Βάμμα τσουκνίδας – πως κάνω το πολύτιμο βάμμα για μείωση των φλεγμονών του οργανισμού, όπως ο καρκίνος του προστάτη

Βάμμα ονομάζεται το προϊόν που παίρνουμε όταν εμποτίζουμε βότανα σε αλκοόλ.

     Ένα από τα άρθρα μου της ενότητας “τρόποι παρασκευής και χρήσης” είναι και το “Βάμμα βοτάνων -ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων”
Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε τα πολύτιμα βάμματά τους!
Σε αυτό μου το  άρθρο θα σας πω πως κάνω βάμμα με την τσουκνίδα – στο άρθρο μου “Τσουκνίδα, ένα βότανο με σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες” θα δείτε γιατί η τσουκνίδα δεν πρέπει να λείπει από το ντουλάπι της κουζίνας μας, το αφιερωμένο στα βότανα και στα μπαχαρικά μας.
Και ίσως με ρωτήσετε γιατί στο ντουλάπι της κουζίνας μας – μα γιατί κει, στην κουζίνα μας, “ατσαλώνεται” το ανοσοποιητικό μας, αυτό το πολύτιμο σύστημα του οργανισμού μας, γιατί εκεί, στην κουζίνα μας, ετοιμάζουμε όλα αυτά τα φαγητά και τα εδέσματα που μας ευφραίνουν, μας ομορφαίνουν και μας  διατηρούν υγιείς.
Η διατροφή μας πρέπει να είναι τέτοια, ούτως ώστε, σιγά-σιγά μέσα από τη γνώση πρώτα και την εμπειρία αμέσως μετά, να φτάσουμε στο σημείο να πούμε πως “ναι, το φαγητό μας είναι το φαρμακό μας και το φάρμακό μας το φαγητό μας” –
     Πριν ξεκινήσουμε να ετοιμάζουμε το βάμμα της τσουκνίδας θυμόμαστε πως κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής του βοτάνου στο αλκοόλ, που στην ουσία είναι διαλύτης, διαχέεται μέρος των συστατικών του, χαρίζοντας στο αλκοόλ τις ιδιότητες και τη δράση του.
Ο ελάχιστος χρόνος εκχύλισης βοτάνου σε αλκοόλ είναι 2 εβδομάδες, μπορεί όμως να παραταθεί έως και 6 μήνες εάν έχουμε σκληρά μέρη, όπως φλοιούς και ρίζες.
Όσο περισσότερο καιρό μένει το βότανο μέσα στο αλκοόλ τόσο πιο δυνατό θα γίνει το βάμμα.
Ένας μήνας είναι ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.
Θα χρειαστώ:
-. τσουκνίδα, την οποία έχω πρόσφατα αποξηράνει, δύο με τρεις μέρες είναι αρκετές για να φύγει η υγρασία – εδώ χρειάζεται προσοχή, ώστε να μην μείνει ίχνος υγρασίας
-. ρακή υψηλών βαθμών
-. γυάλινο δοχείο με μεγάλο στόμιο, το οποίο να κλείνει αεροστεγώς
-. ξύλινο πιρούνι ανακατέματος – το έχω ειδικά για αυτή τη διαδικασία
Και
-. γεμίζω το γυάλινο δοχείο μου περίπου κατά τα 2/3 με την τσουκνίδα μου
-. στη συνέχεια ρίχνω το αλκοολούχο ποτό της αρεσκείας μου – προτιμώ πάντα ρακή υψηλών βαθμών – μέχρι να σκεπαστεί όλο το βότανό μου και να καλυφτεί και το υπόλοιπο 1/3 από το γυάλινο βάζο μου
-. κλείνω το βάζο μου και με το πιρούνι μου και με ήρεμες κινήσεις, ανακατεύω για μερικά λεπτά ώστε το βότανό μου να εμποτιστεί πολύ καλά με το ποτό μου.
-. αφήνω το δοχείο μου, όπως είναι κλειστό, σε ένα ζεστό σημείο μακριά από το άμεσο φως, μακριά από τον αέρα και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες για ένα περίπου μήνα.
-. τις πρώτες μέρες ανοίγω το βάζο μου και ανακατεύω με το πιρούνι μου το μείγμα μου.
-. μερικές φορές ίσως χρειαστεί να προσθέσω και άλλη ρακή
-. μετά το πέρας των  ημερών, σουρώνω με τη βοήθεια διηθητικού χαρτιού ή με ένα σουρωτήρι ή με ένα φίλτρο του καφέ, για να μην περάσουν κομματάκια του φυτού μέσα στο υγρό.
-. το υγρό που μου προέκυψε είναι το βάμμα μου μέσα στο οποίο έχουν περάσει και θα συντηρηθούν οι ουσίες του βοτάνου μου.
-. το βάμμα μου το ρίχνω σε αποστειρωμένα, σκουρόχρωμα μπουκαλάκια και το αποθηκεύω σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό σημείο.
-. μπορώ να το χρησιμοποιώ άνετα για ένα, με ενάμιση περίπου χρόνο.
-. δεν ξεχνάω να σημειώσω έξω από το μπουκάλι μου την ημερομηνία και το όνομα του βάμματός μου
-. κάθε βότανο που χρησιμοποιώ σε ξηρή μορφή μπορεί να γίνει βάμμα με αυτόν τον τρόπο.
Τρόποι χρήσεις:
Το βάμμα της τσουκνίδας μεταξύ άλλων,  έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις,
ηπατοπροστατευτικές,
αντιβακτηριακές και
αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μας προστατεύει από σχεδόν όλες τις φλεγμονώδεις παθήσεις
-. για να επωφεληθούμε από αυτές υπάρχουν διάφοροι τρόποι – ας δούμε κάποιους από αυτούς:
-. εμπλουτίζουμε ένα φλιτζάνι αφέψημα από τη ρίζα της με ένα κουταλάκι του γλυκού βάμμα για προστασία του οργανισμού μας από φλεγμονές.
-. εμπλουτίζουμε ένα φλιτζάνι έγχυμα από τα φύλλα και τους μίσχους της για τόνωση και αναζωογόνηση του οργανισμού μας
-. διαλύουμε ένα κουταλάκι του γλυκού βάμμα σε χλιαρό νερό και το πίνουμε το πρωί για τόνωση και μείωση των φλεγμονών του οργανισμού μας και για αντικαρκινική προστασία.
-. διαλύουμε ένα κουταλάκι του γλυκού βάμμα σε χλιαρό νερό και το πίνουμε το βράδυ για προβλήματα αρθρίτιδας και κατακράτησης υγρών – η τσουκνίδα όπως είδαμε έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις,
αναλγητικές και αντιαθριτικές δράσεις και ως εκ τούτου, τα εκχυλίσματα των φύλλων της, όπως το βάμμα, μειώνουν την απόκριση του πόνου σε πολλές επώδυνες καταστάσεις του οργανισμού, όπως οι αρθρίτιδες.
-. εμπλουτίζουμε ένα φλιτζάνι έγχυμα από τα φύλλα και τους μίσχους της τσουκνίδας και το πίνουμε ενδιάμεσα στα γεύματά μας για τις αφροδισιακές της ιδιότητες, η τσουκνίδα είναι βότανο με αφροδισιακές ιδιότητες, ιδανικό ίαμα για την ανδρική σεξουαλική ανικανότητα.
Το βάμμα της τσουκνίδας συνδυάζεται άριστα με το βάμμα του γαιδουράγκαθου,
του αγριοράδικου και της λουίζας, ειδικά το μείγμα τσουκνίδας και γαιδουράγκαθου και το μείγμα τσουκνίδας και αγριοράδικου είναι πανίσχυρα μείγματα με θεαματικά αποτελέσματα.
Πρότυπη ποσότητα:
Για μονή εκχύλιση:
-. μισό λίτρο αλκοόλ και
-. 50gr αποξηραμένου βοτάνου
-. το αλκοολούχο ποτό που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι:
ρακή
βότκα ή
ρούμι.
-. δεν χρησιμοποιούμε ποτά με άρωμα όπως π.χ το ούζο ή το τσίπουρο γιατί περιέχουν γλυκάνισο
-. δεν χρησιμοποιούμε ποτά με άρωμα όπως π.χ το ούζο.
Σημειώσεις:
-. είναι σημαντικό, όταν χρησιμοποιούμε φρέσκα βότανα να τα αφήνουμε μία-δύο μέρες να φύγει η υγρασία – ας θυμηθούμε πως κάνουμε βάμματα βοτάνων
-. η ποσότητα των υλικών είναι πρότυπη εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε αναλογία ότι ποσότητα θέλουμε.
-. αν συλλέξουμε μόνοι μας την τσουκνίδα καλό είναι να γνωρίζουμε κάποιους σημαντικούς κανόνες – Συλλογή βοτάνων,μια ασχολία που απαιτεί απόλυτη γνώση του αντικειμένου
-. τα βάμματα των βοτάνων είναι ισχυρά ιάματα και για το λόγο απαιτείται προσοχή στη λήψη τους
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και η Επιτροπή Φαρμακευτικών Φυτικών Προϊόντων (HMPC), έχουν εγκρίνει τη χρήση της τσουκνίδας σαν παραδοσιακό φυτικό βοήθημα, μεταξύ άλλων, 
για τις διαταραχές των γεννητικών οργάνων,
για τον πόνο και τις φλεγμονές,
για τα δερματικά προβλήματα, όπως η σμηγματόρροια και οι μικρές πληγές,
ως επικουρικό ίαμα για τις διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, όπως οι ουρολοιμώξεις και γενικά έχει εντάξει την τσουκνίδα στην ομάδα των διουρητικών βοτάνων.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
Σημειώσεις:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/urticae-herba
https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/species-diureticae
https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-community-herbal-monograph-urtica-dioica-l-urtica-urens-l-herba_en.pdf

Share: