταυτόχρονα, για αυτό πρέπει να έχουμε συγκεντρωμένα τα υλικά μας και εργαζόμαστε με τη μέθοδο του bain marie*  – το πρώτο σκεύος μας πρέπει να είναι μεγάλο, κατσαρόλα ή ταψί, ώστε να χωράει μέσα το σκεύος με το λάδι και το κερί και το σκεύος με το ροδόνερο.
Και
-. πρώτα-πρώτα τρίβουμε στο τρίφτη μας το κερί της μέλισσας
-. σε ένα σκεύος ρίχνουμε το ροδόνερο
-. σε ένα άλλο σκεύος ρίχνουμε το λάδι και το τριμμένο κερί και
-. τοποθετούμε και τα δύο σκεύη στο σκεύος του  bain marie*, το οποίο έχουμε πάνω σε απαλή φωτιά.
-. ανακατεύουμε το σκεύος που περιέχει το λάδι και το κερί μέχρι να λιώσει το κερί και
-. θερμομετράμε τα υλικά μας, το ροδόνερο και το μείγμα του λαδιού με το κερί, διότι τα δύο μείγματα πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία, υπάρχει βέβαια ανοχή, η οποία κυμαίνεται από 55 έως 65 βαθμούς C  και σβήνουμε τη φωτιά, και
-. ήρθε η ώρα να αναμίξουμε το λάδι με το ροδόνερο – εδώ είναι μια καθοριστική στιγμή της κρέμας μας
-. ξεκινάμε να ρίχνουμε αργά-αργά και λίγο λίγο το ροδόνερο στο μείγμα του λαδιού ανακατεύοντας συνεχώς – ιδανικό για το ανακάτεμα είναι ένα ανοξείδωτο μικρό μίξερ χειρός, όπως το μιξεράκι του φραπέ
-. συνεχίζουμε να προσθέτουμε το ροδόνερο πολύ σταδιακά, χτυπώντας όλη την ώρα, με τον ίδιο τρόπο όπως όταν παρασκευάζουμε μαγιονέζα.
-. όταν όλο το νερό έχει απορροφηθεί στο μείγμα λαδιού / κεριού, τα υλικά μας έχουν ομογενοποιηθεί και έχουν αποκτήσει την επιθυμητή κρεμώδη σύσταση,
-. σταματάμε αμέσως το χτύπημα, καθώς στο σημείο αυτό το υπερβολικό χτύπημα μπορεί να διαχωρίσει πάλι τα υλικά μας.
-. σε αυτό το σημείο αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε σταγόνες από αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο και από αιθέριο έλαιο λεβάντας ή και από τα δύο, με ανώτερη ποσότητα 10 σταγόνες
-. εάν ρίξουμε τα αιθέρια έλαια ανακατεύουμε για λίγο την κρέμα μας να ενσωματώσει τα αιθέρια έλαια και
– την αποθηκεύουμε σε γυάλινο βαζάκι.
-. μόλις κρυώσει κλείνουμε το βαζάκι μας και διατηρούμε την κρέμα μας σε δροσερό σημείο
Είναι μια θαυμάσια καλλυντική κρέμα με πάρα πολλές καλλυντικές ιδιότητες όπως:
– αντισηπτικές
– μαλακτικές
– αντιφλεγμονώδεις
– επουλωτικές,
– ενυδατικές,
– καταπραΰντικές
– αντιγηραντικές
Η ποσότητα που σας έδωσα είναι πρότυπη.
Μπορούμε αυξάνοντας τις ποσότητες να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα, την οποία να χρησιμοποιήσουμε ως βάση, την οποία εμπλουτίσουμε με βιταμίνες και αιθέρια έλαια, ανάλογα με τις ανάγκες της δικής μας επιδερμίδας.
Η κρέμα μας ρευστοποιείται αμέσως μόλις έρθει σε επαφή με το δέρμα μας
Την κρέμα μας την εφαρμόζουμε με απολύτως καθαρά χέρια, σε καθαρό πρόσωπο και στο λαιμό με ανοδικές, απαλές κινήσεις μέχρι να απορροφηθεί τελείως. 
Από την κρέμα μας φτιάχνουμε μικρές παρτίδες, χρησιμοποιούμε καθαρά και αποστειρωμένα σκεύη, καθώς και εργαλεία και επιφάνειες.
Η διάρκεια ζωής της κρέμας μας είναι  2 με 4 εβδομάδες.
και μία πρότυπη ποσότητες σε γραμμάρια:
4οgr ελαιόλαδο
10gr κερί μέλισσας
40gr ροδόνερο
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο
Το τριαντάφυλλου είναι ιδανικό για όλους τους τύπους του δέρματος με ενυδατικές,
καταπραϋντικές,
αντιρυτιδικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.
Εάν δούμε μούχλα ή η κρέμα μας μυρίζει άσχημα την πετάμε αμέσως.
*Η τεχνική του bain marie είναι:

-. τοποθετούμε μία κατσαρόλα ή ένα ταψί πάνω στο μάτι της κουζίνας μας και ρίχνουμε ένα μέρος νερού
-. μέσα τοποθετούμε ένα ή και περισσότερα σκεύη, ανάλογα με την περίσταση, μεταλλικά ή γυάλινα με τα υλικά μας
-. το νερό πρέπει να φτάνει μέχρι τη μέση του σκεύος που θα έχουμε τα υλικά μας και που έχουμε τοποθετήσει εντός του μεγάλου
-. ανάβουμε τη φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθούν τα υλικά μας με την βοήθεια του ατμού.

Σε επόμενο άρθρο θα σας δώσω την κρέμα με λάδι τριαντάφυλλου

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: