garam masala – το garam masala είναι ένα ισχυρό μείγμα μπαχαρικών, εξαιρετικής γεύσης με πλήθος θρεπτικά συστατικά.
garam σημαίνει καυτερό και masala μείγμα μπαχαρικών.
Το γευστικό αυτό μείγμα χρησιμοποιείται μόνο του ή μαζί με άλλα αρωματικά.
Στην αγιουρβέντα -η επιστήμη της ζωής- garam σημαίνει “θερμαίνοντας το σώμα”, καθώς στην ιατρική της αγιουρβέντα αυτά τα μπαχαρικά πιστεύεται ότι ανυψώνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Η σύνθεση του garam masala διαφέρει από τόπο σε τόπο και πολλές φορές, από γούστο σε γούστο, και βέβαια καμία δεν είναι αυθεντικότερη των άλλων.
Τα συστατικά του μείγματος, φρυγανίζονται και εν συνεχεία αλέθονται όλα μαζί.
Μία αρκετά συνηθισμένη Ινδική συνταγή για garam masala, περιέχει τα εξής μπαχαρικά :
κόκκους μαύρου και λευκού πιπεριού
κανέλα,
γαρίφαλλα,
μασίς – μπαχαρικό συγγενές με το μοσχοκάρυδο, το οποίο προέρχεται από δέντρο του γένους Myristica
λοβούς μαύρου και πράσινου κάρδαμου
φύλλα δάφνης και
κύμινο
Πολλές φορές θα δούμε να προστίθενται στο μείγμα και αρωματικά βότανα, ενώ,
όπου οι συνταγές το απαιτούν, τα μπαχαρικά αλέθονται με νερό και γάλα καρύδας ή άλλα υγρά, για να δημιουργηθεί μια εξαίσια αρωματική πάστα.
‘Όπως είπαμε η σύνθεση του garam masala διαφέρει από πιάτο σε πιάτο και από γούστο σε γούστο και
το εκπληκτικό είναι ότι σε κάποια πιάτα όπως το roghan josh, ένα είδος αρνιού στιφάδο, η μαγείρισσα δοκιμάζει προσεκτικά-προσεχτικά ώστε για να καθορίσει την ακριβή στιγμή που θα πρέπει να προστεθεί το κάθε καρύκευμα, έτσι προστίθενται πρώτα ο κόλιαντρος και η πιπερόριζα αλεσμένα, μετά
το garam masala και τέλος το τσίλι αλεσμένο και αυτό, το δε garam masala είναι ένα ισχυρότατο μείγμα από
γαρίφαλα,
κάρδαμο,
μάραθο,
τσίλι,
κύμινο,
κουρκούμι και
μοσχοκάρυδο!
Σε ένα άλλο πιάτο το murgh kari, κοτόπουλο με κάρυ, η διαδικασία είναι περίτεχνη και ακριβής.
Έτσι, πρώτα τηγανίζεται το κοτόπουλο και απομακρύνεται από το τηγάνι ενώ σταδιακά προστίθενται
το κρεμμύδι,
το σκόρδο και φρέσκο τζίντρερ-πιπερόριζα, τα οποία σιγο-μαγειρεύονται για 7–8 λεπτά.
Στη συνέχεια και κατά το δεύτερο στάδιο, προστίθενται
το κύμινο,
το κουρκούμι
κιτρινόριζα και
σπόροι κορίανδρου,
καγιέν και
μαραθόσποροι αλεσμένα μαζί με νερό και τηγανίζονται για περίπου ένα  λεπτό.
Και πάμε στο τρίτο στάδιο, το οποίο περιλαμβάνει την προσθήκη ντομάτας κονκασέ με φρέσκα φύλλα κόλιαντρου , γιαούρτι και αλάτι και το κοτόπουλο, τοποθετημένο στη μέση όλων αυτών των υπέροχων μπαχαρικών στο τηγάνι , όπου προστίθεται λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Τελευταία πινελιά – το πασπάλισμα με λίγο garam masala και το τηγάνι σκεπάζεται και
αφήνεται να ψηθεί για άλλα 20 λεπτά, πριν σερβιριστεί!
Και επειδή η φαντασία δεν έχει όρια, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε , σε ορισμένες συνταγές μπορούμε να προσθέσουμε
ξηρούς καρπούς,
σκόρδα,
κρεμμύδια,
αστεροειδή γλυκάνισο,
να παντρέψουμε προσεχτικά αυτές τις εξωτικές γεύσεις με τις δικές μας εξίσου υπέροχες μεσογειακές γεύσεις δηλ να προσθέσουμε
ρίγανη,
μαντζουράνα,
δυόσμο,
μαϊντανό, προσέχοντας να έχουμε ισορροπημένη δράση ή να τονίσουμε μόνο ένα άρωμα!
Επίσης το garam masala μπορούμε να το φρυγανίσουμε πριν από τη χρήση,
για να απελευθερώσει τις εξαίσιες γεύσεις του και τα αρώματά του.
Ας πειραματιστούμε και ας φτιάξουμε το δικό μας garam masala!
Δοκιμάζουμε και παντρεύουμε τη ρίγανη,
το κουρκούμι,
το μαύρο πιπέρι  με το υπέροχο λεμόνι.
Δοκιμάζουμε το garam masala σε ψητά αλλά και σε τηγανιτά λαχανικά.
Οι γεύσεις και τα αρώματα θα μας συνεπάρουν!
Το garam masala μπορούμε να το διατηρήσουμε και σε γυάλινα καλά σφραγισμένα βαζάκια!

Κείμενο και επιμέλεια : thalia-botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στηωbotanologia.gr : Βότανα και μπαχαρικά στην υπηρεσία της υγείας μας!

Share: