Αμύγδαλα, αμυγδαλέλαιο, αμυγδαλόγαλα – τα πολύτιμα

Τα αμύγδαλα, εκτός του ότι είναι ένα από τα πιο νόστιμα είδη ξηρών καρπών, είναι και μιά πηγή σπουδαίων φυτοθρεπτικών συστατικών απαραίτητων στον οργανισμό μας, εξαιρετικά για τη γενική μας υγεία.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα,
προστατεύουν την καρδιάς μας,
μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη,

ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία,
εξισορροπούν τη χοληστερίνη,
καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα,
συμβάλλουν στην υγεία των οστών και των δοντιών μας,
διατηρούν λαμπερή την επιδερμίδα μας,
συμβάλλουν στην υγεία των μαλλιών μας,
βοηθούν να χάσουμε βάρος, αν χρειάζεται, ως μέρος μιας υγιεινής, καλά ισορροπημένης διατροφής.
Είναι ασφαλές να τρώγονται με ουρική αρθρίτιδα και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου επαναλαμβανόμενων κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας.
Απλά πρέπει να προσέχουμε πως τα τρώμε!

Ο διαβήτης τύπου 2, είναι και αποτέλεσμα του τρόπου ζωής μας με τη διατροφή να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
Μία από τις ομάδες τροφίμων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ευζωία μας είναι και οι ξηροί καρποί.
Οι ξηροί καρποί, είναι γνωστό, μας χαρίζουν πάμπολλα οφέλη.
Κάποιοι από αυτούς  είναι αποτελεσματικότεροι από τους άλλους για τα άτομα με διαβήτη.

-1. Για τον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη ναι στα αμύγδαλα, όχι στους υδατάνθρακες
Ένα από αυτά τα συστατικά των ξηρών καρπών είναι και το μαγνήσιο.
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας,
την κατασκευή και τη διατήρηση του μυϊκού ιστού και για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Από τους ξηρούς καρπούς τα αμύγδαλα είναι ο πιο αγαπημένος.
Τα αμύγδαλα βοηθούν τον οργανισμό μας να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και αυτό διότι δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού προστατεύοντάς μας από την ξαφνική και έντονη ανάγκη για φαγητό κάτι που
οδηγεί στην ανεξέλεγκτη λήψη τροφής και κατ΄επέκταση στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Εκείνο όμως που κάνει τα αμύγδαλα αναγκαία είναι η ικανότητά τους να «μπλοκάρουν» κατά κάποιον τρόπο τις θερμίδες.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η σύνθεση τους τα καθιστά τον πλέον άπαχο ξηρό καρπό και η κατανάλωση μίας χούφτας την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου και τη χοληστερόλη τους.
Σε συγκεκριμένες μελέτες εθελοντές που έπασχαν από διαβήτη 2  αντικατέστησαν τις υδατανθρακούχες τροφές που κατανάλωναν καθημερινά με μισό φλιτζάνι ανάμεικτους ξηρούς καρπούς.
Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα επίπεδα του σακχάρου τους και της “κακής” χοληστερόλης άρχισαν σταδιακά να μειώνονται μέσα σε ένα τρίμηνο.
Βέβαια -επισημαίνουν οι ερευνητές – τα συμπεράσματα αυτά δεν καθιστούν τους ξηρούς καρπούς το “κλειδί” για τον έλεγχο του διαβήτη, συμβάλουν όμως σε μία υγιεινή διατροφή, η οποία είναι καθοριστική για τη γενική μας υγεία.
Οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη, αλλά-επισημαίνουν οι ερευνητές- τα συγκεκριμένα λίπη είναι υγιεινά και συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων,
με τη μείωση της “κακής” χοληστερίνης και με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία μας.
Δεν είναι σαφές γιατί μειώθηκαν η χοληστερίνη και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αλλά υποψιάζονται ότι σπουδαίο ρόλο έπαιξαν τα μονοακόρεστα λίπη των ξηρών καρπών,
οι πρωτεΐνες και οι πολυφαινόλες τους.
Και επισημαίνουν:
“η διατροφή είναι πολύ σημαντική, ακόμα και για όσους παίρνουν φάρμακα και για τους ανθρώπους που δεν ξετρελαίνονται για ξηρούς καρπούς, υπάρχουν και άλλες πηγές μονοακόρεστων λιπαρών όπως:
– το ελαιόλαδο,
– το αβοκάντο και άλλα”
     Εμείς ας μην ξεχνάμε να συμπεριλαμβάνουμε στην καθημερινή μας διατροφή τα αμύγδαλα και τα καρύδια, τα οποία εκτός από νόστιμα είναι και απαραίτητα για την ισορροπία του οργανισμού μας.
-2. Τα αμύγδαλα είναι από τις πλουσιότερες πηγές μαγνησίου, καλίου και βιταμίνης Ε
Κάλιο το μαγνήσιο και η βιταμίνη Ε – Τα αμύγδαλα είναι από τις πλουσιότερες πηγές μαγνησίου και καλίου στη διατροφή μας.
Δυο χούφτες αμύγδαλα την ημέρα είναι αρκετά για να προστατέψουν τον οργανισμό μας από την έλλειψη
– καλίου
– μαγνησίου και
– βιταμίνης Ε
Το κάλιο και το μαγνήσιο είναι δύο πολύ σημαντικά στοιχεία για την σωστή λειτουργία των κυττάρων μας!
Κάλιο – ρυθμιστής της κυτταρικής λειτουργίας.
Μαγνήσιο – πάνω από τριακόσια (300 ) ένζυμα απαιτούν την παρουσία του για τις αντιδράσεις τους!
Βιταμίνη Ε – ελαττώνει τον ρυθμό και την ένταση της γήρανσης των κυττάρων μας!
Τα βασικότερα θρεπτικά συστατικά των αμυγδάλων – με τη φλούδα – ανά 100gr είναι:
687 mg κάλιο – 20% της ημερήσιας πρόσληψης
275 mg μαγνήσιο – 69%  της ημερήσιας πρόσληψης
24 mg βιταμίνη Ε – 124% 
Ας μην ξεχνάμε λοιπόν μέσα στα πλαίσια της διατροφή μας να εντάσσουμε αυτόν τον πολύτιμο ξηρό καρπό – τα αμύγδαλα!
Οι ποσότητες καλίου και μαγνησίου που χρειαζόμαστε την ημέρα είναι:
Κάλιο -άνδρες όσο και οι γυναίκες 4700 milligrams την ημέρα.
Μαγνήσιο -420 milligrams οι άντρες και 320 οι γυναίκες.
-3. Μια χούφτα αμύγδαλα και μια χούφτα σταφίδες για την μνήμη μας
Η μνήμη μας, τα αμύγδαλα και οι σταφίδες
     … έτσι κυλούσε η μνήμη μου βαθειά μες στην ψυχή μου…
και συνεχίζει ο μεγάλος ποιητής* λίγο πάρα κάτω:
     Και ήταν ως να συνέβαιναν τα πάντα πάλι τώρα
     Διότι όπως κι η αίσθησις και η μνήμη είναι ποτάμι
     Είναι μεγάλος ποταμός…
Πολλά έχουν γραφτεί για τη μνήμη,
πολλοί ερευνητές,
πολλές έρευνες,
πολλές πληροφορίες…
Γνωρίζουμε ότι η μνήμη μας κωδικοποιεί και αποθηκεύει:
   – πλήθος πληροφοριών
   – πλήθος τεκμηριωμένων γνώσεων
   – πλήθος συμβάντων
Και πολύ απλά – μπορούμε να καταλάβουμε -νομίζω-τι μπορεί να επιφέρει στη ζωή μας η εξασθένιση της μνήμης μας και όλοι, λίγο πολύ, σήμερα γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε βαθμιαία εξασθένηση τη μνήμη μας, ένας εξ αυτών, που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν αλλά και παραβλέπουν, είναι η λανθασμένη διατροφή.
Η λανθασμένη διατροφή συμβάλλει και πολλές φορές μπορεί να είναι η αιτία απώλειας ή μείωσης της μνήμης μας, αφού έχουμε στερήσει από τον οργανισμό μας άκρως απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με τον εγκέφαλο μας και τις γνωστικές μας λειτουργίες.
Δύο τροφές που είναι ιδανικές για την ενίσχυσή της μνήμης μας είναι
τα αμύγδαλα και
οι σταφίδες.
Μία χούφτα αμύγδαλα και μια χούφτα σταφίδες κάθε πρωί είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ενίσχυσης της μνήμης μας ενώ παράλληλα θα παρατηρήσουμε να βελτιώνονται
η ενέργεια και η ενεργητικότητά σας!
Και βέβαια τα αμύγδαλα εκτός του ότι ενισχύουν τη μνήμη μας,μας χαρίζουν και πολύτιμα ιχνοστοιχεία και μέταλλα,πολύτιμα για τον οργανισμό μας και μάλιστα σε υψηλές ποσότητες.
Τα αμύγδαλα  είναι ξηροί καρποί με σχεδόν μηδενική χοληστερόλη και νάτριο, άριστη πηγή ριβοφλαβίνης, μαγνησίου και μαγγανίου, και μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε -Alpha Tocopherol
Πιο αναλυτικά μια χούφτα αμύγδαλα 100gr περιέχουν:
21,9g πρωτεΐνη -το 44% για συναισθηματική πληρότητα και όχι μόνο
24,7 mg βιταμίνη Ε – το 124% 
0,2 mg βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη – το 13%
0,6 mg βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη – το 33%
3,7 mg βιταμίνη Β3 ή νιασίνη  – το 18%
0.469 mg βιταμίνη Β5 ή παντοθενικό οξύ – 9%
0.143 mg βιταμίνη Β6 το 11%
βιταμίνη Β7 ή βιοτίνη
30,0mcg βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ – το 8% – ένα στοιχείο απαραίτητο στην εγκυμοσύνη -και όχι μόνο – και σε όλες τις γυναίκες που σχεδιάζουν μια εγκυμοσύνη καθώς ο ρόλος του είναι καθοριστικός στην ανάπτυξη του εμβρύου
ασβέστιο 216 mg – το 22%
σίδερο 3.7 mg – το 21%
μαγνήσιο 268 mg – το 75%
φώσφορο 480 mg – το 48%
κάλιο 687 mg – το 20%
νάτριο 28,0 mg – το 1%
ψευδάργυρο 3.1 mg – το 21%
χαλκό 1,2mg – το 58%
μαγγάνιο 2,2 mg – το 112%
σελήνιο 2,8 mcg – το 4%
Επίσης τα αμύγδαλα περιέχουν υψηλά ποσοστά φυτικών ινών 10,4 g το 42% της ημερήσιας ανάγκης μας, για να υποστηρίξουμε την σωστή λειτουργία της πέψη μας,
υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά,τα λεγόμενα και καλά λιπαρά, 50,6g – το 78% και
19,9 g υδατανθράκων το 7% της ημερήσιας ανάγκης μας.
Τα αμύγδαλα μπορούμε να τα συνδυάσουμε, εκτός από τη σταφίδα, με μέλι και κανέλα!
      Σημειώσεις: Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές (% DV) είναι για ενήλικες ή παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω και βασίζονται σε δίαιτα αναφοράς 2.000 θερμίδων.
Οι ημερήσιες τιμές μπορεί να είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες ανάλογα με τις ατομικές μας ανάγκες.
-4. Φυτικό γάλα αμυγδάλου ή αμυγδαλόγαλα, ένα φίνο ρόφημα
Αμυγδαλόγαλα, ένα φίνο ρόφημα
Πόσα γάλατα ξέρουμε;
Πολλά θα μου πείτε.
Το αμυγδαλόγαλα το γνωρίζουμε;
Αν όχι ας δούμε τι είναι και πως μπορούμε να το ετοιμάσουμε.
Και βέβαια πολύ καλά καταλάβαμε πως πρώτη ύλη για το αμυγδαλόγαλα είναι τα αμύγδαλα, τα αμύγδαλα με τις πολυάριθμες βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού μας.
Και στη χώρα μας έχουμε πολλές αμυγδαλιές  και τυχεροί όσοι έχουν μια δική τους αμυγδαλιά και που μπορούν πολύ εύκολα να ετοιμάσουν το δικό τους γάλα,από τα δικά τους αμύγδαλα.
Και ας δούμε τι ακριβώς είναι το γάλα αμυγδάλου και πως μπορούμε να το παρασκευάσουμε.
Το αμυγδαλόγαλα δεν είναι κάτι καινούργιο.
Έχει μια μακρά ιστορία, σαν ένα από τα δημοφιλέστερα ρόφημα.
Στην μεσαιωνική Ευρώπη το εκτιμούσαν για τις άριστες ιδιότητές του και ειδικά για την μεγάλη περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες.
Στις περισσότερες χώρες το θεωρούσαν- και είναι – το καλύτερο υποκατάστατο της ζωικής πρωτεΐνης για τις ημέρες της νηστείας τους την περίοδο της Σαρακοστής.
Ήταν εδώ και αιώνες – και είναι και σήμερα – δημοφιλέστατο ποτό στην μέση ανατολή γνωστό ευρύτερα με το όνομα amygdalate.
Το αμυγδαλόγαλα λοιπόν είναι ένα γάλα που παρασκευάζουμε με γλυκά αμύγδαλα (σε επόμενη ανάρτηση θα ασχοληθώ με τις διαφορές του γλυκού και πικρού αμύγδαλου) και νερό.
# περιέχει λιγότερο κορεσμένο λίπος από το γάλα της αγελάδας.
# δεν περιέχει λακτόζη – ότι καλύτερο για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
# δεν περιέχει γλουτένη.
# δεν περιέχει  χοληστερίνη και
# έχει μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεϊνών.
Πως μπορούμε μόνοι μας να παρασκευάσουμε αμυγδαλόγαλα;
Πάρα πάρα – πολύ εύκολα με την βοήθεια ενός μπλέντερ.
Θα χρειαστούμε:
1) μία κούπα αμύγδαλα, ωμά, ανάλατα.
2) δύο κούπες εμφιαλωμένο νερό ή νερό που γνωρίζουμε ότι δεν έχει διάφορα πρόσθετα.
Βάζουμε τα αμύγδαλα σε νερό για έξι με οκτώ ώρες να μουλιάσουν.
Τα στραγγίζουμε και ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ μαζί με φρέσκο νερό και χτυπάμε καλά, μέχρι να πολτοποιηθούν και να ασπρίσει το νερό.
Κατόπιν περνάμε το γάλα μας από ένα σουρωτήρι ή από λεπτή μουσελίνα ή από ένα τουλπάνι*,και το γάλα μας είναι έτοιμο**.
Μπορούμε, αν θέλουμε και μας αρέσει, να προσθέσουμε στο γάλα μας , όταν το σερβίρουμε,ότι από τα παρακάτω προτιμάμε:
μέλι,
πετιμέζι,
κανέλα,
σταφίδες,
χουρμάδες.
Το αμυγδαλόγαλα είναι ένα φίνο ρόφημα-ποτό, άκρως θρεπτικό, μία φυσική πηγή Βιταμίνης Ε και ασβεστίου, θεραπευτικό, το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε με διάφορους τρόπους.
Θρεπτική αξία σε ένα 1 φλιτζάνι περίπου 240 mL
βιταμίνη E (Alpha Tocopherol)  50%
ασβέστιο 45%
πρωτεΐνες 1 g
νάτριο 7%
κάλιο 5%
μαγνήσιο  4%
σίδηρο 4%
βιταμίνη Α – 10%
Και κάτι τελευταίο.
Δεν πετάμε την αμυγδαλόψιχα που μας έμεινε, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε διάφορα γλυκά και κέικ όπως και σε μάσκες ομορφιάς.
*λεπτό ύφασμα αραιοπλεγμένο που χρησιμοποιούμε σαν φίλτρο
** μπορούμε να το κρατήσουμε στο ψυγείο μας δύο μέρες το πολύ!
-5. Τα αμύγδαλα μειώνουν το ουρικό οξύ
Τα αμυγδάλου μειώνουν το ουρικό οξύ του ορού σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο
Τα αμύγδαλα μπορούν να μειώσουν το ουρικό οξύ στο αίμα-υπερουριχαιμία- αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal από  ερευνητές του Aga Khan University.
Η μελέτη εξέταση την επίδραση της κατανάλωσης αμυγδάλων στα επίπεδα το ουρικού οξέος σε 150 ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο.
Διεξήχθη μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή με τρεις ομάδες, στις οποίες εντάχθηκαν 50 άτομα σε κάθε μία:
-. στην πρώτη ομάδα δόθηκαν πακιστανικά αμύγδαλα*
-. στη δεύτερη ομάδα δόθηκαν αμερικανικά αμύγδαλα*
-. στην τρίτη ομάδα δεν δόθηκαν αμύγδαλα, αλλά χρησιμοποιήθηκε για λόγους σύγκρισης.
Η ποσότητα των αμυγδάλων ήταν 10gr την ημέρα για 12 εβδομάδες, με απαραίτητη προϋπόθεση  να καταναλώνονται πριν από το πρωινό.
Οι πρώτες δύο εξετάσεις προγραμματίστηκαν για την έκτη εβδομάδα και την 12η εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι την έκτη εβδομάδα, οι συγκεντρώσεις του ουρικού οξέος ήταν χαμηλότερες κατά 13% στην ομάδα που κατανάλωνε πακιστανικά αμύγδαλα και 16% στην ομάδα που κατανάλωνε αμερικανικά αμύγδαλα, σε σύγκριση πάντα, με την ομάδα ελέγχου.
Την 12η εβδομάδα οι συγκεντρώσεις ήταν χαμηλότερες κατά 14% και 18%.
Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι τα αμύγδαλα- 10gr την ημέρα, που καταναλώνονται πριν από το πρωινό, μειώνουν το ουρικό οξύ στο αίμα σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο.
Οι επιστήμονες είπαν ότι η πρόληψη της υπερουριχαιμίας μπορεί να προσφέρει προστασία από τη νεφρική και αγγειακή βλάβη και τα αμύγδαλα μπορούν να προσφέρουν όφελος στην υγεία.
Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη για τη σχέση των αμυγδάλων και του ουρικού οξέος σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο.
Για τη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές επεσήμαναν τα εξής:
“Οι ακριβείς μηχανισμοί της επίδρασης των αμυγδάλων στο ουρικό οξύ μας είναι ακόμα άγνωστοι.
Θα πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες για να εξακριβωθούν οι αιτίες της θετικής αυτής επίδρασης.
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε L-Arginine, ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, το οποίο, εκτός των άλλων, βοηθάει στην αύξηση της ροής του αίματος,
μειώνει το χρόνο επούλωσης των τραυμάτων των οστών και βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Οι ξηροί καρποί γενικότερα περιέχουν λίγες πουρίνες και έτσι μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια διατροφή που έχει στόχο να μειώσει το ουρικό οξύ
Στη μελέτη διαφοροποιήσαμε τα πακιστανικά από τα αμερικάνικα αμύγδαλα, ώστε να παρατηρήσουμε την βοτανική διαφορά τους.
Το συμπέρασμα ήταν πως δεν υπάρχει βοτανική διαφορά μεταξύ των δύο αμυγδάλων.
Σε μελλοντικές μελέτες πρέπει να ληφθούν υπόψη διαφορές στα συστατικά που προκαλούνται από τον χρόνο συγκομιδής,
τη μέθοδο αποθήκευσης και τις διαφορετικές ποικιλίες.
Επίσης η φλούδα των αμυγδάλων, που απορρίφθηκε από τους ασθενείς σε αυτή τη μελέτη, είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, και πιθανώς άλλων θρεπτικών συστατικών τα οποία μας ενδιαφέρουν.
Σε μελλοντικές μελέτες πρέπει να συγκριθούν τα αποτελέσματα των αμυγδάλων με τη φλούδα με εκείνων που έχουν αποφλοιωθεί”
-6. Αμυγδαλέλαιο – το θαυματουργό ἀμυγδάλινον ἒλαιον του Διοσκουρίδη
Αμυγδαλέλαιο –  ἀμυγδάλινον ἒλαιον, ὂ τίνες μετώπιον καλοῦσι, σκευάζεται οὔτως·
Και συνεχίζει ο Διοσκουρίδης:
Το αμυγδαλέλαιο, το οποίο μερικοί αποκαλούν “μετώπιο”, παρασκευάζεται ως εξής:
Αφού καθαρίσεις τέσσερις χοίνικες από πικραμύγδαλα και τα ξηράνεις, κοπάνισέ τα ελαφρά σε γουδί με ξύλινο γουδοχέρι, εως ότου γίνουν σαν ζυμάρι, και αφού προσθέσεις δύο κοτύλες καυτού νερού,άφησέ τα να μουσκέψουν μαζί για μισή ώρα.
Μετά τρίψτ’τα ακόμη πιο δυνατά.
Κι έπειτα πίεσέ τα σε πλάκα και στύψ’ τα, μαζεύοντας με το κουτάλι αυτό που βγάζεις με την πίεση των δαχτύλων.
Κι ἐπειτα αφού σε αυτά που έχουν στυφτεί προσθέσεις μία κοτύλη νερού και τα αφήσεις να μουσκέψουν μαζί,κάνε το ίδιο.
Οι τέσσερις χοίνικες μας δίνουν μία κοτύλη.
Κάνει καλό στους πόνους της μήτρας,
στους υστερικούς πνιγμούς,
στις συστροφές και στις φλεγμονές των ίδιων περιοχών,
στους πονοκέφαλους,
τους πόνους,
τους ήχους και τα σφυρίγματα των αυτιών.
Ωφελεί και όσους έχουν λιθίαση ,
άσμα και παθήσεις της σπλήνας.
Εξαφανίζει τις πανάδες από το πρόσωπο και
τις φακίδες και
τις ρυτίδες , όταν αναμειχθεί με μέλι και ρίζα κρίνου και με πολτό από κερί και κύπρο ή ροδέλαιο.
Θεραπεύει και την αμβλυωπία.
Μαζί με κρασί καθαρίζει την κασίδα και την πιτυρίαση.
     Αυτά μας λοιπόν λέει ο Διοσκουρίδης τόσες εκατοντάδες χρόνια πριν για το λάδι του πικραμύγδαλου.
Και μερικές διευκρινήσεις:
– υστερικοί πνιγμοί ήταν νευρικές διαταραχές οι οποίες αποδίδονταν στην πίεση που προκαλούσε στα σπλάχνα η κίνηση της μήτρας.
– ο χοίνιξ ήταν μονάδα μέτρησης βάρους ίση με 1,656 lt.
-η κοτύλη(1) για τους αρχαίους ήταν το ποτήρι αλλά και μονάδα μέτρησης.
Ως μέτρο χωρητικότητας ήταν η μικρότερη υποδιαίρεση του μεδίμνου και του μετρητή.
Το ποσό της δε ποίκιλλε από τόπο σε τόπο.
Ως το μικρότερο μέτρο οι αρχαίοι Έλληνες τη χρησιμοποιούσαν για τη ζύγιση φαρμακευτικών ειδών , ξηρών ή υγρών όπως και για τη ζύγιση λαδιού και κρασιού.
Η κοτύλη ήταν ίση με 0,276 lt
-7. Αμυγδαλέλαιο – ένας πολύτιμος θησαυρός για το δέρμα και τα μαλλιά
Αμυγδαλέλαιο – ένας πολύτιμος θησαυρός για το πρόσωπό μας!
Οι βιταμίνες του –
βιταμίνη Α,
βιταμίνη Ε,
βιταμίνη Κ,
βιταμίνη Β1,
βιταμίνη Β2,
βιταμίνη Β6 ,
τα ιχνοστοιχεία –
ψευδάργυρος,
σίδηρος,
το παλμιτικό οξύ,
το ολεϊκό,
το λινολεϊκό οξύ και τα αιθέρια έλαια που περιέχει, καθιστούν το αμυγδαλέλαιο τον πολυτιμότερο θησαυρό για το δέρμα και τα μαλλιά μας.
Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν το σύμβολο της ομορφιάς για τους αρχαίους Κινέζους.
Για το πρόσωπό μας –
Όταν το απλώνουμε στο πρόσωπο μας:
 – το ενυδατώνει σε βάθος
 – βελτιώνει και τονώνει την επιδερμίδα και διατηρεί την λάμψη της
 – καταπραΰνει και επουλώνει ερεθισμούς και φλεγμονές
 – φωτίζει τους μαύρους κύκλους
 – καθυστερεί την διαδικασία της γήρανσης
 – ανακουφίζει από την ξηρότητα και τον κνησμό
 – εξισορροπεί σχεδόν όλες τις λειτουργίες της επιδερμίδας
Για τα χείλη μας –
Όταν το απλώνουμε στα σκασμένα μας χείλη, επουλώνει και θεραπεύει τα σκασίματα, τα ενυδατώνει και τα κάνει βελούδινα.
Για το ντεμακιγιάζ –
Χρησιμοποιώντας το αμυγδαλέλαιο σαν ντεμακιγιάζ αφαιρεί ακόμα και
την αδιάβροχη μάσκαρα, ενώ παράλληλα θρέφει και τονώνει τις βλεφαρίδες βοηθώντας τες να μεγαλώσουν.
Για τα μαλλιά μας –
Ρίχνουμε μερικές σταγόνες αμυγδαλέλαιο στην παλάμη μας και κάνουμε με τα δάχτυλα μας ελαφρύ μασάζ στο τριχωτό του κεφαλιού μας.
Τα μαλλιά μας θα γίνουν:
 – πιο δυνατά
 – πιο μακριά
 – πιο παχιά
 – πιο λαμπερά και
 – η τριχόπτωση θα ελαττωθεί στο ελάχιστο!
Για τα νύχια μας –
Το αμυγδαλέλαιο είναι ιδανικό για τις παρανυχίδες.
Κάθε βράδυ περνάμε τα νύχια μας με το υπέροχο αμυγδαλέλαιο.
Θα τα ενυδατώσει,
θα τα δυναμώσει,
θα τα βοηθήσει να μην σπάνε και να μην ξεφλουδίζουν.
-8. Αμυγδαλέλαιο και καρότο για ενυδατωμένο και χωρίς ψεγάδια πρόσωπο
Αμυγδαλέλαιο και καρότο – δυο απόλυτα προϊόντα για την ομορφιά μας
Υγιές, λαμπερό δέρμα σε ένα πρόσωπο γεμάτο ζωντάνια και ομορφιά – και είναι, νομίζω, επιθυμία όλων μας.
Η ενυδάτωση είναι βασική για τη διατήρηση της υγείας του,
της σφριγηλότητάς του,
της ζωντάνιας του,
της ομορφιάς του και της στιλπνότητάς του.
Την υγρασία που χρειάζεται η επιδερμίδα του προσώπου μας, κατά κύριο λόγο, την λαμβάνει από την διατροφή μας και, κατά δεύτερο, από την εξωτερική περιποίηση του και φροντίδα.
Ένα λάδι ιδανικό για την εξωτερική φροντίδα του προσώπου μας είναι το αμυγδαλέλαιο.
Ενυδάτωση – Το αμυγδαλέλαιο είναι ένα λάδι εμπλουτισμένο με σταγόνες υγρασίας και λιπαρά οξέα, τα οποία το βοηθούν να εισχωρήσει στο δέρμα μας και να
του προσφέρει την πολύτιμη υγρασία του.
Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές του ιδιότητες προστατεύσουν την επιδερμίδα μας από
φλεγμονές,
μολύνσεις,
και ακμή.
Θρέψη και αντιγήρανση – Το καρότο είναι ένα αποτελεσματικότατο αντιρυτιδικό, με ισχυρότατα αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν τη φυσική διαδικασία της κυτταρικής ανανέωσης, επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και καταπολεμούν τις βλάβες της επιδερμίδας μας.
Και ας ξεκινήσουμε:
Πλένουμε πολύ καλά 250gr καρότα – χωρίς χημικά πρόσθετα και φυτοφάρμακα – και όπως είναι ολόκληρα τα βράζουμε στον ατμό.
Μόλις είναι έτοιμα , τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα δυο υλικά μας.
Αν ο πολτός μας είναι πολύ αραιός και νομίζουμε πως δεν στέκεται στο πρόσωπο, προσθέτουμε μία με δύο κουταλιές μέλι.
Αν ο πολτός μας είναι πολύ πυκνός και νομίζουμε πως δεν απλώνεται στο πρόσωπό μας, προσθέτουμε περισσότερο αμυγδαλέλαιο.
Τοποθετούμε την κρέμα μας για λίγο στο ψυγείο.
Μετά από λίγα λεπτά εφαρμόζουμε την κρέμα μας σε πολύ καλά πλυμένο πρόσωπο και λαιμό μέχρι χαμηλά κοντά στο στήθος , μ,ε ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία με το μεγαλύτερο πρόβλημα ρυτίδων όπως
γύρω από τα μάτια, 
γύρω από το στόμα και δη στο πάνω χείλος.
Μετά από μισή ώρα δράσης ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
Και τώρα ενυδάτωση και σύσφιξη.
Εφαρμόζουμε σε όλο το πρόσωπο μέχρι χαμηλά στο λαιμό καθαρό αμυγδαλέλαιο.
Δεν φοβόμαστε την περιοχή των ματιών γιατί το αμυγδαλέλαιο είναι το πιο ιδανικό λάδι για την περιοχή των ματιών, για τις ρυτίδες γύρω από αυτά και για τους μαύρους κύκλους.
Συνεχίζουμε με απαλό μασάζ μέχρι το λάδι μας να απορροφηθεί.
Αν έχουμε επιμονή και υπομονή και κάθε πρωί πλένουμε το πρόσωπό μας με ένα ουδέτερο σαπούνι
και
μετά ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία με το αμυγδαλέλαιο , σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε θεαματικά αποτελέσματα.
(και ένα μυστικό – αγοράστε ένα από εκείνα τα πινέλα που χρησιμοποιούσαν παλιά οι άντρες για να κάνουν αφρό στο πρόσωπο για να ξυριστούν και πλένετε το πρόσωπό σας με αυτό κάθε μέρα πρωί και ή βράδυ – μετά από λίγο καιρό θα δείτε την διαφορά – το πινέλο είναι πάμφθηνο)
Αν θέλουμε μπορούμε να ακολουθήσουμε με ένα ακόμα επιπλέον μασάζ – κατά διαστήματα – με αιθέρια έλαια κάνοντας συνδυασμούς με τρία αιθέρια, τα οποία θα έχουμε διαλέξει από την παρακάτω ομάδα:
αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο – άψογο αντιγηραντικό και αντιρυτιδικό
αιθέριο έλαιο λεβάντα
αιθέριο έλαιο γκρέιπ φρουτ – από τα καλύτερα συσφικτικά και αντιρυτιδικά
αιθέριο έλαιο γεράνι
αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο
αιθέριο έλαιο χαμομήλι
αιθέριο έλαιο ylahg ylang
αιθέριο έλαιο φασκόμηλο
αιθέριο έλαιο σανταλόξυλο
Λάδια βάσης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι:
το λάδι καρότου
το λάδι καλέντουλας
το λάδι σταφυλιού
το λάδι νυχτολούλουδου
το λάδι τριαντάφυλλου.
Αν θέλουμε ένα συνδυασμό και μια πανεύκολη πρακτική , σαν παράδειγμα για μετά το αμυγδαλέλαιο,  να τι μπορούμε να κάνουμε:
– στην παλάμη μας σταλάζουμε από τρεις σταγόνες
αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο
αιθέριο έλαιο λεβάντας
και
αιθέριο έλαιο γκρέιπ φρουτ
– κάνουμε απαλό μασάζ μέχρι να απορροφηθούν τα έλαιά μας προσέχοντας να μην πάμε πολύ κοντά στην περιοχή των ματιών.
Φίλες μου η διαδικασία είναι πολύ απλή και πολύ σύντομη , αρκεί να τη συνηθίσουμε – και δες τε ολοκληρωμένη την πρακτική:
– Πλένουμε το πρόσωπο με το πινέλο και το σαπούνι και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό
– Σκουπιζόμαστε με μια απαλή πετσέτα.
– Κάνουμε μασάζ με αμυγδαλέλαιο
– Συνεχίζουμε κάνοντας μασάζ με τα αιθέρια έλαια
      Την μάσκα με το καρότο και το αμυγδαλέλαιο την κάνουμε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα είναι ορατά μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.
Τα αιθέρια έλαια προσφέρουν επιπλέον ευεξία
και
το βασικότερο δεν επιβαρύνουμε το πρόσωπό μας.
Καλή αρχή  και καλή επιτυχία – δεν ξεχνάμε να ελέγχουμε τις αλλεργίες μας.
-9. Αμυγδαλέλαιο -Ένα θαυματουργό λάδι για τα μάτια μας.
Το αμυγδαλέλαιο και τα μάτια μας
Μια από της ισχυρές ιδιότητες του αμυγδαλέλαιου είναι και οι ισχυρές μαλακτικές.
Αυτό σημαίνει ότι έχει κατευναστική και ηρεμιστική επίδραση στο δέρμα και δη στο δέρμα γύρω από τα μάτια.
Η υφή του είναι λεπτή και λεία, έτσι οι πόροι του δέρματος δεν κλείνουν και απορροφάται πολύ εύκολα.
Είναι ένα λάδι ελαφρύ, εξαιρετικά κατάλληλο για την ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια μας.
Με την γήρανση και την καταπόνηση η ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια μας χάνει την φυσική ελαστικότητά της και δημιουργούνται ρυτίδες , μαύροι κύκλοι και το δέρμα χαλαρώνει.
Εφαρμόζοντας λοιπόν σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή αμυγδαλέλαιο, το δέρμα ενυδατώνεται, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και
έτσι σιγά-σιγά θα δούμε αυτά τα προβλήματα να μειώνονται αισθητά και το δέρμα να αποκτά την χαμένη του σφριγηλότητα.
-. πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αμυγδαλέλαιο στο δέρμα γύρω από τα μάτια μας;
Λοιπόν – μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με μιά σειρά από τρόπους – και να μερικοί:
– Πριν πάμε για ύπνο πλένουμε – πάντα με το κατάλληλο σαπούνι – το πρόσωπό μας.
– Βάζουμε στην παλάμη μας μερικές σταγόνες αμυγδαλέλαιο και αλείφουμε με το δάκτυλό μας όλη την περιοχή γύρω από τα μάτια.
– Στην συνέχεια και με πολύ απαλές κινήσεις κάνουμε μασάζ στην περιοχή πέντε με δέκα λεπτά.
– Αυτό θα πρέπει να γίνεται κάθε βράδυ για δύο εβδομάδες.
Σιγά-σιγά θα δούμε τους μαύρους κύκλους να εξαφανίζονται και τις ρυτίδες να απαλύνονται αισθητά.
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καθοριστικό ρόλο παίζει:
– η  διατροφή μας, η οποία πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά,
– ο ύπνος, πρέπει να κοιμόμαστε καλά και σωστά και
– το νερό, πρέπει να πίνουμε πάντα κατά την διάρκεια της ημέρας πολύ νερό και να μην αφήνουμε τον οργανισμό μας να αφυδατώνεται.
Ας δούμε έναν τρόπο ακόμα, με τον οποίο μπορούμε να  χρησιμοποιήσουμε το αμυγδαλέλαιο.
– Σε ένα μπολάκι βάζουμε μισό κουταλάκι αμυγδαλέλαιο και μισό κουταλάκι μέλι.
– Τα ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνουν μία απαλή κρέμα.
– Πλένουμε το πρόσωπό μας και με την κρέμα αλείφουμε την περιοχή γύρω από τα μάτια με την κρέμα που φτιάξαμε.
– Κάνουμε απαλό-απαλό μασάζ μέχρι να απορροφηθεί όλη η κρέμα.
– Την αφήνουμε όσο περισσότερη ώρα μπορούμε και την ξεπλένουμε με χλιαρό νεράκι και σκουπίζουμε με μαλακή, βαμβακερή πετσέτα.
Και βέβαια το αμυγδαλέλαιο είναι το καταλληλότερο λάδι για την απομάκρυνση του μακιγιάζ από τα μάτια μας , θρέφοντας και τονώνοντας την ευαίσθητη περιοχή γύρω από αυτά. 
-. τα κουρασμένα μάτια μας από τις οθόνες των υπολογιστών:
Πολλά άτομα που διαβάζουν πολλές ώρες ή εργάζονται πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή παρατηρούν το βράδυ τα μάτια τους να είναι κουρασμένα, ταλαιπωρημένα και βαριά.
Ένας καλός τρόπος ξεκούρασης και αντιστρες – μπορούμε να πούμε – είναι ένα απαλό μασάζ με αιθέριο έλαιο λεβάντας και αμυγδαλέλαιο.
Βάζουμε στην παλάμη μας μερικές σταγόνες αμυγδαλέλαιο και μία σταγόνα λεβάντα.
Αφού τα αναμείξουμε με το δάκτυλό μας περνάμε με απαλές κινήσεις την περιοχή γύρω από τα μάτια και κάνουμε απαλό μασάζ – προσέχουμε να μην πέσει κάτι μέσα στα μάτια
-. μια κρέμα για τους μαύρους κύκλους των ματιών μας.
Ο δυόσμος μαζί με την μαντζουράνα είναι από τα πολύ-πολύ αγαπημένα μου βότανα.
Το άρωμά τους όταν απλώνεται στο χώρο αγκαλιάζει τις αισθήσεις μας και ηρεμεί το σώμα και το πνεύμα.
Οι ιδιότητές τους και οι χρήσεις τους πάμπολλες.
Εμείς ας δούμε μια πολύ-πολύ πρακτική κρεμούλα για τους μαύρους κύκλους των ματιών μας αλλά και για τα κουρασμένα μας μάτια.
– Στο γουδί μας λιώνουμε τέσσερα (4) με πέντε (5) φύλλα δυόσμου μέχρι να γίνουν αλοιφή.
– Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά:
α) τα κοπανισμένα φύλλα μας
β) ένα (1) κουταλάκι λάδι καρύδας και
γ) μισό κουταλάκι μέλι– προσέχουμε το μέλι μας να είναι πολύ-πολύ καλής ποιότητας-
– Τοποθετούμε την κρεμούλα μας σε ένα βαζάκι και κάθε βράδυ ή όποτε έχουμε ανάγκη κάνουμε επάλειψη με ένα ελαφρύ μασάζ στην περιοχή γύρω από τα μάτια μας αφού
προηγουμένως έχουμε καθαρίσει πολύ καλά το πρόσωπό μας.
1) η ποσότητα είναι πρότυπη και αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα.
2) ο χρόνος που μπορούμε να διατηρήσουμε την κρέμα μας είναι μία βδομάδα.
3) την διατηρούμε σε σκοτεινό δροσερό σημείο και όχι απαραίτητα στο ψυγείο γιατί το λάδι της καρύδας στερεοποιείται.
-. πρησμένα βλέφαρα; – Πολτός μήλου για τα πρησμένα μας βλέφαρα
Και τι γίνεται με τα βλέφαρά μας;
Τι μπορούμε να κάνουμε όταν είναι πρησμένα και βαριά;
Ας δούμε-
Πολτός μήλου για τα πρησμένα μας βλέφαρα
Πολλές φορές ξυπνάμε το πρωί με πρησμένα βλέφαρα, κατάσταση που δεν έχει σχέση με αλλεργίες* αλλά με τη κούραση και τη καταπόνηση των ματιών μας.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την, όχι και τόσο σπάνια, κατάσταση μπορούμε να κάνετε το εξής:
– Παίρνουμε ένα μήλο οργανικής καλλιέργειας και το τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη μας.
– Τοποθετούμε το μείγμα σε μια γάζα και με ήρεμες κινήσεις βάζουμε τη γάζα σαν κατάπλασμα πάνω στα κλειστά μάτια μας και στα πρησμένα μας βλέφαρα.
– Αν δυσκολευόμαστε να εφαρμόσουμε αυτή την τακτική, μπορούμε να ετοιμάσουμε φρεσκοστυμμένο χυμό μήλου και με ένα βαμβάκι ή με γάζα να κάνουμε κομπρέσες
– Το μήλο με τις σπουδαίες του ιδιότητες και τις βιταμίνες του θα απαλλάξει τα βλέφαρά μας από το αντιαισθητικό πρήξιμο ενώ παράλληλα θα χαρίσει σύσφιξη σε όλη την γύρω από το μάτι περιοχή της επιδερμίδας μας
*οι φλεγμονές των βλεφάρων από αλλεργίες, είναι τελείως διαφορετική κατάσταση και απαιτούν διαφορετικό χειρισμό.
Και βέβαια αν κάποιος έχει αλλεργία, κάτι πολύ-πολύ σπάνιο, στο μήλο δεν το χρησιμοποιεί.
-10. Δεντρολίβανο και αμυγδαλέλαιο για μεταξένια μαλλιά
Τα μαλλιά μας πολλές φορές υποφέρουν.
Αν θέλουμε να τα βοηθήσουμε ας ετοιμάσουμε μια πανεύκολη μάσκα
Θα χρειαστούμε:
100 ml αμυγδαλέλαιο
15 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου
Και:
-ανακατεύουμε τα δυο μας υλικά πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως
-αφήνουμε το λάδι μας για λίγο να ξεκουραστεί
και
-το εφαρμόζουμε στα καθαρά και στεγνά μαλλιά μας από τη ρίζα μέχρι τις άκρες
-συνεχίζουμε με ελαφρύ μασάζ στην ρίζα πρώτα και εν συνεχεία σε όλο το μάκρος των μαλλιών
-τα τυλίγουμε με μία ζεστή πετσέτα και παραμένουμε έτσι για μισή ώρα.
Στη συνέχεια λουζόμαστε ως εξής:
-Στη χούφτα μας βάζουμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε από ένα φιλικό στα μαλλιά μας σαμπουάν.
-Ρίχνουμε πολύ λίγο ζεστό νερό στη χούφτα μας.
-Απλώνουμε το σαμπουάν στα μαλλιά μας.
-Αρχίζουμε να λουζόμαστε κάνοντας μασάζ χωρίς στην αρχή να βρέξουμε τα μαλλιά μας.
-Αυτός είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος ώστε να φύγει εύκολα το λάδι από τα μαλλιά μας χωρίς να ταλαιπωρηθούμε.
-11. πως τα τρώμε τα αμύγδαλα
τρώμε τα αμύγδαλα ωμά,
αποφεύγουμε τα ψητά,
τα αλατισμένα και με πρόσθετα αρώματα αμύγδαλα που μπορούν να αυξήσουν τις θερμίδες,
αποφεύγουμε τα αμύγδαλα με ζάχαρη.
-12. ποιος δεν πρέπει να τρώει αμύγδαλα και ξηρούς καρπούς
Εάν έχουμε αλλεργία σε ξηρούς καρπούς ή υποψιάζεστε ότι έχουμε αλλεργία σε ξηρούς καρπούς συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για επιβεβαίωση και αποφεύγουμε σχολαστικά τους ξηρούς καρπούς και τα τρόφιμα που περιέχουν ακόμη και το παραμικρό ίχνος ξηρών καρπών.
Επίσης τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά.
Το οξαλικό είναι μια οργανική ένωση που μπορεί να συνδυαστεί με το ασβέστιο για να σχηματίσει πέτρες στα νεφρά.
Βρίσκεται σε φυτικές τροφές σε διάφορες συγκεντρώσεις.
Έτσι, τα άτομα που κινδυνεύουν από πέτρες στα νεφρά πρέπει να είναι προσεκτικά με τα αμύγδαλα

Σημειώσεις:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

πηγές και αναφορές:
http://care.diabetesjournals.org/content/early/2011/06/02/dc11-0338.abstract
https://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495%2806%2900389-1/pdf
https://www.nature.com/articles/ejcn201112
https://www.diabetes.co.uk/forum/threads/eating-nuts-instead-of-carbs-could-improve-blood-sugar-in-type-2-diabetes.150341/
http://www.bd.com/us/diabetes/page.aspx?cat=7001&id=63184
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27543277/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4991057/
https://www.healthyliving.gr/wp-content/uploads/2017/07/Almond-supplementation-reduces-serum-uric-acid.pdf
https://www.purine-direkt.de/index.php?r=food-purin%2Fview&id=245
http://herbalgram.org/resources/herbclip/issues/bin_565/091648-565/

Share: