Χυμοί φρούτων και λαχανικών με την προσθήκη μπαχαρικών και βοτάνων

Χυμοί φρούτων και λαχανικών

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν πρέπει να κάνουμε χυμό με ένα ή πιο πολλά φρούτα, αν πρέπει να προσθέσουμε κάποιο αφέψημα ή έγχυμα βοτάνου ή 
αν μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο μπαχαρικό ή κάποια γλυκαντική ουσία.
Αν οι χυμοί φρούτων -όπως και τα φρούτα-πρέπει να αποτελούν ένα γεύμα από μόνα τους ή να τρώγονται και να πίνονται μαζί με το γεύμα.
Η άποψή μου είναι ότι πριν από όλα πρέπει να
γνωρίζουμε και να γνωρίσουμε το δικό μας οργανισμό.
Να μάθουμε σιγά – σιγά πως λειτουργεί, τι είναι εκείνο που τον ενοχλεί και τι είναι εκείνο που τον ευχαριστεί.
Όπως ένας δείκτης ραδιοφώνου έτσι και
το σώμα μας λαμβάνει συνεχώς έναν τεράστιο όγκο δεδομένων και πληροφοριών από τον εξωτερικό κόσμο και ιδιαίτερα από τον κόσμο των τροφών.
Σε όλες αυτές τις ορατές και αόρατες επιρροές δεν παραμένει απαθές και αδιάφορο , κάθε άλλο…
Παράγει συγκεκριμένα μηνύματα τα οποία προσπαθούν να μας πουν τι να κάνουμε κάθε στιγμή και διαμορφώνει τις διαδικασίες για να διασφαλιστεί η ισορροπημένη του λειτουργία.
Υποχρέωση δική μας λοιπόν είναι να ακούμε τα μηνύματα που μας στέλνει το σώμα μας,
να τα ερμηνεύουμε σωστά και
πάντα να τα εφαρμόζουμε.
Μην ξεχνάμε ότι η καλή υγεία απαιτεί και φυσικό ένστικτο.
Και τώρα ας έρθουμε στην αρχική μας ερώτηση.
Γενικά οι συνδυασμοί των χυμών από φρούτα,
από λαχανικά και
από βότανα είναι πάμπολλοι.
Τις περισσότερες δε φορές οι ανάμεικτοι φρέσκοι χυμοί είναι πολύ πιο θρεπτικοί από το χυμό ενός μόνο φρούτου ή λαχανικού διότι
οι ανάμεικτοι χυμοί μας προσφέρουν μιά μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών όπως:
– αντιοξειδωτικά,
– βιταμίνες,
– φυτικές ίνες,
– μέταλλα.
Και για να μην χάνουμε τις φυτικές ίνες -ένα μειονέκτημα των χυμών-προτιμάμε αντί για το στίφτη και τον αποχυμωτή το μπλέντερ.
Με το μπλέντερ έχουμε πολύ λιγότερη απώλεια φυτικών ινών.
Έτσι μπορούμε να έχουμε χυμούς:
* από λεμόνι με την προσθήκη στέβιας ή αυάης.
* από ανανά+μήλο.
* από αχλάδι+μήλο+κανέλα+μέλι.
* από πεπόνι+γκρέιπ φρουτ+ροδάκινο-ένας χυμός για ισχυρή τόνωση του ανοσοποιητικού.
* από γκρέιπ φρουτ+κιτρολέμονο+λεμόνι με την προσθήκη μελιού ή αυάης.
* από ροδάκινο+μήλο+λίγο λάιμ με την προσθήκη δυόσμου -από τους πιο ευωδιαστούς και δροσιστικούς χυμούς με ένα πλήθος θεραπευτικών συστατικών.
* από ντομάτα+καρότο+μήλο.
* από παντζάρι+καρότο+λίγο λεμόνι+αλάτι+λίγο ελαιόλαδο.
* από ντομάτα+καρότο+λίγο ελαιόλαδο+αλάτι.
* από ντομάτα+νεροκάρδαμου.
* από ντομάτα+σέλινο ή και μαϊντανό με την προσθήκη αλατιού λαχανικών και κοκκινοπίπερου.
* από καρότο+σέλινο με την προσθήκη λίγο από χυμό μαϊντανού και από αλάτι λαχανικών.
* από καρότο+μήλο με την προσθήκη τζίντζερ-το καρότο με το μήλο είναι ένας αλληλοσυμπληρούμενος ισχυρότατος συνδυασμός με πλήθος καροτένια και βιταμίνες
* από καρότο+σπανάκι+σέλινο σε ίσες αναλογίες με την προσθήκη κρόκου.
* από μήλο+αγγούρι και τζίντζερ.
* από αγγούρι+πορτοκάλι με την προσθήκη τζίντζερ-ιδανικός χυμός για άτομα που ιδρώνουν πολύ.
* από σέλινο και λίγο λεμόνι ή γκρέιπ φρουτ ή καρότο ή λάχανο…το σέλινο είναι ένα από τα καλύτερα χωνευτικά , μπορούμε να το συνδυάσουμε με πάρα πολλά άλλα λαχανικά.
* από λάχανο και σέλινο ή ντομάτα ή καρότο σε αναλογίες 75% λάχανο και 25% όποιο άλλο λαχανικό επιλέξουμε – το λάχανο είναι εξαίρετη πηγή χλωροφύλλης 
* από καρότο και όποιο άλλο λαχανικό μας αρέσει π.χ ή ντομάτα ή σέλινο ή λάχανο ή μαϊντανό με την προσθήκη πιπερόριζας ή κουρκούμι.
* από ανανά και παντζάρι σε αναλογίες 2/3 χυμός ανανά και 1/3 χυμός από παντζάρι.
Μπορούμε να έχουμε σαλάτες:
*με ένα τριμμένο καρότο+ένα τριμμένο μήλο+ λίγο μαϊντανό+ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο+λίγο μπρόκολο(ωμό)+ένα κρεμμυδάκι φρέσκο+μία κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο+λίγο λεμόνι+αλάτι+ελαιόλαδο, την οποία θα συνδυάσουμε με ένα παξιμάδι βρώμης ή κριθαριού.
Είναι μία εξαίρετη σαλάτα στη γεύση με ένα πλήθος θρεπτικά συστατικά ειδικά για τα παιδιά μας.
Οι χυμοί και τα φρούτα δεν πρέπει να τρώγονται και να πίνονται κατά την διάρκεια των γευμάτων όπως και
δεν πρέπει να τρώμε γλυκά και ξινά φρούτα μαζί.
* το πεπόνι
* το σταφύλι
* το καρπούζι είναι φρούτα που πρέπει να τρώγονται μόνα τους-υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις-
Χυμοί με ισχυρές γεύσεις -λόγω των ισχυρών τους ενώσεων-όπως από παντζάρια και σπανάκι πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες ή να συνδυάζονται με
καρότο,
μήλο,
σέλινο.
Ας δούμε τώρα λίγο τα μπαχαρικά μας:
τα μπαχαρικά όπως:
* η πιπερόριζα,
* το κουρκούμι,
* η κανέλα,
* το siberian ginseng και
* το κοκκινοπίπερο είναι απαραίτητα στη διατροφή μας γιατί ενισχύουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου ενώ δίνουν μιά πικάντικη γεύση σε όλους τους χυμούς μας.
* η στέβια,
* το μέλι,
* η αυάη και
* το πετιμέζι είναι εξαίρετα γλυκαντικά με πλήθος θρεπτικών συστατικών απαραίτητων στον οργανισμό μας επιπλέον δε
προσθέτουν μιά υπέροχη παχιά γεύση σε όλους τους χυμούς μας.
Οι συνδυασμοί όπως παρατηρούμε είναι πάρα πολλοί, ας
αφήσουμε την φαντασία μας ελεύθερη και ας πειραματιστούμε με το πλήθος των λαχανικών και των φρούτων που έχουμε στη χώρα μας.

Όλοι και πάντα μπορούμε και πρέπει να είμαστε υγιείς!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: