Η ισχυρή ομάδα αντιφλεγμονωδών βοτάνων για τη φλεγμονώδη κυτταρίτιδα

Η ισχυρή ομάδα των αντιφλεγμονωδών βοτάνων για την φλεγμονώδη κυτταρίτιδα* είναι:
– ευκάλυπτος
– λεβάντα
– χαμομήλι
– δεντρολίβανο
–Με τα αιθέρια έλαια των βοτάνων αυτών μπορούμε να κάνουμε μασάζ στα σημεία με φλεγμονώδη κυτταρίτιδα.
Οι πρότυπες ποσότητες είναι:
– για μασάζ σώματος:
Τριάντα– πάντα περίπου – σταγόνες αιθερίων ελαίων σε 100ml φυτικού λαδιού
– για πρόσωπο και το ντεκολτέ:
Πέντε περίπου σταγόνες αιθερίων ελαίων σε 50ml φυτικού λαδιού και πάντα προσέχουμε τις αλλεργίες μας.
– σαν λάδι βάσης χρησιμοποιούμε αμυγδαλέλαιο ή λάδι jojoba και μπορούμε να προσθέσουμε σε συνδυασμούς τα αιθέρια έλαια.

Αφού αναμίξουμε καλά το λάδι με τα αιθέρια έλαια, το βάζουμε σε ένα σκουρόχρωμο μπουκάλι με δοσομετρητή και το φυλάμε -για ένα περίπου μήνα-σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Κάνουμε καθημερινό μασάζ, από κάτω προς τα πάνω, στις περιοχές του σώματος που υπάρχει κυτταρίτιδα.
Πριν το μασάζ έχουμε πλύνει και έχουμε βουρτσίσει με μια τρίχινη βούρτσα τα σημεία του σώματός μας που έχουμε κυτταρίτιδα
Ο μικρότερος αριθμός αιθέριων ελαίων που μπορούμε να προσθέσουμε στο λάδι μας είναι τρία και ο μεγαλύτερος πέντε, υπάρχουν πάντα και ελάχιστες εξαιρέσεις με έξι 
Σε 10 σταγόνες λαδιού βάσης προσθέτουμε περίπου και ανάλογα με την περίπτωση, 4 σταγόνες αιθέριου ελαίου.
Και τώρα δύο ισχυρότατα μείγματα αιθερίων ελαίων για μασάζ στα σημεία με προβλήματα κυτταρίτιδας
Οι ποσότητες είναι πρότυπες και μπορούμε να κάνουμε όση ποσότητα θέλουμε 
Α) Σε 100 ml λάδι jojoba ή αμυγδαλέλαιο προσθέτουμε:
– 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο
– 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο φασκόμηλο
– 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο γκρέιπ-φρουτ 
– 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο κυπαρίσσι
Το δεντρολίβανο είναι πάντα το πρώτο βότανο που χρησιμοποιούμε για την κυτταρίτιδα λόγω των ισχυρών του ιδιοτήτων, οι οποίες βοηθούν το σώμα μας να απαλλαγεί από την κυτταρίτιδα.
Β) Σε 100 ml λάδι καλέντουλας – αυτό το θαυματουργό λάδι το τόσο φιλικό στο δέρμα μας – προσθέτουμε:
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο άρκευθου – το δημοφιλέστερο αιθέριο για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας
8 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι – ένα ονειρεμένο αιθέριο έλαιο απαραίτητο σε ένα μασάζ για την κυτταρίτιδα
8 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι – αγαπημένο αιθέριο έλαιο που μαζί με το κυπαρίσσι παλεύουν για να μας απαλλάξουν από την κυτταρίτιδα
8 σταγόνες αιθέριο έλαιο κυπαρίσσι – ιδανικότατο αιθέριο έλαιο για την κυτταρίτιδα
8 σταγόνες αιθέριο έλαιο μάραθο – από τα απαραίτητα για την κυτταρίτιδα
8 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο – από τα δημοφιλέστερα αιθέρια έλαια κατάλληλο και αυτό για την κυτταρίτιδα χάρη στις τονωτικές και συσφικτικές του ιδιότητες.
Έχουμε ένα μπουκαλάκι σκουρόχρωμο μέσα στο οποίο θα ρίξουμε το λάδι μας και μετά με τη σειρά όλα μας τα αιθέρια.
Κλείνουμε το μπουκαλάκι και το κουνάμε απαλά-απαλά να ομογενοποιηθούν τα λάδια μας και το αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και ξηρό σημείο.
Κάθε φορά που κάνουμε μασάζ κουνάμε το μπουκλάκι μας και με κυκλικές απαλές κινήσεις στο σημείο ή στα σημεία που έχουμε το πρόβλημα, από κάτω προς τα πάνω, απλώνουμε τα λάδια μας.
Οι κινήσεις μας να είναι σταθερές και κυκλικές ώστε να βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών και να αυξάνουν τη ροή του αίματος.
Χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας, σαν να ζυμώνουμε ψωμί, γιατί αυτό συμβάλλει στη μείωση του όγκου των λιποκυττάρων.
Συνεχίζουμε με τις γροθιές μας επιμένοντας στα σημεία με την πιο έντονη κυτταρίτιδα πιέζοντας αρκετά ώστε να μπορέσουμε να διαλύσουμε όσο μπορούμε από το λίπος – δεν είναι και τόσο εύκολο, θέλει προσπάθεια – και να βοηθήσουμε το μεταβολισμό μας.
Τελειώνουμε το μασάζ μας όπως το αρχίσαμε, με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
Βέβαια πριν να κάνουμε το μασάζ πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε κάνει το μπάνιο μας ώστε το δέρμα μας να είναι καθαρό για να δεχτεί τις ευεργετικές ιδιότητες των αιθερίων και του μασάζ.

* δεν αναφέρομαι στην “φλεγμονώδη” κυτταρίτιδα, η οποία είναι οξεία φλεγμονή του δέρματος και του υποδόριου ιστού και η οποία προκαλείται συνήθως από το  στρεπτόκοκκου/Streptococcus pyogenes  ή το σταφυλόκοκκου/Staphylococcus aureus, είναι δηλαδή βακτηριακή δερματική λοίμωξη.

Κυτταρίτιδα στην καθημερινότητά μας
Με την ορολογία της λέξεως “κυτταρίτιδα” συμβαίνει ένα παράδοξο -Κανείς δεν αρνείται ότι η λέξη “κυτταρίτιδα” έχει υποστεί κατάχρηση, για το λόγο ότι στην ιατρική το επίθεμα -ιδα αναφέρεται σε φλεγμονή, ή κάποια λοίμωξη.
Ως αποτέλεσμα, ο όρος “κυτταρίτιδα” μπορεί να αναφέρεται σε μια φλεγμονή των επηρεασμένων κυττάρων.
Στη λεγόμενη “κυτταρίτιδα”, δεν υπάρχει φλεγμονή που να συνδέεται με τα κύτταρα, αλλά πιθανώς μια αλλαγή των διάμεσων ιστών.
Γιατί λοιπόν μια επιστημονική παρερμηνεία έχει χρησιμοποιηθεί για τόσο πολύ καιρό στην ιατρική όσο και στην καθημερινή ζωή;
Υπήρξε μια περίοδος που η κυτταρίτιδα λαμβάνονταν υπόψιν ως μια απλή αύξηση του σωματικού λίπους στους υποδόριους ιστούς που σχετίζονταν με μια αλλαγμένη λεμφική και φλεβική κυκλοφορία και λεμφική στασιμότητα.
Συν τοις άλλοις, υπήρχε μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση ότι η κυτταρίτιδα ήταν στενά συνδεδεμένη με τη λεμφική στασιμότητα, προχωρώντας σε υποτονία ή ακόμα και φλεβική καθώς και λεμφική διαταραχή, για το λόγο αυτό, θεωρήθηκε ότι μια προηγούμενη διαταραχή στους κιρσούς θα έπρεπε να υπάρχει για να εμφανιστεί κυτταρίτιδα.
Στην πραγματικότητα, αυτό είναι αληθινό σε διάφορες περιστασιακές καταστάσεις.
Συνήθως οι διάμεσες μεταβολές της ασθένειας της κυτταρίτιδας εμφανίζονται σε πρώτη φάση και οι κιρσώδεις ή λεμφικές παρενέργειες εξελίσσονται από μονές τους αργότερα.
Σε κάθε περίπτωση, η τυπική όψη “φλούδας πορτοκαλιού” της κυτταρίτιδας προκαλείται συχνά από την αύξηση του σωματικού λίπους ή του περιεχομένου διάμεσου υγρού, ή από την αλλοίωση και αναδίπλωση των στρωμάτων του συνδετικού ιστού που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες καταστάσεις και με διαφορετικούς τρόπους.
Στην καθημερινότητά μας όταν αναφερόμαστε στην κυτταρίτιδα, είτε ως “φλεγμονώδη” κυτταρίτιδα, ή ως κυτταρίτιδα απλά, εννοούμε μια ενδογενής αλλαγή στη συνοχή του δέρματος που εμφανίζεται συνήθως σαν παραμόρφωση του δέρματος εξωτερικά και εσωτερικά.
Αποτελεί μία μορφή συσσωρευμένου λίπους κάτω από τον υποδόριο ιστό του δέρματος μας που δεν μπορεί να μεταβολισθεί εύκολα από τον οργανισμό μας.
Ο ιατρικός όρος “φλεγμονώδη” κυτταρίτιδα, αναφέρεται σε βακτηριακή μόλυνση του δέρματος και οι βοτανολόγοι συστήνουν βότανα που να τα χαρακτηρίζουν ισχυρές αντιβακτηριακές,
αντιφλεγμονώδεις και παυσίπονες ιδιότητες.

όλες οι πληροφορίες για την κυτταρίτιδα και για το πως χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια και τι πρέπει να προσέχουμε, στο άρθρο μου: Κυτταρίτιδα, ναι υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης αλλά θέλει προσπάθεια

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: thalia-botanologia.gr

Share: