Αιθέριο έλαιο από τους σπόρους της Angelica archangelica

Το μήνυμα που φέρνει η Angelica archangelica είναι ελπίδα και ανανέωση.
Η πόρτα για μεγαλύτερη κατανόηση δεν κλείνει ποτέ.
Ό,τι κι αν έχει συμβεί στο παρελθόν, η ζωή συνεχίζεται με αναγέννηση, ανανέωση και μάθηση – thalia

Από τους σπόρους της Angelica archangelica παράγεται ένα από τα αρωματικότερα αιθέρια έλαια
Παρασκευάστηκε πριν χρόνια στη Γερμανία και είναι πανάκριβο.
Είναι ένα πολύτιμο έλαιο, το οποίο λαμβάνεται από τους σπόρους της Angelica*, κατόπιν απόσταξης, όπου το έλαιο διαχωρίζεται από τον ατμό που συμπυκνώνεται από τη βαρύτητα! 
Και όπως οι σπόροι και η ρίζα, έτσι και το πολύτιμο αυτό αιθέριο έλαιο των σπόρων χρησιμοποιείται:
a) στη φαρμακολογία – το αιθέριο έλαιο της Angelica έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς εδώ και εκατοντάδες χρόνια – στις αρχές δε του 17ου αιώνα ήταν ένα από τα κυρίαρχα βότανα στην παραδοσιακή ιατρική.
Το αιθέριο έλαιο της Angelica για εσωτερική χρήση δίνεται ΜΟΝΟ από ειδικούς βοτανολόγους-ιατρούς
b) στη ζαχαροπλαστική
c) στην ποτοποιία

“Η αρωματοθεραπεία είναι μια τέχνη και μια επιστήμη βασισμένη σε στοιχεία και οι πιο επιδέξιοι επαγγελματίες κατανοούν τόσο τις φυσιολογικές όσο και τις ενεργειακές δράσεις των αιθέριων ελαίων.
Στόχος μας ως θεραπευτές και δάσκαλοι είναι να συνδυάσουμε την επιστήμη και την αλχημεία σε ένα απρόσκοπτο μοντέλο θεραπείας.”

και
d) στην αρωματοποιία – όπως πολλά αιθέρια έλαια, το έλαιο από τους σπόρους της αγγελικής χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοθεραπεία για τη θεραπεία συναισθηματικών προβλημάτων καθώς και νευρικών καταστάσεων όπως το στρες ή το άγχος.
Απομακρύνει τα αρνητικά συναισθήματα και προάγει τη συναισθηματική ισορροπία.
Πολλοί αρωματοθεραπευτές θεωρούν ότι η Angelica έχει ενισχυτική δράση στο νευρικό σύστημα και τη χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις νευρικής εξάντλησης και κόπωσης που σχετίζεται με το στρες και την ένταση.
Όταν διαχέεται ή εισπνέεται, προάγει αισθήματα ηρεμίας και γαλήνης  και βοηθά στην εξάλειψη των γενικών συναισθημάτων αρνητικότητας.
Έχει ένα ζεστό, μοσχομυριστό και γήινο άρωμα, στο οποίο πολλοί άνθρωποι ανταποκρίνονται καλά και όταν διαχέεται στο σπίτι δημιουργεί θετικά συναισθήματα ηρεμία και χαρά.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιο της αγγελικής για να βελτιώσουμε τη συναισθηματική μας ευεξία, όπως:
-. η διάχυση, η οποία είναι μια εξαιρετική επιλογή όπως και η απευθείας εισπνοή.
-. εναλλακτικά, μπορούμε να προσθέσετε μερικές σταγόνες στο μαξιλάρι μας το βράδυ ή μερικές σταγόνες στο μπάνιο μας και να αφήσουμε αυτό το υπέροχο λάδι να “ξεπλύνει” το σώμα και το μυαλό μας από τα αρνητικά συναισθήματα.

Γενικά  η Angelica archangelica και το πολύτιμο αιθέριο έλαιο των σπόρων της μας βοηθά…
-. να αγκαλιάσουμε το τριαντάφυλλο, επιλέγοντας να μην μείνουμε στα αγκάθια, είτε είναι αληθινά είτε καθαρά φανταστικά,
-. να μάθουμε από τις αμφιβολίες μας,
-. να βρίσκουμε κάθε φορά την ευελιξία, ώστε να μπορούμε εύκολα να αλλάζουμε κατεύθυνση,
-. να απαλλαγούμε από κολλημένα πρότυπα συμπεριφοράς, 
-. να βρούμε γαλήνη,
-. να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα, να επιλέξουμε την ελευθερία και να αφήσουμε τα δεσμά του παρελθόντος να φύγουν,
-. να αποκαλύψουμε νέα παραδείγματα ζωής,
-. να προετοιμαστούμε να πάρουμε το ρίσκο και να περάσουμε την πόρτα, ώστε να μπορούμε να δούμε πέρα από τις δικές μας προσδοκίες και προκαταλήψεις.

Και γενικά υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιο αγγελικής ανάλογα με την όποια ανισορροπία του οργανισμού μας θέλουμε να θεραπεύσουμε.
π.χ
-. εισπνοή – μπορούμε να εισπνεύσουμε με ασφάλεια το έλαιο αγγελικής από το μπουκάλι ή από ένα κομματάκι βαμβακιού για να καταπολεμήσουμε το στρες και το άγχος καθώς και τα αναπνευστικά προβλήματα.
-. διάχυση – διαχέουμε το έλαιο της αγγελικής στο σπίτι και το γραφείο για να φτιάξετε τη διάθεση μας.
-. μασάζ – προσθέτουμε μερικές σταγόνες έλαιο αγγελικής σε ένα λάδι μεταφοράς και φτιάχνουμε ένα υπέροχο, καταπραϋντικό λάδι μασάζ για να βοηθήσουμε την πέψη και να βελτιώσουμε την κυκλοφορία.
-. προβλήματα εμμήνου ρύσεως – αραιώνουμε το έλαιο και κάνουμε μασάζ στην κοιλιά κάθε βράδυ ή προσθέτουμε μερικές σταγόνες σε μια ζεστή κομπρέσα και απλώνουμε στην κοιλιά μας.
-. μπάνιο – προσθέτουμε μερικές σταγόνες στο μπάνιο μας για να αντιμετωπίσουμε συναισθηματικά και πολλά προβλήματα σωματικής υγείας.
Το αιθέριο έλαιο των σπόρων της αγγελικής θεωρείται μια γυναικεία νότα κορυφής, το οποίο συμπληρώνει την ομάδα των πολύτιμων γυναικείων αιθερίων ελαίων, τα οποία είναι  ο γλυκάνισος, Pimpinella anisum,
το περγαμόντο, Citrus bergamia,
η λεβάντα, Lavandula angustifolia,
το λεμόνι, Citrus limon,
το νερόλι, Citrus aurantium και το πορτοκάλι, Citrus
το αιθέριο έλαιο των σπόρων της αγγελικής είναι μια εξαιρετική νότα βάσης, με μεσαίο έως δυνατό αρχικό άρωμα που διαλύεται καλά.
Το γήινο και πιπεράτο άρωμα του αιθερίου ελαίου των σπόρων της αγγελικής ταιριάζει καλά με τον κέδρου, Cedrus atlantica,
το πορτοκάλι, Citrus sinensis,
το περγαμόντο, Citrus bergamia,
τα μούρα αρκεύθου, Juniperus communis και μερικά έλαια μπαχαρικών.
Τι προσέχουμε
Το αιθέριο έλαιο αγγελικής θεωρείται γενικά ασφαλές για εισπνοή και τοπική χρήση, αλλά υπάρχουν ορισμένα ζητήματα ασφάλειας που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
-. δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ αιθέριο έλαιο αγγελικής εσωτερικά, εκτός εάν είστε υπό την επίβλεψη ειδικού.
-. το αιθέριο έλαιο αγγελικής δεν είναι ασφαλές για διαβητικούς ή
-. το αιθέριο έλαιο αγγελικής είναι εμμηναγωγό και πρέπει να αποφεύγεται από εγκύους
-. αλλεργική αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί όταν εφαρμόζεται τοπικά, ειδικά εάν το λάδι χρησιμοποιείται σκέτο, γι’ αυτό πάντα να το αραιώνουμε σωστά.
-. το αιθέριο έλαιο αγγελικής είναι φωτοτοξικό και μπορεί να αυξήσει τη φωτοευαισθησία , επομένως αποφεύγουμε την έκθεση του δέρματός μας απευθείας στον ήλιο.

*το αιθέριο έλαιο από τους σπόρους της Angelica archangelica δεν πρέπει να συγχέεται με το αιθέριο έλαιο από τη ρίζα της

Σημειώσεις:
-πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε, είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
-οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
-σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
-δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
-τo botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
-το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.

-δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
-ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας.
-πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
-εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
-δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

read more:https://botanologia.gr/angelica-archangelica-ena-apo-ta-polytimotera-votana-onomazomeno-kai-theiko-votani/

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

https://extension.unh.edu/resource/how-grow-angelica-angelica-archangelica
www.sciencedirect.com
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/angelica

Share: