Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Και είναι πια γνωστές σε, σχεδόν, όλους μας οι συστάσεις για μια υγιεινή ή συνετή διατροφή, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν μεγάλο αριθμό ημερήσιων μερίδων φρούτων,
λαχανικών,
ελαιόλαδου, 
βουτύρου και κρέατος χωρίς αντιβιοτικά και ορμόνες, όλα τρόφιμα που βοηθούν στην πρόληψη πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανόμενου του καρκίνου!
Εδώ θα σταθώ σε ένα στοιχείο/προϊόν λίγο παρεξηγημένο και παραμελημένο! 
Στις φλούδες των εσπεριδοειδών!
Και αυτό γιατί οι φυσικές βιοδραστικές τους ενώσεις είναι πολύτιμες στον οργανισμό μας!
Οι επιστήμονες και οι ερευνητές πάντα γοητεύονται από τις φαρμακολογικά σημαντικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά/βότανα, στα λαχανικά και στα φρούτα!
Όπως στις φλούδες των εσπεριδοειδών, οι οποίες περιέχουν άφθονη ποσότητα flavanones και polymethoxylated flavones , οι οποίες είναι ασυνήθιστες σε άλλα φρούτα και φυτά!
Αυτές οι χημικές ουσίες δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, αλλά έχουν επίσης ένα ευρύ φάσμα χρήσεων στους τομείς των τροφίμων και των φαρμακευτικών προϊόντων.
Τα αιθέρια έλαια που υπάρχουν στις φλούδες των εσπεριδοειδών έχουν επίσης ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες
-. ελιξίριο: το εκχύλισμα από φλούδες λεμονιού στο νερό, ένα ιδανικό ρόφημα, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
-. ελιξίριο: το εκχύλισμα από φλούδες λεμονιού στο νερό, ένα ιδανικό ρόφημα για την αποτοξίνωση του οργανισμού μας και τη μείωση του οξειδωτικού στρες 
-. ελιξίριο: εκχυλίσματα από φλούδες λεμονιού ενεργοποιούν τη γνωστή διαδικασία της απόπτωση (απόπτωση, που συχνά αναφέρεται ως προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος, είναι μια φυσική και εξαιρετικά ρυθμιζόμενη διαδικασία που συμβαίνει στα θηλαστικά)
-. ελιξίριο: εκχυλίσματα από φλούδες λεμονιού κάνουν τη διατροφή μας έναν ισχυρό σύμμαχο στη μακροπρόθεσμη υγεία και πρόληψη ασθενειών
Οι φλούδες λεμονιού και του μανταρινιού είναι πιο ισχυρές από ό,τι φαίνονται!
Οι φλούδες μανταρινιού είναι και αυτές, πλούσιες σε βιοδραστικά στοιχεία όπως flavonoids (hesperidin και narirutin), αιθέρια έλαια  (limonoids), 
pectin, 
carotenoids, και phenolic ενώσεις, οι οποίες διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. 
-. ελιξίριο: εκχυλίσματα από φλούδες μανταρινιού για την προαγωγή της υγείας της καρδιάς μας, για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος.
-. ελιξίριο: εκχυλίσματα από φλούδες λεμονιού και μανταρινιού για την πρόληψη και την αναστολή της διαίρεσης και της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων. 
-. ελιξίριο: εκχυλίσματα από φλούδες εσπεριδοειδών για την αποτροπή της εξέλιξης της νόσου Alzheimer
#. 30gr. φλούδες εσπεριδοειδών βρασμένες σε 500 mL νερό και συμπυκνωμένες μέχρι να συμπυκνωθούν στα 300 mL σε ασθενείς με νόσο Alzheimer
Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι η μακροχρόνια λήψη εκχυλίσματος από τις φλούδες που είναι πλούσιες σε νομπιλετίνη/nobiletin αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου, χωρίς να παρατηρηθούν παρενέργειες. 
Τα αποτελέσματα των ερευνών υποδηλώνουν ότι η μακροχρόνια πρόσληψη εκχυλισμάτων αυξάνει  σημαντικά τα επίπεδα του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (BDNF) και αποτρέπει την ηλικιακή γνωστική παρακμή σε υγιή ηλικιωμένα άτομα 
-. ελιξήριο: εκχυλίσματα εσπεριδοειδών (τα οποία είναι πλούσια σε φλοβονοειδή) μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης (η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών)
     -. Παρατηρούμε λοιπόν, πως οι πολυάριθμες κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες έχουν καταδείξει τα οφέλη της καθημερινής και χρόνιας κατανάλωσης συστατικών των εσπεριδοειδών στις γνωστικές λειτουργίες σε υγιή άτομα και σε ένα πλήθος άλλων ανισοροποιών του οργανισμού μας!
Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα των φλαβονοειδών των εσπεριδοειδών είναι η ασφάλειά τους. 
Με άλλα λόγια, η φύση μας έδωσε ένα ενσωματωμένο αμυντικό σύστημα σε όλα τα εσπεριδοειδή, που κρύβεται σε κάτι που συχνά παραβλέπουμε.
Στις φλούδες τους!
Η προσθήκη από φλούδες εσπεριδοειδών στην καθημερινή μας ζωή είναι πιο εύκολη από ό,τι νομίζουμε…
-. τρίβουμε τις φλούδες στα ροφήματά μας,
στα smoothies, 
στις σαλάτες μας,
στις σάλτσες μας,
στις σούπες μας!
-. αποξηραίνουμε φλούδες από όλα μας τα εσπεριδοειδή και ετοιμάζουμε πολύτιμα ροφήματα!
Και όχι μόνο θα προσθέσουμε μια έκρηξη γεύσης, αλλά θα προσφέρουμε και επιπλέον προστασία στον οργανισμό μας,
δεν ενισχύουμε μόνο τη γεύση, αλλά παρέχουμε στον οργανισμό μας ένα φυσικό αμυντικό σύστημα που υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη υγεία μας και την πρόληψη των ασθενειών!
Έτσι, την επόμενη φορά που θα κόψουμε ένα λεμόνι, ή θα ξεφλουδίσουμε ένα μανταρίνι, ένα πορτοκάλι, ας σκεφτούμε δύο φορές πριν πετάξουμε τις φλούδες. 
Η φύση τις έχει γεμίσει με θεραπευτικές ιδιότητες για κάποιο λόγο. 
“Έμαθα να μη στέκομαι μόνο στο κοινώς γνωστό!
γιατί και η φλούδα “φυλάττει” τόσα, όσα ή και περισσότερα από τον καρπό.
και εγώ συνέχεια μαθαίνω – ρέω,
χωρίς να ξεχνώ τι προστατεύει τι.” ntina/thalia
            έρρωσθε!!!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia
ας θυμηθούμε τις πολύτιμες ιδιότητες της φλούδας του πορτοκαλιού
 ας γνωρίσουμε τον πολύτιμο “ιατρικό καρπό” των Αρχαίων γιατρών.
Nobiletin, ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό, κρυμμένο μέσα στα μανταρίνια
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844022012361
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9103533/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9103913/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5059563/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16454058/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fsn3.4570

https://www.orthokennis.nl/artikelen/salvestrol-case-studies-2012-%28english%29

Share: